Υπερκομματικό «ναι» στη βιομηχανία– Τι «βλέπουν» τέσσερις ευρωβουλευτές

B2Green avatar
08:34, 14/05/2019
Business > Green Business > Νέα

Υπερκομματικό «ναι» στη βιομηχανία– Τι «βλέπουν» τέσσερις ευρωβουλευτές

Civiltech

Την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και τις προτάσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσαν χθες τέσσερις ευρωβουλευτές στα πλαίσια της συζήτησης που οργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή» με θέμα «η θέση της βιομηχανίας στην εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης».

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρης Παπαδημούληςσημείωσε μεταξύ άλλων, ότι:

• Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό διάδρομο εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα 15 χρόνια. «Τώρα πρέπει να ορθοποδήσουμε» ανέφερε σημειώνοντας πως ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών για τη βιομηχανία βρίσκεται σήμερα ψηλότερα από το μέσο όρο της περιόδου 2001-2018.

• Απαιτείται να εγκαταλείψουμε την πολιτική των «Greek statistics», να έχουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς, να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης των παραγωγικών μονάδων και να σταματήσουμε να μοιράζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν.

• Μεγάλης σημασίας υπόθεση είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να υπάρξει φορολογικό bonus υπεραποσβέσεων, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν μερίδιο των ωφελειών.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη, αναφέρθηκε στα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στα μέτωπα των επενδύσεων και της ψηφιοποίησης, ενώ χαρακτήρισε ως κομβικότερο σημείο αυτό της ενέργειας.

«Το κόστος ενέργειας (παραγωγής, δικτύου, φόροι) αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη, πρόβλημα που επιτείνεται λόγω της κατάστασης στη ΔΕΗ, η οποία υπερχρεώνει τον τελικό καταναλωτή.

Χρειάζεται θαρραλέος επανασχεδιασμός της ΔΕΗ και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τις πολιτικές δυνάμεις να πρέπει να συζητήσουν για το νέο ενεργειακό χάρτη.

Σε ότι αφορά τα άλλα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας, είναι δευτερεύουσας σημασίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Εύα Καϊλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

α) στα επενδυτικά έργα που μπορούν να προχωρήσουν μέσω των ΕΣΠΑ (ελληνική χρηματοδότηση μόλις 20%) όπου σήμερα από τα 20 δισ. ευρώ του προγράμματος, τα μισά κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν.

β) Στις κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο από το πακέτο Γιούνκερ.

γ) Στο καυτό πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που συνδυάζεται με την υψηλή φορολογία, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής στην ψηφιακή οικονομία, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

δ) Στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της χώρας για την προσέλκυση υψηλών επενδύσεων.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Μίλτος Κύρκος αναφέρθηκε σε παραγωγικούς τομείς που μπορούν να σημειώσουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως πχ τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ορυκτά-μέταλλα, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Κύρκος επεσήμανε πως η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν ήταν απαραίτητη και οφειλόταν σε λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης που είχε επιλεγεί. Τέλος, θεώρησε ως αρνητική εξέλιξη το ότι μετά από την εφαρμογή τόσων μνημονίων, η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει την ίδια ανταγωνιστικότητα που είχε και πριν.

Στέφανος Kοτζαμάνης
kotzamanis@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:34, 14/05/2019
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL