Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Νέο αναμορφωμένο ειδικό κανονισμό αποχέτευσης αποκτά η ΕΥΑΘ

Νέο αναμορφωμένο ειδικό κανονισμό αποχέτευσης αποκτά η ΕΥΑΘ

Civiltech

Σύσκεψη για τον Αναμορφωμένο Ειδικό Κανονισμό Αποχέτευσης της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, στο Διοικητήριο.

Το κείμενο του Ειδικού Κανονισμού Αποχέτευσης, που προέκυψε μετά από ουσιαστική και μακρά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει στόχο την προστασία και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικτύων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ, με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης υγιεινής και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ στο Κόκκινο, κατά την έναρξη της σύσκεψης η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, «το τελικό κείμενο συμπεριλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης», κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συσκέψεις των συναρμόδιων φορέων.

Παράλληλα η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως «ο κανονισμός προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις που οφείλει να τηρεί κάθε είδους δραστηριότητα η οποία παράγει υγρά απόβλητα, πέρα από την αστική κατοικία, με σκοπό τη νόμιμη αποχέτευση τους στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της ΕΥΑΘ» και συμπλήρωσε ότι Ο καλύπτει το σύνολο της γεωγραφικής περιοχής αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ για την αποχέτευση.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε πως «το θέμα του κανονισμού δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, μας αφορά και η αναπτυξιακή του διάσταση, πως δηλαδή ο κανονισμός μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία επιχειρήσεων η οποία θα έχει ξεκάθαρους κανόνες και γρήγορη αδειοδότηση και ταυτόχρονα τον υγιή ανταγωνισμό. Δηλαδή μια διαφανή διατύπωση κανόνων που όλοι θα μπορούν με έναν εύκολο τρόπο και όσο πιο τυποποιημένο και ηλεκτρονικό να τον ακολουθούν, για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα που διακόπτει, να παρεμποδίζει και να παρενοχλεί την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, στάθηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο γεγονός ότι ο αναμορφωμένος κανονισμός «περιγράφει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις όσων αποχετεύονται στο δίκτυο, και προφανώς είναι σε σινάφια, σε συνάρτηση και σε συμφωνία με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος είναι να υπάρχει μια σαφής, περιγεγραμμένη με ακρίβεια διαδικασία, έτσι ώστε να γίνονται οι έλεγχοι που οφείλει η εταιρεία να κάνει για να λειτουργεί το δίκτυο σωστά, να μην υπάρχει επιβάρυνση του δικτύου και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, και ταυτόχρονα περιγράφει τις υποχρεώσεις των αποχετευόμενων δραστηριοτήτων πλην των οικιακών λημμάτων».

Σε σχέση με τις προτάσεις και τις ενστάσεις των εμπλεκόμενων φορέων ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε πως «υπήρξαν προτάσεις από τους φορείς όσον αφορά την συχνότητα δειγματοληψιών, την απαλλαγή κάποιων δραστηριοτήτων από μελέτες και ελέγχους για την σχετική αδειοδότηση».

Στη σύσκεψη, στην οποία διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο Ειδικού Κανονισμού της ΕΥΑΘ, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος καθώς και του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

stokokkino.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 19:36, 10/06/2019