Περισσότερο κερδοφόρα σήμερα η επένδυση σε Φωτοβολταϊκά, χωρίς Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

Περισσότερο κερδοφόρα σήμερα η επένδυση σε Φωτοβολταϊκά, χωρίς Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

Μπορεί να θεωρείται θετική η επένδυση σε Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΑΕ), παράλληλα με τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όμως, "υπό τις παρούσες συνθήκες, το υψηλό κόστος των ΣΑΕ, οι υπάρχουσες πολιτικές και τα συστήματα τιμολόγησης, είναι περισσότερο κερδοφόρα η επένδυση σε ένα ΦΒ σύστημα μόνο.

Αυτά επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χριστοφορίδης, αναλύοντας αποτελέσματα του έργου "Προώθηση της διείσδυσης της διανεμημένης παραγωγής από φωτοβολταϊκά, με εφαρμογή αποθήκευσης ενέργειας για όλους- stores".

"Παρ όλο που η αποθήκευση σου δίνει μια θετική επένδυση, αφού σε βάθος 20ετίας θα βάλεις λεφτά στην τσέπη σου, όμως θα βγάλεις περισσότερα σήμερα εάν δεν βάλεις αποθήκευση", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφορίδης. "Επειδή το κόστος των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας πέφτει ραγδαία, πρόσθεσε, και δεν μπορούμε καν να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα πέσει στα αμέσως επόμενα χρόνια, δεν αποκλείουμε την επένδυση στα ΣΑΕ".

Όπως είπε, σήμερα η αποθήκευση ενέργειας αφορά στη χρήση μπαταριών, πολλών και διαφόρων τεχνολογιών, με επικρατέστερες τα τελευταία χρόνια αυτές του λιθίου, "γιατί το κόστος έχει αρχίσει να μειώνεται πάρα πολύ και θα μειωθεί και ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Σήμερα η τιμή της συγκεκριμένης μπαταρίας υπολογίζεται στα 600-800 ευρώ/Kw και στα αμέσως επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ/kw. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουμε κάνει, το ποσό των 200 ευρώ/Kw για τις μπαταρίες λιθίου αποθήκευσης ενέργειας, αποτελεί το όριο, βάσει του οποίου με το υπάρχον σύστημα του Net metering που υπάρχει στην Ελλάδα, αρχίζει και γίνεται η επένδυση με αποθήκευση περισσότερο ελκυστική από αυτή χωρίς, και πάντα σε συνδυασμό με τα φωτοβολταϊκά συστήματα", τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιάννης επισήμανε ότι "υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν όφελος από την εγκατάσταση των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας πέραν των καταναλωτών/παραγωγών και πάντα σε συνδυασμό με τα φωτοβολταϊκά. Αυτοί είναι οι διαχειριστές των δικτύων, όπου με την εγκατάσταση των ΣΑΕ θα διαπιστώσουν ότι δεν θα χρειάζεται να προχωρήσουν στις επενδύσεις που είχαν αρχικά σχεδιάσει προκειμένου να βελτιώσουν και να επεκτείνουν τα δίκτυά τους. Μάλιστα, θα διαπιστώσουν ότι στα ίδια δίκτυα θα μπορούν να συνδέσουν περισσότερα νοικοκυριά".

Για να γίνει όμως αυτό, και να ωφεληθούν και οι διαχειριστές δικτύων από τη λειτουργία ΣΑΕ, παράλληλα με τα ΦΒ "χρειάζεται μια κατάλληλη πολιτική απόφαση. Εφόσον το κράτος κεντρικά θελήσει να υιοθετήσει μια πολιτικη για να πριμοδοτήσει κατά κάποιο τρόπο την εγκατάσταση ΣΑΕ από τους παραγωγούς/καταναλωτές, μπορεί να αλλάξει κάποιες παραμέτρους στο πακέτο του Net metering π.χ. να μπει στο ΥΚΟ στον συμψηφισμό της ενέργειας", διευκρίνισε.

Στις κύριες παραμέτρους για την αποδοτικότητα των συστημάτων ΦΒ + ΣΑΕ, όπως αυτές προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του έργου StoRes, συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τον κ. Παναγιάννη τα εξής : προφίλ κατανάλωσης, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουσες πολιτικές και συστήματα τιμολόγησης, προφίλ ηλιακής ακτινοβολίας. Αναφερόμενος στο έργο, ύψους 2 εκατ. ευρώ με την κοινοτική χρηματοδότηση στα 1,7 εκατ. ευρώ και διάρκειας 36 μήνες (λήγει τον προσεχή Οκτώβριο) ο κ. Παπαγιάννης στην τοποθέτησή του στη σημερινή ημερίδα, επισήμανε ότι η φιλοσοφία του είναι "στοχεύουμε ψηλά, αρχίζουμε από τα μικρά".

Αναλύοντας τα συμπεράσματα του έργου, επισήμανε ότι η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερη διείσδυση ΦΒ στα δίκτυα, τόνισε ότι αυτό αναδεικνύει με τις πιλοτικές του εγκαταστάσεις στην Κοζάνη την εφαρμογή υβριδικών συστημάτων ΦΒ + ΑΗΕ σε νησιωτικές και μη αστικές περιοχές της Μεσογείου και υπογράμμισε ότι με τη χρήση τους (ΣΑΕ) επιτυγχάνεται σημαντική αύξηση της ιδιοκατανάλωσης και της αυτονομίας.

Στο έργο StoRes, ως εταίροι συμμετέχουν : Πανεπιστήμιο Cagliari, IT, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, CY, Μεσογειακή Τεχνολογική Πλατφόρμα για έξυπνα δίκτυα, αυτόνομη περιφέρεια Σαρδηνίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια της Ελλάδας, ο ΔΕΔΔΗΕ Ελλάδας, ο Δήμος Κοζάνης Federacion Aragonesa De Municipios Comarcas Y

Provincias, ES, EDP Distribuicao Energia S.A, PT και SODO Electricity Distribution System Operator, SI. Ο κ. Χριστοφορίδης, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή εκδήλωση, επισήμανε ότι μέσα από τις δραστηριότητες του StoRES, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις.

Οπως είπε, η κερδοφορία ενός συστήματος ΦΒ + αποθήκευσης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικό σχεδιασμό-διαστασιολόγηση. Ορισμένες από τις σημαντικότερες είναι : Προφίλ κατανάλωσης, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, σχήμα/πολιτική ενίσχυσης, περιοχή εγκατάστασης (προφίλ ηλιακού δυναμικού και θερμοκρασίας) και τεχνικά χαρακτηριστικά αποθήκευσης (DoD, διάρκεια ζωής, κύκλοι φόρτισης, τεχνολογία, κτλ).

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, η αποθήκευση ενέργειας δεν είναι πανάκεια, "για παράδειγμα, η εισαγωγή αποθήκευσης δεν συνίσταται όταν η κατανάλωση είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με την εγκατεστημένη ΦΒ ισχύ". Πρόσθεσε δε, ότι η τεχνολογία μπαταριών πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά, αφού όπως επισήμανε "παρά το γεγονός ότι οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος είναι φτηνότερες από τις λιθίου, έχουν μικρότερη ωφέλιμη χωρητικότητα και μεγαλύτερους ρυθμούς αυτοεκφόρτισης". Υπογράμμισε επίσης, ότι οι διαχειριστές δικτύων στη Μεσόγειο θα πρέπει να προσαρμόσουν τους κανονισμούς τους για να διευκολύνουν την ανάπτυξη των ΦΒ συστημάτων με αποθήκευση το συντομότερο δυνατό. "Θα πρέπει να δοθούν σαφείς και απλές οδηγίες στους ενδιαφερομένους επενδυτές", κατέληξε.

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 19:34, 10/06/2019

Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL