Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

ΕΛΕΤΑΕΝ: Αδειοδοτικό, διεθνείς διασυνδέσεις, αξιοποίηση Αιγαίου & φόροι στις ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Αδειοδοτικό, διεθνείς διασυνδέσεις, αξιοποίηση Αιγαίου & φόροι στις ΑΠΕ

Civiltech

Στο 4ο συμπόσιο που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Hellenic Association for Energy Economics, συμμετείχε ο Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π.Παπασταματίου σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Στη συζήτηση, που έγινε με το συντονισμό της Συμβούλου του Προέδρου της ΝΔ κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, έλαβαν επίσης μέρος ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Μ.Βερροιόπουλος, ο κ. Δ.Παπαχρήστου από τη ΡΑΕ, ο κ. K.Βενετσάνος από την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Κ.Τομαράς της Σπυρόπουλος Α.Ε., ο κ. Β.Σπηλιωτόπουλος της Siemens Gamesa Renewable Energy Α.Ε. και ο κ. Α.Στούμπος από το Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος.

Ο Π.Παπασταματίου αναφέρθηκε σε τρία από τα πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Α.Π.Ε. ήτοι το αδειοδοτικό, τις διεθνείς διασυνδέσεις και την ανάγκη για αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής σημειώνοντας ότι το κράτος φορολογεί αδιακρίτως τις επιχειρήσεις Α.Π.Ε., ακόμα και για τις περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των έργων οφείλονται σε δική του ασυνέπεια. Αυτή η ασυνέπεια είναι η αιτία της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθυστερήσεων. Και αντί το κράτος να αποζημιώνει τους πολίτες του για την ασυνέπειά του, τους φορολογεί.

Αναφέρθηκε επίσης στη πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειών παραγωγής, όπως και στην ανάγκη να είναι μεγαλύτεροι οι χρόνοι υλοποίησης των έργων μετά την επιτυχία τους σε διαγωνισμό. Για τις διεθνείς διασυνδέσεις είπε ότι χρειαζόμαστε ένα όραμα και ένα σχέδιο πιο φιλόδοξο από το σημερινό, ώστε να γίνουμε εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Τέλος, αναφέρθηκε στην τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών που έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο επίδειξης και ξεπερνά το στάδιο ημι-εμπορικής εκμετάλλευσης, με κόστος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε έως χθες και κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα στην εξαγγελία του για ένα πιλοτικό διαγωνισμό για εμπορικής κλίμακας θαλάσσια αιολικά πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες, που θα αποτελέσει το έναυσμα για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Διαβάστε παρακάτω τις τοποθετήσεις του κ. Παπασταματίου στα 3 θέματα που ανέλυσε:

1ον: Το αδειοδοτικό πλαίσιο

Το σημερινό πλαίσιο ανάπτυξης και αδειοδότησης των έργων παραμένει εξωφρενικά προβληματικό. Στα προβλήματα, έχει πλέον προστεθεί ένα ακόμα: το αδειοδοτικό πλαίσιο δεν είναι συμβατό με το νέο καθεστώς των διαγωνισμών.

Από τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα είναι η επιμονή του κράτους στην φορολόγηση των επιχειρήσεων ΑΠΕ δια του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής. Το κράτος φορολογεί αδιακρίτως, ακόμα και για τις περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δική του ασυνέπεια. Και αυτή η ασυνέπεια είναι η αιτία της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των έργων. Και αντί το κράτος να αποζημιώνει τους πολίτες του για την ασυνέπειά του, τους φορολογεί.

Δυστυχώς όλο το άλλο πλέγμα της αδειοδοτικής διαδικασίας και του τρόπου εφαρμογής της είναι αναποτελεσματικό. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ύστερα από χρόνια ανάπτυξης χιλιάδων MW αιολικών πάρκων από εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, μια τεράστια μάζα αυτών είναι εγκλωβισμένη στον λαβύρινθο.

Πρέπει λοιπόν να σκεφθούμε έξω από το κουτί. Τολμώ να πω, επαναστατικά. Η ΕΛΕΤΑΕΝ μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τον κλάδο, έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση της διαδικασίας: την άδεια παραγωγής και τις τροποποιήσεις της. Πρόκειται για μια πρόταση που προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης on/off, γεγονός που επιτρέπει την εισαγωγή πλήρως ηλεκτρονικής διαδικασίας έως και την έκδοση της άδειας με ελάχιστη -σχεδόν μηδαμινή- ανθρώπινη παρέμβαση. Κατά τη γνώμη μου, η διοίκηση, δεδομένων των προβλημάτων που και η ίδια αντιμετωπίζει, θα έπρεπε να σπεύσει να υιοθετήσει μια τέτοια ή μια ανάλογη πρόταση.

Μια άλλη πρόταση που πρέπει να επεξεργαστούμε αφορά τους χρόνους υλοποίησης των έργων μετά την επιτυχία τους σε διαγωνισμό. Οι χρόνοι αυτοί πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Έτσι οι επενδυτές θα μπορούν με επαρκή ασφάλεια να λαμβάνουν υπόψη στις πρόσφορες τους τις πλέον πρόσφατες ή επικείμενες τεχνολογικές και εμπορικές εξελίξεις στις ανεμογεννήτριες, χωρίς να φοβούνται αν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις τροποποιήσεις των αδειών τους. Αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές.

2ον: Οι διασυνδέσεις

Η χώρα μας είναι ένα σχετικά απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα. Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πλήρως τους εγχώριους ανανεώσιμους πόρους, πρέπει να έχουμε διαρκώς το βλέμμα έξω από τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για τις διεθνείς διασυνδέσεις και ένα σχέδιο πιο φιλόδοξο από το σημερινό. Αυτό φυσικά, ανάμεσα στα άλλα, απαιτεί ενεργητική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να διεκδικήσουμε ενίσχυση και υποστήριξη όχι μόνο για τις διασυνδέσεις της Ελλάδας αλλά και για ανάλογα έργα σε όλη την ευρύτερη περιοχή με προτεραιότητα στον άξονα Ελλάδα – Βαλκάνια – Κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έργα για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή. Και παράλληλα να γίνουμε παραγωγός και εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

3ον: Το Αιγαίο

Για εμάς τους Έλληνες το Αιγαίο είναι μια εμβληματική περιοχή. Για χιλιετίες αποτέλεσε το κέντρο της δράσης μα μας. Εδώ και 100 χρόνια, έχει γίνει άκρο, πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό. Σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει, το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου να γίνει το όπλο που θα προσφέρει η Ελλάδα στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Με σχέδιο για την αξιοποίηση του δυναμικού αυτού, η Ελλάδα μπορεί να τοποθετηθεί στρατηγικά στην ευρύτερη ενεργειακή συζήτηση.

Μιλώ για εμπλουτισμό της ενεργειακής διάστασης της εξωτερικής πολιτικής με ένα τρίτο πυλώνα. Όχι μόνο πολιτική του hub ενέργειας με την πολιτική των αγωγών. Όχι μόνο έρευνα για υδρογονάνθρακες. Αλλά και δυναμική αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου. Και μάλιστα πρόκειται για αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα η εξάντληση των πιθανοτήτων για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μετά από 15 και πλέον έτη. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η έναρξη της πλήρους αξιοποίησης του 100% βεβαιωμένου ενεργειακού μας πόρου, που είναι το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου, ήδη εντός των επόμενων πολύ λίγων ετών.

Η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο επίδειξης και ξεπερνά το στάδιο ημι-εμπορικής εκμετάλλευσης, με κόστος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε έως χθες. Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα στην εξαγγελία του για ένα πιλοτικό διαγωνισμό για εμπορικής κλίμακας θαλάσσια αιολικά πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες, που θα αποτελέσει το έναυσμα για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις αυτές, μαζί με τα χερσαία αιολικά πάρκα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, τις μονάδες αποθήκευσης και φυσικά τις μεγάλες διασυνδέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, θα αποτελέσουν το όχημα για την επίτευξη των στόχων το 2030.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:43, 08/05/2019