«Λίφτινγκ» στη Μελίτη με έξοδα της ΔΕΗ

«Λίφτινγκ» στη Μελίτη με έξοδα της ΔΕΗ

Τις δαπάνες της απαλλοτρίωσης του ιδιωτικού ορυχείου Αχλάδας αναλαμβάνει η ΔΕΗ, προκειμένου να καταστήσει ελκυστική για τους υποψήφιους επενδυτές τη μονάδα της Μελίτης και να απομακρύνει το πιθανό ενδεχόμενο να ναυαγήσει για δεύτερη φορά το εγχείρημα της αποεπένδυσης στον λιγνίτη.

Η ΔΕΗ που ανέθεσε μέσω σύμβασης την τροφοδοσία της Μελίτης στην «Ορυχεία Αχλάδας» έναντι, μεταξύ άλλων, υποχρέωσης για διάνοιξη του ορυχείου στην περιφέρεια τριών οικισμών (Αχλάδας, Γιουρούκι και κύριος Οικισμός), αφού επί χρόνια ανέχθηκε να πληρώνει ακριβά τον λιγνίτη, καθώς η «Ορυχεία Αχλάδας» δεν κατάφερε να επεκτείνει το ορυχείο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της σχέσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και την παράδοση στη ΔΕΗ χαμηλής ποιότητας λιγνίτη σε υψηλή τιμή, υποχρεώνεται σήμερα, προκειμένου να πουλήσει τη Μελίτη, να αναλάβει η ίδια τις δαπάνες της απαλλοτρίωσης προκειμένου να παρέχει στους υποψήφιους επενδυτές και ανταγωνιστές της μια σύμβαση προμήθειας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Μελίτης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου που υπέγραψε τη Μεγάλη Τρίτη με την «Ορυχεία Αχλάδας» για τη βελτίωση της σύμβασης τροφοδοσίας της Μελίτης, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες δάνειο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί ως προκαταβολή για το πρώτο τμήμα της απαλλοτρίωσης που αφορά στον οικισμό Γιουρούκι, και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση περίπου 14 σπιτιών με τα γύρω οικόπεδα και αποθήκες, προκειμένου η «Ορυχεία Αχλάδας» να επεκτείνει τις εργασίες στο ορυχείο, βελτιώνοντας τη σχέση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος σε επίπεδα που να μπορούν να διασφαλίσουν τη χαμηλή τιμή προμήθειας των 16,5 ευρώ ο τόνος για διάστημα μιας 5ετίας έναντι 23 ευρώ ο τόνος που προμηθεύεται σήμερα η ΔΕΗ.

Το δάνειο θα διατεθεί στην προς πώληση θυγατρική της ΔΕΗ, Λιγνιτική Μελίτης, με επιτόκιο όχι χαμηλότερο από αυτό που δανειοδοτείται η ΔΕΗ για να το μεταφέρει στη συνέχεια η δεύτερη στην «Ορυχεία Αχλάδας» ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών παραδόσεων λιγνίτη.

Στόχος είναι να προχωρήσει το πρώτο κομμάτι της απαλλοτρίωσης άμεσα και να μην αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο έχουν προσφύγει οι κάτοικοι, διεκδικώντας μεγαλύτερη τιμή από αυτή που έχει ορίσει η ΔΕΗ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι στην περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου καθυστερήσει πέραν του Ιουνίου, η ΔΕΗ θα προκαταβάλει το 60% του συνόλου της απαλλοτρίωσης που έχει εκτιμηθεί στα 30-35 εκατ. ευρώ και το 40% θα δοθεί στους ιδιώτες με την ολοκλήρωσή της.

Η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ ανοίγει τον δρόμο για να υπογραφεί το τελικό συμβατικό κείμενο με την «Ορυχεία Αχλάδας», που σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί για τον Ιούνιο, δηλαδή μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 28 Μαΐου.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:31, 16/05/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL