Ανακύκλωση νερού για παραγωγή λιπασμάτων

Ανακύκλωση νερού για παραγωγή λιπασμάτων

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διαχείρισης του ακάθαρτου νερού στη λογική της κυκλικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας την ευκαιρία στο ολλανδικό ερευνητικό κέντρο διαχείρισης νερού KWR και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να συνεργαστούν προς όφελος της οικονομίας αλλά και του αγροτικού τομέα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Δρ. Χρήστος Μακρόπουλος, εκ των συντονιστών του προγράμματος, «οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό έτσι ώστε να εξάγουμε χρήσιμα υλικά, τότε θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως λιπάσματα στον αγροτικό τομέα, ή υλικά προστιθέμενης αξίας για τη χημική βιομηχανία. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα θωρακίζουμε τις πόλεις από ενδεχόμενο έλλειμμα υδάτινων πόρων».

To πρόγραμμα έχει ως στόχο την επίδειξη διαφορετικών τεχνολογιών βιώσιμης διαχείρισης του νερού σε δέκα διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων λυμάτων μιας ζυθοποιίας.

Στην Ελλάδα, μια κινητή μονάδα αξιοποίησης των υδάτινων αποβλήτων τα καθαρίζει, τα απολυμαίνει και τα χρησιμοποιεί για το πότισμα αστικών κήπων. Πρωταρχικός ρόλος αυτών των προγραμμάτων και τεχνολογιών είναι να καταδείξουν στις δημόσιες αρχές τα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης νερού και χρημάτων μέσω της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα με παρόμοιο σκοπό, το Project O, που συντονίζει το ιταλικό ερευνητικό κέντρο IRIS, έχει εγκαταστήσει υποδομές σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, ώστε να ανακυκλώνεται το νερό, ενώ ταυτόχρονα, μέσω τεχνολογιών που αξιοποιούν την άλγη, να εξάγονται συστατικά που αξιοποιούνται ως ιχθυοτροφές.

Αντώνης Ανδρονικάκης

ypaithros.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:12, 29/04/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL