Παράταση για τις ΑΠΕ στην Κύπρο

Παράταση για τις ΑΠΕ στην Κύπρο

Μοίρασε το... πάπλωμα το Υπουργείο Ενέργειας και, εκτός απροόπτου, αύριο Τετάρτη θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για παράταση ενός μηνός στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το δεύτερο σχέδιο δημιουργίας πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Με βάση την αρχική διακήρυξη, η προθεσμία λήγει στις 18 Μαΐου, και αν η πρόταση κατατεθεί και εγκριθεί θα παραταθεί μέχρι τις 18 Ιουνίου, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για κατάθεση αιτήσεων το επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ως προς την παραχώρηση παράτασης. Από τη μια οι ενδιαφερόμενοι που είχαν προετοιμαστεί προ πολλού και εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες και πιέζουν για την ταχύτερη δυνατή λήξη της προθεσμίας ώστε να αρχίσει η αξιολόγηση από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής και να «τρέξουν» οι επενδύσεις και από την άλλη επιχειρηματίες που είναι ακόμα στο τρέξιμο για την εξασφάλιση αδειών ή και χρηματοδοτήσεων, γι' αυτό ζητούν έντονα από το υπουργείο να δώσει παράταση. Πληροφορούμαστε, μάλιστα, ότι κάποια από τα αιτήματα αφορούσαν παράταση δύο μηνών, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τον φόβο πρόσθετης καθυστέρησης, αποφασίστηκε η παράταση να είναι ενός μηνός. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να δοθεί έστω μια παράταση ενός μηνός υπήρξε παρασκηνιακή παρέμβαση από κομματικά στελέχη. Η πρόθεση του υπουργείου για παράταση δεν εμπόδισε τον Σύνδεσμο Συμμετεχόντων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΣΣΑΑΗ) να ετοιμάσει επιστολή για να εκφράσει τη διαφωνία του και, εκτός απροόπτου, θα την αποστείλει σήμερα στον υπουργό Ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι το δεύτερο σχέδιο αφορά την αδειοδότηση πάρκων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ, νοουμένου ότι θα υπογραφούν διμερή συμβόλαια με αδειοδοτημένους προμηθευτές ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης. Μέχρι τις 3 Μαΐου είχαν κατατεθεί 76 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά των 132 μεγαβάτ, ενώ κατατέθηκε και μία αίτηση για ανεμογεννήτριες ισχύος 18 μεγαβάτ. Εκτιμάται, όμως, ότι έως σήμερα οι κατατεθειμένες αιτήσεις αγγίζουν ή μπορεί και να ξεπέρασαν ελαφρώς τα 150 μεγαβάτ.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ

politis.com.cy

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 18:10, 14/05/2019
Thermal Drones
NanoDomi Διαγωνισμός
Kostal Solar
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL