Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Επενδυτικός παραλογισμός: 15 χρόνια για μια αιολική επένδυση

Επενδυτικός παραλογισμός: 15 χρόνια για μια αιολική επένδυση

Civiltech

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης νέων έργων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την διείσδυση των ΑΠΕ, επισημαίνουν οι φορείς της αγοράς οι οποίοι τονίζουν ότι η πράσινη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν από τους τομείς αιχμής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη ημέρα.

Εφαρμόζονται πολιτικές έως και παρανοϊκές, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωροταξικό.

Ενώ υπάρχει το χωροταξικό πλαίσιο που καθορίζει τις χρήσεις και που μπορεί να εγκατασταθούν ΑΠΕ, ήρθε η κυβέρνηση με τα περιφερειακά χωροταξικά να δημιουργήσει σύγχυση να ουσιαστικά να καταργήσει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Ακόμη πιο παράλογοι είναι οι χρόνοι αδειοδότησης των αιολικών πάρκων, που υπερβαίνουν πολύ πιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα ένα αιολικό για να αδειοδοτηθεί και να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστεί διάστημα που μπορεί να υπερβεί τα 12 χρόνια και να φτάσει ακόμη και την 20ετία, όταν οι μονάδες λιγνίτη αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια ενώ οι μονάδες αερίου εξασφαλίζουν άδειες παραγωγής σε έξι μήνες και περιβαλλοντικές άδειες σε 9 μήνες.

Η αρνητική αντιμετώπιση της δημόσιας διοίκησης στα αιολικά δε σταματά μόνο στις άδειες: ένας θερμικός σταθμός συνδέεται με το δίκτυο αμέσως, όταν ένα αιολικό πρέπει να πάρει έγκριση όρων σύνδεσης, ενώ απαιτείται η καταβολή εγγυητικής επιστολής κάτι που δε συμβαίνει με τους θερμικούς σταθμούς.

Αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή εμφανίζει σημάδια δυσλειτουργίας και από το 2015, η λειτουργία της χαρακτηρίζεται από την αγορά ως ραγδαία αυξανόμενα "τυπολατρική" και "γραφειοκρατική". Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλος διεθνής επενδυτής με χιλιάδες μεγαβάτ εγκατεστημένα ανά τον κόσμο που συμμετείχε σε διαγωνισμό της ΡΑΕ και κατέβαλε εγγυητική επιστολή, αιτήθηκε μικρή αλλαγή στην άδεια παραγωγής. Η ΡΑΕ του ζήτηση απόφαση του ΔΣ του ομίλου που θα επιβεβαιώσει τη χρηματοδότηση του έργου, όταν υπάρχουν σε ισχύ οι εγγυητικές.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι για τις ΑΠΕ (40% μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή το 2020 όταν το 2018 έκλεισαν στο 26,5%) θα χρειαστεί να επιταχυνθεί ο βηματισμός και να δοθεί έμφαση σε μεγάλα έργα, εκτιμά η αγορά.

Ενόψει μάλιστα των εκλογών ζητείται από τους φορείς της πράσινης ενέργειας να υπάρξει διάλογος και ένα τρίμηνο περιθώριο που θα συζητήσει η νέα κυβέρνηση τις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να υπάρξει αυτή η ώθηση στον κλάδο.

Υπάρχουν όμως και 3 κινήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ένα φιλοεπενδυτικό σήμα ήδη από τις πρώτες ημέρες. Ποιες είναι αυτές;

- Πρώτον να καταργηθεί το τέλος διακράτησης των αδειών, που εν πολλοίς αποτελεί φορολογία του κράτους απέναντι στους επενδυτές για καθυστερήσεις εμπόδια και προβλήματα που κυρίως προκαλούνται από το κράτος

- Δεύτερον να δοθεί παράταση των όρων σύνδεσης σε ώριμα έργα, όπως είχε ζητηθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δε συνέβη, για έργα που επίσης οι επενδυτές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις

- Τρίτον να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αναφέρει ότι τα πολύ μεγάλα έργα δεν μπαίνουν σε διαγωνισμούς αλλά αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και εξασφαλίζουν τιμές που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός διαγωνισμών.

Χωρίς αυτά τα μεγάλα έργα οι στόχοι δεν πιάνονται τονίζουν οι φορείς της αγοράς της πράσινης ενέργειας. Και όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, μόνο οι απαραίτητες επενδύσεις της επόμενης 5ετίας μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 8,5 δισ. ευρώ αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 1,5%.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:37, 14/06/2019