Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Αντίδραση ΑΚΕΛ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ

Αντίδραση ΑΚΕΛ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ

Civiltech

Την Τρίτη το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την Τετάρτη το ίδιο κόμμα, με ανακοίνωση του γραφείου περιβάλλοντος, επέκρινε το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας γιατί ενέκρινε, υπό όρους, την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 12 μεγαβάτ, εντός της Βάσης Ακρωτηρίου. Την εγκατάσταση του πάρκου ενέκρινε και η περιβαλλοντική αρχή της Βάσης, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την ΑΗΚ.

Μάλιστα, το γραφείο περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ επικαλείται για τη διαφωνία του το γεγονός ότι «το συγκεκριμένο πάρκο θα καταλαμβάνει μεγάλη έκταση καλής γεωργικής γης», παρακάμπτοντας το δεδομένο ότι δεκάδες ιδιώτες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τη ΡΑΕΚ, το Τμήμα Πολεοδομίας, επαρχιακές διοικήσεις, τοπικές αρχές και την ίδια την ΑΗΚ (υπό την ιδιότητα του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής) για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ σε γεωργική γη, χωρίς το ΑΚΕΛ και πλείστα άλλα κόμματα να φέρουν ένσταση. Ελλείψει χωροταξικής πολιτικής από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εγκατεστημένων ή των υπό εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων είναι αδειοδοτημένα σε γεωργική γη, κάποια μάλιστα και σε περιοχές όπου προηγήθηκε γεωργικός αναδασμός. Ούτε τα κόμματα, όμως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή επέλεξαν μέχρις στιγμής να θέσουν διά νόμου φραγμούς σε αυτή την πρακτική και είναι απορίας άξιο ότι το ΑΚΕΛ αντιδρά ειδικά στην αδειοδότηση της ΑΗΚ, από το πλέον αρμόδιο τμήμα για το περιβάλλον, επικαλούμενο και την καταπάτηση καλής γεωργικής γης.

Το ΑΚΕΛ, όπως και το Κίνημα Οικολόγων (το οποίο διαφωνεί επί μακρόν για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη), επικαλούνται και περιβαλλοντικούς λόγους για να επικρίνουν την αδειοδότηση της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή έχουν ήδη αδειοδοτηθεί οι εγκαταστάσεις του καζίνου, ένα υδροπάρκο και ένα γήπεδο γκολφ, για την ανέγερση των οποίων κόπηκαν ή θα κοπούν χιλιάδες πορτοκαλιές αλλά και άλλα δέντρα.

Στο σημείο όπου προγραμματίζει η ΑΗΚ την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο δεν βρίσκεται εντός υγροβιότοπου, είναι φυτεμένες χιλιάδες πορτοκαλιές. Πρόκειται για περιουσία που ανήκει στη Μητρόπολη Λεμεσού, η οποία όποτε το θελήσει μπορεί να κόψει τα δέντρα (όπως έγινε και σε παραπλήσιες περιοχές για άλλους σκοπούς) ή απλώς να σταματήσει να τα ποτίζει και να τα αφήσει στη μοίρα τους να ξεραθούν. Η μητρόπολη συμφώνησε να ενοικιάσει τη γη στην ΑΗΚ ακριβώς γιατί δεν την ενδιαφέρει πλέον η αγροτική καλλιέργεια. Σύμφωνα με την ΑΗΚ, για να εγκατασταθεί το πάρκο των 12 μεγαβάτ (αντί 20 που ήθελε αρχικά ο οργανισμός) θα κοπούν 3.800 πορτοκαλιές και θα φυτευθούν στην ευρύτερη περιοχή 8.000 άλλα δέντρα, τα οποία θα διατηρήσουν το πράσινο στην περιοχή και θα προσφέρονται για χρήση από τα πουλιά (μεταξύ τους κάποια φαλκόνια) που διακινούνται εκεί, ώστε καμία περιβαλλοντική ζημιά να μην επέλθει, όπως πιστοποιεί και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η ΑΗΚ δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα ώστε να προστατευθεί ένα ιδιαίτερο είδος μολόχας που υπάρχει στην περιοχή. Δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει όλους τους όρους που της έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως και τις παρατηρήσεις της περιβαλλοντικής αρχής της Βάσης Ακρωτηρίου. Το γεγονός αυτό φαίνεται να αντικρούει τη θέση του γραφείου περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ ότι το πάρκο «βρίσκεται σε χώρο τεράστιας οικολογικής σημασίας» και ότι «δεν μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ανάπτυξη με πρόσχημα την παραγωγή καθαρής ενέργειας και ουσιαστικά αντί να προστατεύεται το περιβάλλον να τίθενται σε κίνδυνο η γεωργία και η βιοποικιλότητα της χώρας».

politis.com.cy

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 19:31, 13/06/2019