Η γεωθερμία στην υπηρεσία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Η γεωθερμία στην υπηρεσία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Thermogas

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης είναι ανάμεσα στα 12 πανευρωπαϊκά κτήρια που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογίας γεωθερμικών αντλιών θερμότητας. Το μουσείο θωρακίζεται ενεργειακά και, μέσω της αβαθούς γεωθερμίας, αποκτά θέρμανση και κλιματισμό, ενώ παράλληλα μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συνεργάζονται για ακόμη μία φορά, αξιοποιώντας μια σύγχρονη τεχνολογία που προκύπτει από τη συνεργασία επτά ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι εύκολες στην κατασκευή, ενεργειακά αποδοτικές, έχουν μικρό κόστος και προσφέρονται για την ανακαίνιση κτηρίων.

Για εμβληματικό έργο κάνει λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ενέργειας, Γιάννης Φαλέκας. «Μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη στελεχών και του προέδρου του ΚΑΠΕ, καθώς και του υπουργού Ενέργειας, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες, που θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος, θα γίνουν οι μελέτες και από εκεί θα προκύψει ο προϋπολογισμός του έργου για το Μουσείο», εξηγεί.

Η αβαθής γεωθερμία λειτουργεί με την τοποθέτηση γεωεναλλακτών στο έδαφος, που μεταφέρουν την ενέργεια σε αντλία θερμότητας, η οποία αναβαθμίζει τη θερμοκρασία, θερμαίνοντας τον χειμώνα ένα κύκλωμα ζεστού νερού που ζεσταίνει το κτήριο. Το καλοκαίρι η διαδικασία αντιστρέφεται και επιτυγχάνεται ο κλιματισμός. Όλα αυτά, με την αξιοποίηση της σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους, που κυμαίνεται στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο κ. Φαλέκας αναφέρει πως ο δήμος σχεδιάζει τον ενεργειακό εκπαιδευτικό τουρισμό, με πρόγραμμα επισκέψεων στο ενεργειακό πάρκο νέων τεχνολογιών, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθούν θεωρητικό μάθημα, και στην Τραϊανούπολη, για να βλέπουν την παραγωγή ενέργειας.

«Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με virtual net metering, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα δημαρχεία Αλεξανδρούπολης και των πρώην δήμων Φερών και Τραϊανούπολης, μαζί με το Μουσείο Σαρακατσαναίων, δεν θα πληρώνουν ρεύμα, γιατί θα παράγεται στο φωτοβολταϊκό των 200 KW στην Τραϊανούπολη», καταλήγει.

ypaithros.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 17:01, 30/04/2019
Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi
Πράσινη ανάπτυξη για όλους
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL