Πώς μειώνονται τεχνητά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ

B2Green avatar
11:39, 27/05/2019
Business > Green Business > Νέα

Πώς μειώνονται τεχνητά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ

Civiltech

Λιγότερες κατά 50% εμφανίζει η κυβέρνηση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ για εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί, σχεδόν από τις 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις, μόλις μία στις δύο εκτιμάται ότι μπορούν να εκδοθούν εν ευθέτω χρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, επί του προαναφερθέντος συνόλου των αιτήσεων, οι 40.000 είναι "παγωμένες", καθώς πρόκειται για περιπτώσεις κύριων συντάξεων που δεν μπορούν να εκδοθούν άμεσα, δεδομένου ότι έχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, αφορούν κατοίκους εξωτερικού.

Από τις υπόλοιπες 60.000 αιτήσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κοντά στο 20% έχουν ελλιπή δικαιολογητικά. Πρόκειται, δηλαδή, για περιπτώσεις αιτήσεων, οι οποίες κατατίθενται στον ΕΦΚΑ, χωρίς οι αιτούντες να έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών είναι τα ένσημα, τα οποία χρειάζονται προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια 12.000 αιτήσεις εκτιμάται ότι θα απορριφθούν.

Έτσι μόλις 48.000 αιτήσεις προβλέπεται ότι μπορούν να ικανοποιηθούν και οι αιτούντες να λάβουν σύνταξη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το δημοσιονομικό κόστος για την ικανοποίηση 48.000 αιτήσεων για κύρια σύνταξη ανέρχεται στα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως, χάρη στις αιτήσεις για κύριες συντάξεις, οι οποίες έχουν είτε ελλιπή δικαιολογητικά, είτε είναι "παγωμένες" για άλλους λόγους, ο ΕΦΚΑ "γλιτώνει" περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του εν λόγω φορέα εμφανίζεται κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που δυνάμει φτάνει.

Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς προβλέπεται αύξηση των αιτήσεων για νέες συντάξεις, ενώ τα οικονομικά του ΕΦΚΑ δεν επιτρέπουν τη μαζική καταβολή των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να "απεγκλωβίσει" φέτος κοντά στους 15.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν είχαν έως τώρα "βγει" στη σύνταξη, καθώς δεν μπορούσαν με το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο να κάνουν κάτι τέτοιο. Συνεπώς, το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη θα αυξηθεί κατά το αντίστοιχο πλήθος, αυξάνοντας τα δημοσιονομικά βάρη του ΕΦΚΑ.

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 11:39, 27/05/2019
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL