Τελειώνει ο χρόνος για την Τοξότης του Καλογρίτσα

B2Green avatar
08:44, 11/06/2019
Business > Υποδομές > Νέα

Τελειώνει ο χρόνος για την Τοξότης του Καλογρίτσα

Έντονες πιέσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ασκήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην τράπεζα Αττικής και το ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να εκδώσουν υπέρ της Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που απαιτούνται για τη συμβασιοποίηση δύο εργολαβιών στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος. Πρόκειται για τα τμήματα Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα-Κυλλήνη για την κατασκευή των οποίων μειοδότησαν, τέλη 2018, οι τεχνικές εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα, προσφέροντας έκπτωση 53,05% και 50,39%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο όμιλος αδυνατεί να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, ενώ, δεν έχουν επιβεβαιωθεί όσα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε τον Φεβρουάριο στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ότι κατά την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, η Τοξότης "ζήτησε πιστοληπτική ικανότητα, όπως λέει ο νόμος και έφερε από την τράπεζα Αττικής".

Τέλος χρόνου

Με τη συμβασιοποίηση των δύο τμημάτων να μην προχωρά, χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου, παρήλθε η προθεσμία που διέθετε η Τοξότης για την υπογραφή των συμβάσεων για τα τμήματα Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα-Κυλλήνη. Σε 20 ημέρες από την πρόσκληση για την υπογραφή των συμβάσεων, η Τοξότης θα έπρεπε να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές, κάτι που δεν έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν να έχει χορηγηθεί ολιγοήμερη παράταση στην τεχνική εταιρεία, κάτι που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εκτός πάντως, από τις εγγυητικές επιστολές, έως χθες, η εταιρεία θα έπρεπε να είχε προσκομίσει, συμβολαιογραφικά πληρεξούσια εργοταξιαρχών, ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.

Μένει να φανεί που θα οδηγήσουν οι πιέσεις για την έκδοση των απαιτούμενων εγγυητικών συνολικής αξίας της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, με δεδομένο και ότι οι προμηθευτές της Τοξότης συνεχίζουν να διεκδικούν, μέσω κατασχέσεων τις οφειλές τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται το έργο της προσθήκης κατ' επέκταση δύο νέων κτηρίων στο νοσοκομείο Βέροιας που υλοποιεί η Τοξότης για λογαριασμό της Κτηριακές Υποδομές. Πριν από μερικές εβδομάδες στην λίστα των πιστωτών της προστέθηκε μία ακόμη εταιρεία που προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων προς την Κτηριακές Υποδομές. Επίσης, για τον προσεχή Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί η εκποίηση διαμερίσματος 107 τ.μ. που ανήκει στην Τοξότης και βρίσκεται στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη. Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η εταιρεία Airtechnic Χατζούδης, η οποία έχει λαμβάνειν από την Τοξότης το ποσό των 19,3 χιλ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το "πολιτικό παιχνίδι", έστω και λίγο πριν τις εκλογές, για τον όμιλο Καλογρίτσα είναι σε βάρος του έργου, όπου συνολικά τρία τμήματα βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Εκτός δηλαδή από τις δύο εργολαβίες της Τοξότης, σε ένα ακόμη τμήμα, από Αμαλιάδα έως Κυλλήνη, ωσότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσφυγή που -συζητείται σήμερα-έχουν καταθέσει εταιρείες που αποκλείσθηκαν, οι εργασίες θα αργήσουν να ξεκινήσουν.

Το έργο

Από τα 75 χιλιόμετρα του οδικού άξονα, 13 χλμ. αποτελούν διαπλάτυνση και βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης της Εθνικής οδού Πάτρα - Πύργος και τα υπόλοιπα περίπου 62 χλμ., διαμορφώνονται με νέα χάραξη. Ο αυτοκινητόδρομος, προβλέπεται να έχει τετράιχνη διατομή πλάτους 21,3 μέτρων και θα έχει και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Ακόμη, θα διαθέτει δύο Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο, τύπου jerse.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 08:44, 11/06/2019
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL