Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Απόφαση-σκάνδαλο με πρόσχημα την Ακρόπολη

Απόφαση-σκάνδαλο με πρόσχημα την Ακρόπολη

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


«Οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος ανεβαίνει την οδό Φαλήρου θα αντιληφθεί, πριν φτάσει στη συμβολή με την οδό Μακρυγιάννη, ότι η Ακρόπολη είναι απούσα από τη θέαση. Παρότι η απόσταση που τον χωρίζει ως πεζό από τον Ιερό Βράχο είναι πολύ μικρή, εντούτοις δεν βλέπεις τίποτα». Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Δημήτρης Καρύδης ερευνά επί δεκαετίες την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας. Μαζί με τον επίσης εγνωσμένου κύρους καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος για χρόνια εργάστηκε για τη συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην αυτοψία μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έγινε στις αρχές του Μαρτίου και να καταθέσουν την άποψή τους για το θέμα της «οπτικής όχλησης» προς τον Ιερό Βράχο που δύναται να δημιουργηθεί από την ανέγερση νέων κτιρίων. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι δύο ακαδημαϊκοί αποτύπωσαν την εύλογη απορία τους για τον ισχυρισμό περί παρεμπόδισης της θέας προς την Ακρόπολη, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι ανύπαρκτη. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν.

Ως αποτέλεσµα, το υπουργείο Πολιτισµού εξέδωσε πριν από λίγες ηµέρες µια απόφαση που κάλλιστα µπορεί να χαρακτηριστεί σκανδαλώδης. Μόλις την περασµένη ∆ευτέρα 6 Μαΐου, το υπουργείο Πολιτισµού αναίρεσε την απόφαση έγκρισης του αιτήµατος ανέγερσης νέου ξενοδοχείου, αλλάζοντας την προηγούµενη οµόφωνη απόφασή του και κρίνοντας, µεταξύ άλλων, πως το νέο κτίριο δεν εντάσσεται αρµονικά στο υφιστάµενο δοµηµένο περιβάλλον και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα µνηµεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Η υπουργική απόφαση ελήφθη, παρότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετά άλλα υψηλότερα κτίρια. Πρόκειται για µια απόφαση που προκαλεί ερωτήµατα για τα κίνητρά της, καθώς οι µόνοι που ευνοούνται από τη µη ανέγερση του ξενοδοχείου είναι οι ιδιοκτήτες διαµερισµάτων που νοικιάζονται σε τουρίστες από πλατφόρµες βραχυχρόνιας µίσθωσης, αλλά και κάτοικοι παρακείµενων κτιρίων, µε εξόφθαλµες πολεοδοµικές παραβάσεις.

Νοµικές ενέργειες

Οι επενδυτές του νέου ξενοδοχείου έχουν ακολουθήσει όλες τις νόµιµες διαδικασίες, λαµβάνοντας τους προηγούµενους µήνες εγκρίσεις από το ΚΑΣ, το υπουργείο Πολιτισµού και προέγκριση άδειας δόµησης. Πλέον, πρόκειται να προσφύγουν στο Συµβούλιο της Επικρατείας, κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Πολιτισµού. Ακόµη, ετοιµάζονται να καταθέσουν αγωγή αποζηµίωσης µε την οποία θα µπορούσαν να διεκδικήσουν πολλά εκατοµµύρια ευρώ, καθώς το σύνολο της επένδυσης για το σχεδιαζόµενο πεντάστερο ξενοδοχείο ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τους εκπροσώπους της εταιρείας, η νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισµού δεν έχει νοµική βάση όχι µόνο ως προς το ύψος του κτιρίου, αλλά και ως προς τα λοιπά θέµατα που αναφέρει. Συγκεκριµένα, εντός του οικοπέδου όπου θα χτιστεί το νέο ξενοδοχείο, βρίσκεται ένα εγκαταλελειµµένο διατηρητέο κτίριο, για το οποίο το ΚΑΣ ισχυρίζεται ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί έγκριση ειδικών όρων δόµησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πριν εξεταστεί το θέµα από τα όργανα του υπουργείου Πολιτισµού, κάτι που δεν προβλέπεται από τον νόµο. Επιπλέον, για τυχόν ύπαρξη αρχαιοτήτων στο οικόπεδο, έχουν ήδη γίνει δοκιµαστικές τοµές, από τις οποίες δεν προέκυψαν ευρήµατα. Οσο για το περιβόητο ζήτηµα της οπτικής όχλησης, απόλυτα ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσαν οι δύο καθηγητές σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η οποία οδήγησε και στην απόφαση που έλαβε το υπουργείο Πολιτισµού την περασµένη ∆ευτέρα

«Αυτό που µας τροµάζει τώρα δεν είναι το ένα παραπάνω ύψος. Εγώ θα έφτανα στο σηµείο να θεωρήσω ύποπτο όποιον θεωρεί πολύ τροµερό και φοβερό τον έναν όροφο παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ∆. Καρύδης, που αναρωτήθηκε γιατί αναιρείται η προηγούµενη απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ενέκρινε το ξενοδοχείο. «Είναι πολύ περίεργο να επικαλούνται τώρα µέλη του ΚΑΣ θέµατα τα οποία σχετίζονται µε τη βλάβη του µνηµείου της Ακρόπολης, που δεν τα επικαλέστηκαν την προηγούµενη φορά. Τι άλλαξε;», διερωτήθηκε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Το µόνο που διαπίστωσα ήταν ότι η γειτονική οικοδοµή επί της οδού Καρατάση έχει κάνει µόνο παραβάσεις. Αντιθέτως, την επίδικη οικοδοµή νοµίζω ότι την έχουν σχεδιάσει σύµφωνα µε τον Γενικό Νέο Οικοδοµικό Κανονισµό. Κι αν εποµένως δεν µας αρέσει, φταίει ο ΓΝΟΚ, δεν φταίει τίποτε άλλο», τόνισε ο καθηγητής του ΕΜΠ και µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών, Μ. Κορρές

Τα «fake news»

Τα εµπόδια στην ανέγερση του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου κάτω από την Ακρόπολη ξεκίνησαν στην ουσία από µια διαδικτυακή εκστρατεία, η οποία, χρησιµοποιώντας παραπλανητικά στοιχεία, κατάφερε να κερδίσει τη συµπαράσταση χιλιάδων πολιτών, αλλά και να αποκτήσει προβολή από ορισµένα ΜΜΕ. Με τίτλο «Οχι κτίρια-µαµούθ δίπλα στην Ακρόπολη», η εκστρατεία χρησιµοποιούσε τη φωτογραφία άλλου ξενοδοχείου, η δόµηση του οποίου έχει αποπερατωθεί και ετοιµάζεται να λειτουργήσει άµεσα. Το αποτέλεσµα, όµως, ήταν να πληγεί η επένδυση του νέου ξενοδοχείου, καθώς, επηρεασµένο από τη δηµοσιότητα που έλαβε το ζήτηµα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την αναστολή όλων των οικοδοµικών αδειών για κτίρια ύψους άνω των 17,5 µέτρων.

Του Αλέξανδρου Κόντη

real.gr

B2Green
By B2Green.gr 09:20, 13/05/2019