Ο οδικός χάρτης της Κύπρου για την εισαγωγή Φυσικού Αερίου

Ο οδικός χάρτης της Κύπρου για την εισαγωγή Φυσικού Αερίου

Πρόκειται για φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή που θα εισάγει η Κύπρος, αρχικά, για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, η ΔΕΦΑ θα το παρέχει στην ΑΗΚ, αλλά και σε ιδιώτες που προωθούν σήμερα την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγών σταθμών.

Ο διαγωνισμός που ανακοίνωσε η ΔΕΦΑ τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται στα τελικά στάδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του "ΣΙΓΜΑ", αναμένεται, εντός των επόμενων βδομάδων, να ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες και ν΄αρχίσει η αξιολόγησή τους.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές, που εξέφρασαν πρόθεση να συμμετάσχουν στο διαγωνισμού, αφού πρόκειται για μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων για το κράτος, στην οποία έχει συνεισφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να επιλεχθεί ο νικητής του διαγωνισμού, ο οποίος θ' αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Πέραν του διαγωνισμού για τις υποδομές, εντός των επόμενων μερικών βδομάδων θα προκηρυχθεί ακόμη ένας διαγωνισμός και πάλι από τη ΔΕΦΑ, για να επιλεχθούν οι εταιρείες που θα προμηθεύουν την Κύπρο με φυσικό αέριο.

O διαγωνισμός αυτός χωρίζεται σε δύο μέρη.

Αρχικά, η ΔΕΦΑ θα προμηθευτεί το ένα πρώτο φορτίο και στη συνέχεια, που θα ολοκληρωθούν οι υποδομές, θα προκηρυχθεί το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού για την κάλυψη όλων των αναγκών της αγοράς. Με τους προμηθευτές θα υπογραφούν συμβόλαια τεσσάρων με πέντε ετών.

Υπολογίζεται ότι σε περίπου δύο χρόνια, θα μπορεί η ΑΗΚ και οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες να προμηθεύονται φυσικό αέριο από την ΔΕΦΑ. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν σταματούν στην ηλεκτροπαραγωγή. Προβλέπουν, επίσης, σε μετέπειτα στάδιο, την προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες της βιομηχανίας, αλλά και για σκοπούς εφοδιασμού πλοίων.

Εξάλλου, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει ένα προσωρινό μονοπώλιο για περίπου δέκα χρόνια. Το σκεπτικό είναι να καταφέρει το κράτος να κάνει, σε πρώτη φάση, απόσβεση της δαπανηρής επένδυσης και στη συνέχεια, ν' αξιοποιήσει τυχόν κέρδη για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

Αυτή η προκαταρτική απόφαση της κυβέρνησης για μονοπώλιο, αναμένεται σύντομα να επισημοποιηθεί και η απόφαση να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Όσον αφορά στις πληροφορίες ότι ιδιώτες διαφωνούν με την επιβολή μονοπωλίου από το κράτος και ενδιαφέρονται να εισάγουν οι ίδιοι φυσικό αέριο στην Κύπρο, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως δεν μπορεί το κράτος να ελέγχει τις όποιες προθέσεις και ενέργειες ιδιωτών. Ωστόσο, πρόσθεσαν, κανείς δε μπορεί να προχωρήσει στην εισαγωγή φυσικού αερίου, χωρίς την εξασφάλιση αδειών από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, τη ΡΑΕΚ. Αφήνουν, δηλαδή, να νοηθεί πως πρέπει το ίδιο το κράτος να αλλάξει την απόφασή του για επιβολή δεκαετούς μονοπωλίου.

sigmalive.com

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 14:39, 23/05/2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL