Αντίδραση ΑΚΕΛ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ

Αντίδραση ΑΚΕΛ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ

Την Τρίτη το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την Τετάρτη το ίδιο κόμμα, με ανακοίνωση του γραφείου περιβάλλοντος, επέκρινε το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας γιατί ενέκρινε, υπό όρους, την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 12 μεγαβάτ, εντός της Βάσης Ακρωτηρίου. Την εγκατάσταση του πάρκου ενέκρινε και η περιβαλλοντική αρχή της Βάσης, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την ΑΗΚ.

Μάλιστα, το γραφείο περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ επικαλείται για τη διαφωνία του το γεγονός ότι «το συγκεκριμένο πάρκο θα καταλαμβάνει μεγάλη έκταση καλής γεωργικής γης», παρακάμπτοντας το δεδομένο ότι δεκάδες ιδιώτες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τη ΡΑΕΚ, το Τμήμα Πολεοδομίας, επαρχιακές διοικήσεις, τοπικές αρχές και την ίδια την ΑΗΚ (υπό την ιδιότητα του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής) για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ σε γεωργική γη, χωρίς το ΑΚΕΛ και πλείστα άλλα κόμματα να φέρουν ένσταση. Ελλείψει χωροταξικής πολιτικής από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εγκατεστημένων ή των υπό εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων είναι αδειοδοτημένα σε γεωργική γη, κάποια μάλιστα και σε περιοχές όπου προηγήθηκε γεωργικός αναδασμός. Ούτε τα κόμματα, όμως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή επέλεξαν μέχρις στιγμής να θέσουν διά νόμου φραγμούς σε αυτή την πρακτική και είναι απορίας άξιο ότι το ΑΚΕΛ αντιδρά ειδικά στην αδειοδότηση της ΑΗΚ, από το πλέον αρμόδιο τμήμα για το περιβάλλον, επικαλούμενο και την καταπάτηση καλής γεωργικής γης.

Το ΑΚΕΛ, όπως και το Κίνημα Οικολόγων (το οποίο διαφωνεί επί μακρόν για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη), επικαλούνται και περιβαλλοντικούς λόγους για να επικρίνουν την αδειοδότηση της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή έχουν ήδη αδειοδοτηθεί οι εγκαταστάσεις του καζίνου, ένα υδροπάρκο και ένα γήπεδο γκολφ, για την ανέγερση των οποίων κόπηκαν ή θα κοπούν χιλιάδες πορτοκαλιές αλλά και άλλα δέντρα.

Στο σημείο όπου προγραμματίζει η ΑΗΚ την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο δεν βρίσκεται εντός υγροβιότοπου, είναι φυτεμένες χιλιάδες πορτοκαλιές. Πρόκειται για περιουσία που ανήκει στη Μητρόπολη Λεμεσού, η οποία όποτε το θελήσει μπορεί να κόψει τα δέντρα (όπως έγινε και σε παραπλήσιες περιοχές για άλλους σκοπούς) ή απλώς να σταματήσει να τα ποτίζει και να τα αφήσει στη μοίρα τους να ξεραθούν. Η μητρόπολη συμφώνησε να ενοικιάσει τη γη στην ΑΗΚ ακριβώς γιατί δεν την ενδιαφέρει πλέον η αγροτική καλλιέργεια. Σύμφωνα με την ΑΗΚ, για να εγκατασταθεί το πάρκο των 12 μεγαβάτ (αντί 20 που ήθελε αρχικά ο οργανισμός) θα κοπούν 3.800 πορτοκαλιές και θα φυτευθούν στην ευρύτερη περιοχή 8.000 άλλα δέντρα, τα οποία θα διατηρήσουν το πράσινο στην περιοχή και θα προσφέρονται για χρήση από τα πουλιά (μεταξύ τους κάποια φαλκόνια) που διακινούνται εκεί, ώστε καμία περιβαλλοντική ζημιά να μην επέλθει, όπως πιστοποιεί και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η ΑΗΚ δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα ώστε να προστατευθεί ένα ιδιαίτερο είδος μολόχας που υπάρχει στην περιοχή. Δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει όλους τους όρους που της έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως και τις παρατηρήσεις της περιβαλλοντικής αρχής της Βάσης Ακρωτηρίου. Το γεγονός αυτό φαίνεται να αντικρούει τη θέση του γραφείου περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ ότι το πάρκο «βρίσκεται σε χώρο τεράστιας οικολογικής σημασίας» και ότι «δεν μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ανάπτυξη με πρόσχημα την παραγωγή καθαρής ενέργειας και ουσιαστικά αντί να προστατεύεται το περιβάλλον να τίθενται σε κίνδυνο η γεωργία και η βιοποικιλότητα της χώρας».

politis.com.cy

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 19:31, 13/06/2019
Thermal Drones
NanoDomi Διαγωνισμός
Kostal Solar
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL