Ανάσα 283 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος-φυσικού αερίου

Ανάσα 283 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος-φυσικού αερίου

Σημαντική ελάφρυνση θα διαπιστώσουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της κατανάλωσης φυσικού αερίου με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% από 13%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων κρατικών αξιωματούχων το σύνολο της λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος θα γνωρίσει όφελος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ της προμήθειας φυσικού αερίου μόνο στον οικιακό τομέα αποτιμάταισε 13 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα 270 εκατ. ευρώ της εξοικονόμησης θα γνωρίσουν οι πελάτες της ΔΕΗ, η οποία έχει και το υψηλότερο μερίδιο της κατανάλωσης ρεύματος στον οικιακό τομέα και εκείνον των μικρών επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης. Υπολογίζεται πάνω κάτω ότι 210 εκατ. ευρώ θα είναι η μείωση για τα περίπου 7 εκατομμύρια πελατών της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού.

Τα οφέλη είναι προφανή για τα νοικοκυριά, καθώς θα δουν τον ΦΠΑ του συνολικού ποσού που πληρώνουν των ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται. Για παράδειγμα μία οικογένεια που καταναλώνει 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πληρώνει για ενέργεια (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) 194,63 ευρώ. Το ΦΠΑ 13% που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό είναι 22,31 ευρώ. Όταν μειωθεί στο 6% ο συντελεστής τότε ο λογαριασμός για το σκέλος της ενέργειας θα είναι στα 179,32 ευρώ.  Άρα το μηνιαίο όφελος θα είναι 15,31 ευρώ και το ετήσιο όφελος από τους τρεις τετραμηνιαίους λογαριασμούς θα είναι της τάξης των 45,93 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ρεύματος και ιδίως για τη ΔΕΗ η μείωση του ΦΠΑ, όπως προσδοκούν στελέχη της, θα φέρει αύξηση της εισπραξιμότητας, καθώς οι πελάτες της θα διαπιστώσουν οικονομική ελάφρυνση των λογαριασμών που πληρώνουν. Έτσι, εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν και τα αποτελέσματα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες προσδοκίες έχουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές ρεύματος, για τους οποίους πάντως το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών δεν είναι έντονο.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές εταιριών προμήθειας, σε ετήσια βάση τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο θα έχουν όφελος συνολικά περί τα 13 εκατ. ευρώ. Η διαφορά στην τιμή της MWh (Μεγαβατώρας) είναι 3,6 ευρώ μετά τη μείωση του ΦΠΑ και οι πωλήσεις φυσικού αερίου εκτιμώνται σε 3,5 εκατομμύρια MWh ετησίως.

Αλλά και σε επίπεδο νοικοκυριού για μία μέση κατανάλωση 800 κυβικών μέτρων το χρόνο το όφελος θα είναι της τάξης των 35 ευρώ.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:29, 08/05/2019

Ariston
Calda Energy - Aermec
NanoDomi Διαγωνισμός
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL