Έκλεισε η συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Έκλεισε η συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Η συμφωνία για επέκταση της γαλλικής TOTAL σε άλλα πέντε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ δεν είναι η μόνη εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπορυ» άλλη μια σημαντική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Πρόκειται για την πώληση Φυσικού Αερίου στα δύο τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο. Η κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (Noble Energy, Shell και Delek) φέρεται να συμφώνησε για πώληση ΦΑ στην Αίγυπτο. Εάν και εφόσον οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα, το κυπριακό ΦΑ θα υγροποιείται στα τερματικά και στη συνέχεια θα καταλήγει στις διεθνείς αγορές.

«Μπορώ να πω ότι έχουμε καταλήξει στα περισσότερα σημεία. Έχουν μείνει δύο νομικά σημεία που ελπίζω να διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει, ταυτόχρονα με το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, να συμφωνηθεί και το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής είναι, ουσιαστικά, το κείμενο που θα μας οδηγήσει, αν συμφωνηθεί από την πλευρά μας, σε μια άδεια εκμετάλλευσης για την κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για να διοχετευθεί το Φυσικό Αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαιώνοντας έμμεσα την είδηση.

Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή Κύπρου», παρότι φέρεται ότι η συμφωνία έχει κλείσει, δεν υπάρχει εικόνα για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην οποία κατέληξαν οι δυο πλευρές. Ωστόσο, ένα κομμάτι της συνέντευξης του Γιώργου Λακκοτρύπη στην «Καθημερινή Κύπρου» της περασμένης Κυριακής, αφήνει να φανεί ότι η συμφωνία καλύπτει το κομμάτι της επένδυσης σε υποδομές μεταφοράς του ΦΑ από το «Αφροδίτη» στα τερματικά της Αιγύπτου.

«Αν υπάρχουν οι πόροι, αν η αγορά είναι εκεί, οι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, όπως κάνουν ήδη για το κοίτασμα της 'Αφροδίτης', για τις υποδομές του οποίου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν τα νούμερα βγάζουν νόημα, οι επενδυτές δεν θα είναι ντροπαλοί». Ένα άλλο σημείο που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν επήλθε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» για αναθεώρηση των ποσοστών δικαιωμάτων της κάθε πλευράς επί τους κοιτάσματος.

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:55, 14/05/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL