Αυξήσεις στα βιομηχανικά ασφάλιστρα εξετάζουν οι ασφαλιστικές

B2Green avatar
09:29, 12/06/2019
Business > Green Business > Νέα

Αυξήσεις στα βιομηχανικά ασφάλιστρα εξετάζουν οι ασφαλιστικές

Civiltech

Δεν είναι μόνο ο κλάδος αυτοκινήτου για τον οποίον εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο τα τιμολόγια πολλών εταιρειών βρίσκονται κοντά στο κόστος ή και κάτω από αυτό, καθώς στο κάδρο των σχετικών συζητήσεων έχουν μπει τελευταία και οι βιομηχανικές καλύψεις.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «στις καλύψεις οχημάτων είχαμε μεν μια κατακόρυφη υποχώρηση τιμολογίων, αλλά παράλληλα είδαμε και τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων να μειώνεται δραστικά, αφού πολλοί οδηγοί περιόρισαν τις μετακινήσεις τους μέσα στην κρίση. Το πρόβλημα των χαμηλών τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου είναι μεν υπαρκτό, αλλά το θετικό είναι ότι έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει έντονα τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η περίπτωση των βιομηχανικών καλύψεων είναι διαφορετική. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης αναγκάστηκαν να ψαλιδίσουν τα τιμολόγιά τους, χωρίς όμως να μειωθεί ταυτόχρονα και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος. Απλά, οι βιομηχανίες είδαν τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται και τις εγχώριες πωλήσεις τους να απειλούνται, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να περικόψουν δαπάνες απ' όπου μπορούσαν και... απ' όπου δεν μπορούσαν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους υπέκυψαν αναγκαστικά, όχι μόνο γιατί κατανόησαν τη συγκυρία, αλλά και γιατί φοβήθηκαν μήπως επιμένοντας, δουν τους μακροχρόνιους πελάτες τους να καταφεύγουν στον ανταγωνισμό».

Στο ερώτημα αν μετά το 2015-2016, όταν το ΑΕΠ της χώρας άρχισε να ανακάμπτει, παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στο μέτωπο των βιομηχανικών ασφαλίστρων, η απάντηση ήταν αρνητική.

«Έγινε το ακριβώς αντίθετο. Οι βιομηχανίες από τη μια πλευρά διαπίστωσαν σε κάποιους κλάδους (βοηθούντος και του εισερχόμενου τουρισμού) ότι η εγχώρια ζήτηση είχε αρχίσει να τονώνεται, ωστόσο από την άλλη πλευρά είδαν να αυξάνεται το ενεργειακό τους κόστος λόγω και των εξελίξεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Υπήρξαν όμως και άλλες αρνητικές εξελίξεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρώτη είναι ότι κατά τη διετία 2017-2018 σημειώθηκαν μικρές ανοδικές κινήσεις στα αντασφάλιστρα που πάντοτε κινούνταν πάνω από τους δείκτες πληθωρισμού στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης.

Μια δεύτερη εξέλιξη ήταν το ότι ενώ τα ασφάλιστρα παρέμεναν σταθερά, κατά τα τελευταία χρόνια η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή εμφάνιζε άνοδο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πέραν όμως αυτών, η ουσία είναι πως κατά τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποζημιώσουν βιομηχανικούς κινδύνους», αναφέρθηκε από τους ίδιους κύκλους.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ένας λόγος -πέρα από την αρνητική απόδοση των επενδύσεων- για τον οποίον τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών εμφάνισαν πτώση το 2018 ήταν η αύξηση των ζημιών τόσο σε ότι αφορά τις παραγωγικές μονάδες (βιομηχανία-μεταποίηση) όσο και γενικότερα στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αποζημιώσεις παραγωγικών μονάδων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το ζήτημα των τιμολογίων στα βιομηχανικά ασφάλιστρα θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά μεταξύ των παραγόντων του κλάδου και ευχής έργον θα ήταν μια έγκαιρη ανατίμησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα φαινόμενα στο μέλλον.

Στέφανος Kοτζαμάνης

kotzamanis@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:29, 12/06/2019
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL