Επιβεβαιώνει τη ΔΕΗ ο ΤΟΕΒ Ιρίων, συζητήσεις στη Θεσσαλία

Επιβεβαιώνει τη ΔΕΗ ο ΤΟΕΒ Ιρίων, συζητήσεις στη Θεσσαλία

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ, περί συζητήσεων με ΟΕΒ σε όλη τη χώρα για την ομαλή διεξαγωγή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, η «ΥΧ» συνομίλησε με οργανισμούς που αντιμετώπισαν προβλήματα πέρσι, ώστε να εξακριβωθεί πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τον Μάιο, μήνα που οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται στα χωράφια. Πάντως, όπως μας μετέφερε η πλειονότητα των ΤΟΕΒ που συνομιλήσαμε, τα πράγματα δείχνουν σαφώς καλύτερα σε σχέση με πέρσι, κάτι που οφείλεται και σε μια ΔΕΗ πιο διαλλακτική σε σχέση με πέρσι.

Τι συμβαίνει σε Αργολίδα και Ηλεία
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ, στις 4/4 έγινε σύσκεψη της ΔΕΗ με τον ΓΟΕΒ Αργολίδας και τους ΤΟΕΒ ευθύνης του, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΤΟΕΒ Ιρίων.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Παναγιώτης Κατσίγιαννης, μας μετέφερε θετικό κλίμα από τις επαφές με τη ΔΕΗ: «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πέρσι, οι οφειλές μας ήταν περίπου 600.000 ευρώ, δώσαμε το 30% και μας είχε προταθεί να ακολουθήσουμε μια λύση 24 δόσεων. Θεωρούμε ότι μια βιώσιμη λύση είναι αυτή των 50 δόσεων και στο ουσιαστικό σκέλος της αυτήν εφαρμόζουμε.

Πάντως, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, γιατί το ρολόι μας υπάγεται στο ΑΦΜ του ΓΟΕΒ Αργολίδας που δεν έχει διοίκηση. Επειδή οποιαδήποτε έγγραφη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τον δικό μας ΤΟΕΒ πρέπει να περάσει από έγκριση του εν λόγω ΓΟΕΒ, αντιμετωπίζουμε προβλήματα γραφειοκρατικής φύσης που δυσχεραίνουν τη λειτουργία μας».

Στον αντίποδα, πάντως, άλλοι πελοποννησιακοί ΤΟΕΒ δεν έχουν βρει ακόμα λύση, όπως συμβαίνει στον ΤΟΕΒ Επιταλίου, στον Πύργο της Ηλείας. Όπως μας είπαν, εκτός από τη μη εξεύρεση λύσης με τη ΔΕΗ, επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η διάθεση του νερού από τη λίμνη της Αγουλινίτσας.

Εμπόδιο οι προσαυξήσεις από τόκους λένε οι ΟΕΒ
Τον προβληματισμό του μας μετέφερε ο Δημήτρης Καλόγηρος, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Πρόκειται για έναν εκ των μεγάλων οργανισμών της Ηπείρου, με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ: «Έχουμε μικρό περιθώριο για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Πριν από μια εβδομάδα πήγαμε στο ΥΠΑΑΤ, αλλά μας παρέπεμψαν στη ΔΕΗ και μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση.

Πέρσι είχαμε συνδέσει το νερό μέσω ασφαλιστικών μέτρων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει και φέτος. Το ρεύμα σ' εμάς είναι κομμένο από πέρσι, όταν ολοκληρώθηκε η καλλιεργητική περίοδος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι προσαυξήσεις. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι το 2018 από τις συνολικές οφειλές μας, το 60% αντιστοιχούσε σε προσαυξήσεις τόκων και το υπόλοιπο 40% στην αξία του ρεύματος που είχαμε καταναλώσει».

Αρνητική ήταν η εικόνα και από τον ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας που, όπως μας ενημέρωσαν, ακόμα δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία με τη ΔΕΗ, τη στιγμή που οι αρρύθμιστες οφειλές του οργανισμού πέρσι ανέρχονταν σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Στην «ΥΧ» μίλησε και στέλεχος του ΤΟΕΒ στο Μάτι Τυρνάβου, επιβεβαιώνοντας ότι πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της ΔΕΗ σε θετικό κλίμα. «Οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια σημαντική εξέλιξη, που μας επιτρέπει να αναζητούμε με τη ΔΕΗ μια βιώσιμη λύση», ανέφερε ο Νίκος Ζαρογιάννης.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στο διεθνές βραβείο του «Τρακτέρ της Χρονιάς» θα προστεθεί μια νέα κατηγορία αυτή του πιο βιώσιμου τρακτέρ, κάτι που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2019. Σε αυτήν τη νέα κατηγορία, οι κριτές θα εξετάσουν τα διαγωνιζόμενα τρακτέρ μέσα από μια διαφορετική οπτική.
Η ιδέα της βιωσιμότητας θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, διάφορες παραμέτρους, όπως η άνεση, η ασφάλεια, η οικονομία και η συνδεσιμότητα. Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά μαζί αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο οι καινούργιες τεχνολογίες και οι τεχνολογίες του μέλλοντος θα βοηθήσουν τους αγρότες στις καθημερινές τους εργασίες.

Τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα Big data, σε συνδυασμό με νέους τύπους κινητήρων με ηλεκτροκίνηση ή υβριδικούς, συνδυάζονται ώστε τα μελλοντικά τρακτέρ να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, να γίνουν πιο άνετα, πιο ασφαλή και πιο οικονομικά. Όπως διευκρινίζει η διοργανώτρια αρχή, η κατηγορία «Sustainable Tractor of the Year" δεν είναι ένα βραβείο για το πιο «πράσινο τρακτέρ», αλλά ένα βραβείο για το πιο καινοτόμο τρακτέρ υπό την έννοια της βιωσιμότητας.

Η επόμενη βράβευση θα λάβει χώρα στην Agritechnica 2019, που θα πραγματοποιηθεί στο Αννόβερο από 10 έως 16 Νοεμβρίου.

Αντώνης Ανδρονικάκης

ypaithros.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 18:18, 01/05/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL