Το ενεργειακό Nο 1 πρόβλημα της βιομηχανίας

Το ενεργειακό Nο 1 πρόβλημα της βιομηχανίας

Τα μεγάλα διακυβεύματα, τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας των ευρωεκλογών απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο ενόψει της κάλπης. Ωστόσο χθες με πρωτοβουλία της Ελληνικής Παραγωγής, πραγματοποιήθηκε debate μεταξύ 4 υποψηφίων ευρωβουλευτών, με θέμα την Ελληνική Βιομηχανία και τα θέματα τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν στην επόμενη ευρωβουλή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας μεταποίησης.

Οι υποψήφιοι Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Σπυράκη από τη ΝΔ, Ε. Καϊλή από το ΚΙΝΑΛ και Μ. Κύρκος από το Ποτάμι, υπογράμμισαν από κοινού την υποστήριξή τους στην προοπτική της ελληνικής βιομηχανίας ενώ κοινή ήταν η άποψη όλων ότι το ενεργειακό συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική βιομηχανία. Περίοπτη θέση στο debate είχαν θέματα όπως το ενεργειακό μείγμα, η προώθηση των ΑΠΕ, οι διασυνδέσεις αλλά και ζητήματα που αφορούν στην φορολογία, τις αποσβέσεις και την αδειοδότηση και τα εργασιακά.

Ήδη πάντως η μεταποίηση και οι εξαγωγές που προήλθαν από την ενίσχυση της μεταποίησης έπαιξαν ρόλο στα πρώτα βήματα μετά την κρίση, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε το νέο ενεργειακό χάρτη, την ενίσχυση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, να μειώσουμε σταδιακά το κόστος του λιγνίτη, ανέφερε η Μ. Σπυράκη, τονίζοντας ότι η βάση για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας είναι το ενεργειακό καθώς όλα τα άλλα θέματα μπορούν να λυθούν.

Θέμα τέθηκε από πλευράς όλων των υποψηφίων σε σχέση με τη διασύνδεση της Κρήτης, με την κ. Καϊλή να αφήνει αιχμές τόσο για τη στάση της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν, η οποία επιχειρεί να βάλει στο έργο οπωσδήποτε μια εταιρεία με τα γνωστά αποτελέσματα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δ. Παπαδημούλης, που έκανε λόγο για "κυπριακή offshore" και "λομπίστες χωρίς κεφάλαια" ενώ η κ. Σπυράκη στηλίτευσε το γεγονός ότι βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί από τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση, τίθεται εκτός του έργου η ελληνική βιομηχανία. Κατά τον Μ. Κύρκο πάντως οι καθυστερήσεις οφείλονται στα συμφέροντα που εφοδιάζουν με μαζούτ την Κρήτη.

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 10:29, 14/05/2019

Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL