Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Digital Engineering

Η Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα

Η Πάρος το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα

Civiltech

Οι Common Seas, ο Δήμος Πάρου και η WATT, έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν, ούτως ώστε να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και συγχρόνως πρωτοπόρος παγκοσμίως στον αγώνα εναντίον του πλαστικού στις θάλασσές μας.

Το'CleanBlueAlliance', μια πρωτοβουλία του CommonSeas, στηρίζει την προσπάθεια των νησιών παγκοσμίως, στην επίλυση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων από την πηγή, μέχρι την κατάληξή τους στη θάλασσα και στους ωκεανούς. Η προσπάθεια του φιλανθρωπικού οργανισμού είναι να: Μελετά, Παρεμβαίνει και Στοχεύει να Επηρεάσει τις τοπικές κοινότητες με λύσεις.

Την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία του 'Clean Blue Paros', υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund, και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλάς. Το Clean Blue Paros θα καθοδηγήσει και θα συμβάλλει με προγράμματα εκπαίδευσης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Πάρου. Θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες της Πάρου. Όλοι μαζί, θα συνδράμουμε στην αποτελεσματική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης.

Ο Δήμαρχος της Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, που υποστηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοποριακή περιβαλλοντική πρωτοβουλία, σημείωσε: «Καλωσορίζω ένθερμα αυτή τη σημαντική συμφωνία-ορόσημομε τους Common Seas και τη WATT, στοχεύοντας στο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα. Το πρώτο μας βήμα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, θα είναι η εξάλειψη των πλαστικών καλαμακίων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πριν την επίσημη απαγόρευση τους από την ΕΕ το 2022. Μας ενθαρρύνουν οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το Clean Blue Paros, μειώνονταςτη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματα τους, υιοθετώντας τις εναλλακτικές λύσεις όπως επαναχρησιμοποιημένα κύπελλα και καλαμάκια από χαρτί ή μέταλλο. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στην Πάρο.»

Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία, αποτελεί σημαντική κίνηση προς την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφορικά με τα πλαστικά μιας χρήσης. Η Οδηγία "στοχεύει στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τη ρύπανση από πλαστικά, με παράλληλη ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας."

Με βάση τη μεθολογία 'Μελετώ, Παρεμβαίνω, Επηρεάζω,' το 'CleanBlueParos' μελετά σε βάθος το οικοσύστημα της Πάρου, για να εντοπίσει δυνατότητες αποτροπής πλαστικών στις θάλασσες. Αυτό το καλοκαίρι, θα υποστηρίξει την κοινότητα της Πάρου στην ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα έχουν μακρόχρονη επίδραση στην καταπολέμηση των πλαστικών. Θαε πενδύσει επίσης σε βιώσιμες πρωτοβουλίες και μέτρα, τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η Διευθύντρια του CommonSeas, Jo Royle, η οποία καθοδήγησε και σχεδίασε την πρωτοβουλία, υπογράμμισε, «Η καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών μας από τα πλαστικά είναικαθήκον μας για το περιβάλλον, την οικονομία και ουσιαστικά για την υγεία μας. Έχουμε βρει εξαιρετικούς συνεργάτες ανάμεσα στους κατοίκους της Πάρου. Αναγνωρίζουμε ότι οι αλλαγές που θα υλοποιηθούν στην εξάλειψη πλαστικών απορριμμάτων στο νησί τους, θα συνεισφέρουν στη μετάβασητους σε μια κυκλική οικονομία, στην επίτευξη των 'Δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κλίμα' και τους 'Στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.»

Το 'Clean Blue Paros', που ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου, στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες με εναλλακτικές λύσεις. Η ομάδα του 'Clean Blue Paros' θα ελέγξει και θα καταγράψει τοποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο Δήμος θα εφαρμόσει την διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WATT, κ. Αθανάσιος Κατρής πρόσθεσε, «Όλοι μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το περιβάλλον, που νιώθουμε ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στα Ελληνικά νησιά. Καλωσορίζουμε, αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία επένδυσης, υποστήριξης των επιχειρήσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Πάρο για την καταπολέμηση της ρύπανσης και την διασφάλιση της ομορφιάς του νησιού για τις επόμενες γενεές.»

Η CommonSeas - στοχεύει να μειώσει τη παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και να σταματήσει τη πλαστική μόλυνση των ανθρώπων, κοινοτήτων, και ωκεανών μας. Προσφέρει τις σωστές λύσεις στους σωστούς ανθρώπους για την καταπολέμηση των πλαστικών από την πηγή τους. Προσφέρουν νέες μεθόδους στη χρήση και ανακύκλωση των πλαστικών και στη διασφάλιση των ποταμών, θαλασσών και ωκεανών. Οι έρευνες και τοπικές εργασίες τους αξιοποιούν τη συλλογική εξειδίκευση ανθρώπων, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για την υιοθέτηση πρωτοβουλιών στις κοινότητες τους για παύση της απειλής του πλαστικού στους ωκεανούς. Το Common Seas έχει προσωπικό στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες: cleanblueparos@commonseas.com

koinignomi.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:29, 23/05/2019

Ροή άρθρων κατηγορίας