Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Δε θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, διαβεβαιώνει ο κ. Σταθάκης

Δε θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, διαβεβαιώνει ο κ. Σταθάκης

Civiltech

Τη διαβεβαίωσή πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, εξέφρασε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσμετρά την απώλεια των λιγνιτικών μονάδων αλλά όχι και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανακοινώσεις της ΝΔ περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ χαρακτηρίζοντάς τες "λογιστικές αλχημείας".

«Εμείς αποφύγαμε οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, έχοντας ως βασική μέριμνα την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Η ΝΔ αύξησε κατά 60% τα τιμολόγια εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης, τινάζοντας στον αέρα όλο το σύστημα. Αυτό ήταν μια καταστροφική πολιτική. Αντίθετα, η δική μας πολιτική ήταν να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και να γίνει αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με τρόπο ο οποίος θα είναι επιτυχής και θα διασφαλίζει την κερδοφορία της».

Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε αποτελεί δέσμευση της χώρας να προχωρήσει η διαδικασία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στον δεύτερο διαγωνισμό. «Ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, καθώς υπήρξαν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μονάδων, οι οποίες θεωρήθηκαν υπερβολικές. Σήμερα, πρόσθεσε, έχει βελτιωθεί το περιβάλλον καθώς έχει ολοκληρωθεί η εθελουσία των εργαζομένων, μειώθηκε το προσωπικό των μονάδων και βελτιώθηκαν οι όροι προκήρυξης. Συνεπώς, ευελπιστούμε ότι στον δεύτερο διαγωνισμό θα υπάρξει ενδιαφέρον».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, ο υπουργός σημείωσε πως «έχουμε καθαρή ατζέντα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η πολιτική μας έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί αιχμή του δόρατος και φυσικά με την υπεράσπιση του 8ώρου. Αντίθετα, οι θέσεις της αντιπολίτευσης δεν είναι σαφείς. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται, πρέπει να βγει και να πει καθαρά ποια είναι η στρατηγική της για τα εργασιακά θέματα».

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί επιδοματικής πολιτικής, επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με το 40% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας. «Αυτό, είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ένας από τους στόχους μας ήταν να βγάλουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είχε πρόβλημα επιβίωσης από αυτή την κατάσταση. Το κάναμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι επιδοματική πολιτική το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας.

Δεν είναι επιδοματική πολιτική το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν είναι επιδοματική πολιτική η έκπτωση του 70% στο Κοινωνικό Τιμολόγιο στη ΔΕΗ για όσους λαμβάνουν ΚΕΑ, δεν είναι επιδοματική πολιτική τα μερίσματα τα οποία δίνουμε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δεν είναι επιδοματική πολιτική το ενοίκιο για τους νέους. Είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός στοιχειώδους κοινωνικού κράτους στοχευμένο στους πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους πολίτες. Η απαξίωση από την πλευρά της ΝΔ είναι εντελώς παραπλανητική».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τελικό κύκλο που γίνεται με τη συναίνεση του ΣτΕ, εξαιρώντας ρητά όσα είναι σε ρέματα, δάση και αιγιαλούς. Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πλέον, έχει προκηρυχθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες κατεδαφίσεις, ενώ τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται για την αυθαίρετη δόμηση μετά το 2011 έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στην αυτοκατεδάφιση. «Για πρώτη φορά, έχουμε τόσο αποφασιστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Εκτός από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την επιβολή υψηλών προστίμων, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις όπως είναι η επικύρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το οποίο αποκαθιστά πλέον οριστικά και αμετάκλητα ένα τοπίο μέσα στο οποίο η αυθαίρετη δόμηση δεν έχει καμία απολύτως θέση», σημείωσε.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:57, 13/05/2019