Στην Ελλάδα το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον παγκοσμίως [πίνακες]

Στην Ελλάδα το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον παγκοσμίως [πίνακες]

Το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλον τον κόσμο έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Global Business Complexity του ολλανδικού Ομίλου TMF. Η ερευνητική εταιρεία μετρά την πολυπλοκότητα όσον αφορά το πόσο περίπλοκο και απρόβλεπτο είναι ένα επιχειρηματικό περιβάλλον - και πόσο δύσκολο είναι κανείς να το κατανοήσει και να λειτουργήσει μέσα σε αυτό.

Η Ελλάδα έρχεται στην κορυφή της λίστας μεταξύ των χωρών με το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον, ακολουθούμενη από την Ινδονησία και την Βραζιλία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βολιβία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Τουρκία η Κίνα και το Περού, ενώ στον αντίποδα, το πιο «απλό» επιχειρηματικό περιβάλλον εντοπίζεται στην Ολλανδία, στις Παρθένες Νήσους, στην Ελβετία, στη Δανία και στα Νησιά Κέιμαν.

Η έρευνα μέτρησε τις εξής παραμέτρους για την κατάταξη:

  • Κανόνες, ρυθμίσεις και κυρώσεις
  • Λογιστική και φορολογία
  • Προσλήψεις, απολύσεις και πληρωμή των εργαζομένων

«Η νομοθεσία που αλλάζει συνέχεια σε συνδυασμό με τους σύνθετους εργατικούς νόμους τοποθετούν την Ελλάδα στην κορυφή του πιο περίπλοκου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον κόσμο», αναφέρει η έκθεση.

Η ισχύουσα νομοθεσία της Ελλάδας είναι πολύπλοκη και νέα μέτρα εισάγονται συνεχώς. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου διαφορετικοί νόμοι συγκρούονται και μπορεί να είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν με ποιον από αυτούς πρέπει να συμμορφωθούν, τονίζουν οι αναλυτές της TMF. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστροφές του ΦΠΑ υπόκεινται σε διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με τη φορολογική υπηρεσία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα που δηλώνουν τα ίδια μερίσματα φορολογούνται σε ποσοστά που διαφέρουν κατά περισσότερο από 10%. Η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχει πάντα επαρκή καθοδήγηση, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες, τονίζει η έκθεση.

Προσωπικό: Απαιτήσεις και περιορισμοί

Η Ελλάδα είναι κράτος πρόνοιας, σημειώνει η TMF. Οι υποχρεωτικές εργασιακές παροχές περιλαμβάνουν μπόνους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ασφάλεια ζωής, και φορολογικές ελαφρύνσεις για το προσωπικό που είναι παντρεμένο ή έχει παιδιά.

Αν και το σύστημα παροχών έχει απλουστευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η νομοθεσία περί μισθοδοσίας αλλάζει συχνά και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται αναδρομικά. Πολλές επιχειρήσεις χρειάζονται την τοπική υποστήριξη για να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους, σημειώνει η έκθεση.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις προσλήψεις. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απασχολούν εργαζομένους εκτός της ΕΕ γιατί οι κυβερνητικές αρχές διστάζουν να παράσχουν άδειες εργασίας, καταλήγουν οι ερευνητές.

της Σμαρώς Μακροπουλου

newmoney.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:28, 09/06/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL