Κρήτη: Το φθινόπωρο τα...σπουδαία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων!

Κρήτη: Το φθινόπωρο τα...σπουδαία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων!

Civiltech

Από τον φθινόπωρο (ενδεχομένως από Σεπτέμβρη) και από το Λασίθι... ξεκινούν, "καλώς εχόντων των πραγμάτων", οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη!

Οι περιοχές που θα προταχθούν βρίσκονται εκεί όπου τίθενται θέματα Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας Ασφάλειας, με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμενης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη να επισείει τον κίνδυνο ύπαρξης φαινομένων "όπως το Μάτι", μικρότερης πάντως κλίμακας.

"Γενικά, ο νομός Λασιθίου στον βόρειο και νότιο άξονα, στην παραλιακή ζώνη, έχει μεγάλο ποσοστό αυθαιρέτων και καταπατήσεων. Αυτή η προτεραιοποίηση δεν έχει αλλάξει. Έγινε με οριζόντια κριτήρια, δεν διαφοροποιήθηκε με κάποιο τρόπο", παρατήρησε η κ. Κοζυρακη.

Τα χρήματα και τα επόμενα... βήματα

Το άνοιγμα της πλατφόρμας του Πράσινου Ταμείου έγινε αμέσως μετά την κατανομή των χρημάτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η Κρήτη έλαβε το ποσό του 1.135.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις στον αιγιαλό, την παραλία και τις δασικές εκτάσεις - στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους δηλαδή.

Σύμφωνα με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το χρηματοδοτικό αίτημα για το ποσό αυτό υποβλήθηκε ψηφιακά, με την κατάθεση των πρώτων πρωτοκόλλων, του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και της πίστωσης που απαιτεί το κάθε πρωτόκολλο για να εκτελεστεί, προκειμένου να απελευθερωθούν τα χρήματα αυτά και να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

"Θεωρώ ότι ο μεγάλος, ανοιχτός και διεθνής διαγωνισμός θα γίνει εντός του καλοκαιριού με μία δυνατότητα εκτέλεσης από το φθινόπωρο και μετά, όπως το είχαμε προβλέψει", εκτίμησε η κ. Κοζυράκη.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το έγγραφο κοινοποίησης για τα χρήματα αυτά, ήρθαν και κάποιες οδηγίες από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες (οδηγίες) αφορούσαν τις περιφράξεις σε κάθε αιγιαλό και παραλία, έτσι ώστε να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις θάλασσες.

Το ποσό : "Ακούγεται μεγάλο, αλλά δεν είναι τόσο ικανοποιητικό"

Σε ο,τι έχει να κάνει με το ποσό του 1.135.000 ευρώ, "μπορεί να ακούγεται μεγάλο, δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο ικανοποιητικό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε για πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά, ενεργώντας θα έχουν εξαντληθεί στα πρώτα πρωτόκολλα", σχολίασε η κ. Κοζυράκη.

Το ποσό : "Ακούγεται μεγάλο, αλλά δεν είναι τόσο ικανοποιητικό"

Σε ο,τι έχει να κάνει με το ποσό του 1.135.000 ευρώ, "μπορεί να ακούγεται μεγάλο, δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο ικανοποιητικό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε για πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά, ενεργώντας θα έχουν εξαντληθεί στα πρώτα πρωτόκολλα", σχολίασε η κ. Κοζυράκη.

Βάσει της ενημέρωσης που έχει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμενης Διοίκησης Κρήτης, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι πάνω από 300, αν και το τελευταίο διάστημα έχει ανακοπεί η είσοδος νέων (πρωτοκόλλων)...

Από το Φθινόπωρο..." καλώς εχόντων των πραγμάτων"

"Καλώς εχόντων των πραγμάτων", η κ. Κοζυράκη υπολογίζει ότι "από το Φθινόπωρο θα υπάρχει η εργολαβία για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων. Και πραγματικά θα προστρέξουμε εκεί όπου τίθεται θέμα Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας".

Προμετωπίδα αυτής της επιλογής αποτελεί ο εντοπισμός περιοχών στην Κρήτη στις οποίες όπως έχει εξακριβωθεί από την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους συνεργάτες της," μπορούν να συμβούν φαινόμενα όπως στο Μάτι, σε μικρότερη κλίμακα", εξαιτίας "τυφλών δρόμων που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά και λόγω των περιορισμένων έως και ανύπαρκτων που προσφέρουν στον αιγιαλό και τις παραλίες οι παράνομες περιφράξεις.

Του Αντώνη Παντινάκη

cretalive.gr

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 14:12, 13/06/2019
Sto Therm

Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL