Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Δ. Βαρλάμης: Η νέα ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών δεν γίνεται με επιδοτήσεις

Δ. Βαρλάμης: Η νέα ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών δεν γίνεται με επιδοτήσεις

Civiltech

Μετά από μια μακρά περίοδο παγώματος βρισκόμαστε σε μια φάση επανεκκίνησης της αγοράς των φωτοβολταϊκών όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη γενικότερα, τονίζει ο Δημήτρης Βαρλάμης, Διευθυντής Πωλήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Jinko και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Ο ίδιος προσθέτει ότι με τη βοήθεια των ανταγωνιστικών τιμών των πλαισίων και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μπορεί να επιτευχθούν τιμές πώλησης του ρεύματος μακράν χαμηλότερες από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας. "Υπό τους όρους αυτούς δεν θα πρέπει να μιλάμε απλά για επανεκκίνηση αλλά για επανάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα”, σημειώνει.

Συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο

Κ. Βαρλάμη μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ακινησίας η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών δίνει εκ νέου σημάδια ζωής. Είναι διατηρήσιμη αυτή η ανάπτυξη; Πού στηρίζεται και ποιες οι προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα;

Πραγματικά, μετά από μια μακρά περίοδο παγώματος βρισκόμαστε σε μια φάση επανεκκίνησης της αγοράς των φωτοβολταϊκών όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη γενικότερα. Ο κυριότερος λόγος είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Τιμής Εισαγωγής (Minimum Import Price) των πλαισίων κινεζικής προέλευσης, που είχε θεσμοθετήσει η Ε.Ε. προκειμένου να προστατέψει την περιορισμένη και ακριβή ευρωπαϊκή παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων ή, κατά άλλους, για να προστατεύσει τους παραγωγούς παρωχημένων και ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Από ό,τι φαίνεται η λογική τελικά επικράτησε και τώρα μπορούμε, πλέον, με τη βοήθεια των ανταγωνιστικών τιμών των πλαισίων κινεζικής προέλευσης και με την ταυτόχρονη τεχνολογική εξέλιξη, να παραγάγουμε εντός της Ε.Ε. ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και να πετύχουμε τιμές πώλησης ρεύματος προς τρίτους μακράν χαμηλότερες από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας (λιγνίτη, πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο κ.λπ.). Υπό τους όρους αυτούς δεν θα πρέπει να μιλάμε απλά για επανεκκίνηση αλλά για επανάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα.

Σκεφθείτε πώς η φθηνή παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα επηρεάσει τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά στα επόμενα χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνολογία αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας (συσσωρευτές) θα δημιουργήσει μια νέα εποχή τόσο με όρους οικονομίας αλλά κυρίως με περιβαλλοντικούς όρους για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Θα παρομοίαζα τα οφέλη της νέας αυτής εποχής για τον πλανήτη με αυτά στη ζωή ενός ανθρώπου που μετά από πολλά χρόνια αποφασίζει να κόψει το κάπνισμα.

Φυσικά έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά η αρχή έγινε. Η απόφαση πάρθηκε. Και η επιτυχία είναι δεδομένη γιατί ακριβώς η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται με απόλυτα βιώσιμους όρους. Η νέα ανάπτυξη φωτοβολταϊκών δεν γίνεται πλέον με επιδοτήσεις ή κρατικές ενισχύσεις αλλά βασίζεται σε όρους αγοράς με ανταγωνιστικές τιμές που προκύπτουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες για ένα μεσοδιάστημα μέχρι να φθάσουμε στην εποχή των απευθείας συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreements - PPAs) ανάμεσα σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μεγάλους αγοραστές (βιομηχανίες, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ).

Υπό αυτούς τους όρους οι προοπτικές στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και στην Ελλάδα προβλέπονται εξαιρετικές.

Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες φωτοβολταϊκών; Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη διαδικασία των δημοπρασιών;

Αυτήν τη στιγμή πολλές μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν αδειοδοτικά, φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα και να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην έγκριση και χορήγηση των αδειών αυτών με αποτέλεσμα η ωρίμανση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου να χρειάζεται απροσδιόριστο χρόνο (πάνω από δύο-τρία χρόνια) προκειμένου να επιτευχθεί. Βλέπετε, το αδειοδοτικό θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Με τις διαγωνιστικές διαδικασίες που εφαρμόζονται σήμερα, κάποια στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας (όπως η άδεια παραγωγής) έχουν ξεπεραστεί και πραγματικά δεν χρειάζονται γιατί είχαν σχεδιασθεί για την εποχή των εγγυημένων τιμών και των επιδοτήσεων. Με την κατάργησή τους εξοικονομούμε χρόνο χωρίς να χάνουμε την ουσία, αφού τα κριτήρια των αδειών αυτών θα αξιολογηθούν ούτως ή άλλως στη φάση της έγκρισης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο.

Η εύρεση κατάλληλης γης είναι ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο αφού η σχεδόν απόλυτη απαγόρευση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργική γη (ανεξάρτητα αν είναι η μη γη υψηλής παραγωγικότητας) δημιουργεί τεράστια συμφόρηση.

Τα δίκτυα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι κορεσμένα με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων να περιορίζεται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Η αναβάθμιση των δικτύων βέβαια απαιτεί σοβαρές επενδύσεις αλλά νομίζω ότι περιλαμβάνεται στον εθνικό σχεδιασμό προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές μας. Σε τελική ανάλυση, οι επενδυτές πληρώνουν το κόστος αυτών των δικτύων.

Ωστόσο η αξιολόγηση των αιτήσεων των έργων κατηγορίας 500 kW από τον Διαχειριστή του Δικτύου καθυστερεί με ανεπίτρεπτο τρόπο και ενώ έχει συσωρευτεί ένα μεγάλο μέγεθος υποψήφιων επενδυτών για την κατηγορία αυτή, πάνω από 1.200 αιτήσεις (άρα εν δυνάμει μέγεθος αγοράς της τάξεως των 600 MW, που ισοδυναμεί με κύκλο εργασιών τουλάχιστον με 400-450 εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις όλοι αυτοί οι υποψήφιοι επενδυτές είναι σε αναμονή χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πότε θα πάρουν όρους σύνδεσης για να ξεκλειδώσουν την επένδυσή τους. Και οι δικαιολογίες που ακούγονται είναι ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις ενώ την ίδια στιγμή  έχει ήδη εισπραχθεί ένα σεβαστό ποσό ως τέλος αξιολόγησης φακέλου (1.000 € ανά φάκελο). Και σκεφτείται ότι ο Διαχειριστής θα έχει ένα πολύ σημαντικό έσοδο και κέρδος από την υλοποίηση των όρων συνδεσης.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες των ΑΠΕ πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση, η οποία έχει προφανώς συμβάλει στον καθορισμό ανταγωνιστικών τιμών, αλλά εντοπίζονται κάποια προβλήματα όπως η προτίμηση προς ένα μικρότερο σύστημα με ακριβότερη ενέργεια σε περίπτωση ισοβαθμίας με ένα μεγαλύτερο σύστημα που προσφέρει μεν φθηνότερη ενέργεια αλλά αναγκάζει την ΡΑΕ να ξεπεράσει το όριο της δημοπρατούμενης ισχύος. Πιστεύω όμως ότι αυτές είναι παιδικές ασθένειες ενός συστήματος επίτευξης αναταγωνιστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από αξιόπιστους παραγωγούς. Στους επόμενους μήνες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οι φορείς θα διαπιστώσουν ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η φυγή προς τα εμπρός και η υιοθέτηση απλών κανόνων που να ενισχύουν τον υγειή ανταγωνισμό, να επιτρέπουν τις διμερείς διαπραγμετεύσεις και να εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από υγιείς και αξιόπιστους οργανισμούς.

Πόσο κοντά είμαστε στην εποχή που τα φωτοβολταϊκά θα μπαίνουν με ανταγωνιστικές προσφορές στο σύστημα; Τι μας δείχνουν οι διεθνείς τάσεις και πώς επηρεάζει αυτήν τη στιγμή το κόστος των ρύπων, το λεγόμενο grid parity;

Όπως ανέφερα παραπάνω μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών έχουμε ήδη πετύχει την προσφορά χαμηλών τιμών πώλησης ενέργειας στο σύστημα και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εφαρμογή αφενός διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας μακράς διάρκειας, μεταξύ παραγωγού και χρήστη (PPA) σε μία σταθερή τιμή και αφετέρου την έναρξη λειτουργίας μηχανισμού ημερήσιας αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (spot electricity market), όπου προτεραιότητα θα έχει αποκλειστικά η φθηνότερη ενέργεια. Τα μοντέλα αυτά αποτελούν κεντρική επιλογή της Ε.Ε. και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη με τεράστια επιτυχία στην Ισπανία και αναμένουμε την εφαρμογή τους σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα μετά από δύο περίπου χρόνια. Ήδη το θεσμικό πλαίσιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένουμε σύντομα την εφαρμογή του. Το λεγόμενο Grid Parity δηλαδή να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, φθηνότερα από άλλες πηγές ενέργειας έχει επιτυχθεί με αποτέλεσμα οι συμβατικές μορφές ενέργειας πλέον να θεωρούνται παρωχημένες. Η διαφορά κόστους παραγωγής μεταξύ φωτοβολταϊκών και ορυκτών καυσίμων θα διευρύνεται όσο το κόστος των ρύπων αυξάνεται δραματικά και πολύ σωστά βέβαια.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, ποια είναι τα επομενα βήματα για τον κλάδο; Πώς διαμορφώνονται και από τι επηρεάζονται οι τιμές του εξοπλισμού;

Παράλληλα με τη μείωση των τιμών στα φωτοβολταϊκά πλαίσια κυρίως λόγω των γιγαντιαίων παραγωγών και άρα οικονομιών κλίμακας (να αναφέρω μόνο ότι η JinkoSolar για το 2019 θα παραγάγει πολύ περισσότερα φωτοβολταϊκά πλαίσια από ότι όλη η Ευρώπη θα εγκατάσταστήσει την ίδια χρονιά), τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε πολύ σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις των φωτοβολταϊκών πλαισίων με αποτέλεσμα τα πλαίσια να αποτελούν πλέον μέρος της τεχνικής λύσης και να μην αντιμετωπίζονται ως commodity. Για παράδειγμα περιορίζεται σημαντικά η παραγωγή πολυκρυσταλλικών πλαισίων ενώ με την παραγωγή μονοκυσταλλικών πλαισίων με τεχνολογίες Mono Perc, Half Cell, Βifacial, Ntype, αυξάνουμε δραματικά την ισχύ ανά πλαίσιο. Σκεφτείτε ότι πριν από ένα χρόνο η μέση ονομαστική ισχύς ενός πλαισίου ήταν 320Wp, ενώ σε ένα χρόνο από τώρα θα μιλάμε για ισχύ έως και 500Wp ανά πλαίσιο! Ξέρετε έχουμε φύγει πλέον από την εποχή που οι πελάτες επέλεγαν το φθηνότερο φωτοβολταϊκό πλάισιο και έχουμε πάει στην εποχή όπου η επιλογή γίνεται ξεκάθαρα με βάση την μεγαλύτερη απόδοση και την ισχύ του πλαισίου.

Τον Απρίλιο είχαμε τον πρώτο μεικτό διαγωνισμό στην Ελλάδα, με φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά. Ποια είναι τα συμεπράσματα από τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα κρίνονται ως εξαιρετικά, αφού επιτεύχθηκαν ταρίφες ρεκόρ για την Ελληνική Ενεργειακή Αγορά από Διεθνείς Ομίλους οι οποίοι θα πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στο Ελληνικό Κράτος πάρα πολύ φθηνά. Η χαμηλότερη τιμή ήταν 53€/MWh όταν το κόστος της ΟΤΣ είναι πάνω από 65€/MWh

Συμμερίζεστε την άποψη ότι πολύ σύντομα υβριδικά συστήματα φωτοβολταϊκών μπαταριών θα αποτελέσουν μονάδες βάσης και σταδιακά θα κυριαρχήσουν στην αγορά; Πότε εκτιμάτε ότι θα έρθει αυτή η αλλαγή;

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των μπαταριών θα δημιουργήσει μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα επηρεάσει με ένα συγκλονιστικό τρόπο την ζωή μας. Ξέρετε ζούμε σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εποχές που οι τεχνολογικές εξελίξεις πολλαπλασιάζονται με εκθετικό βαθμό και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Πως θα σας φαινόνταν να συζητούσαμε για παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες σαν την Ελλάδα, 100% από ΑΠΕ, χωρίς καμία εισαγωγή; Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυτό θα είναι τεχνικά εφικτό. Ξέρετε τι λείπει δυστυχώς; Το πολιτικό όραμα και η βούληση, χωρίς αστερίσκους, για να φτάσουμε εκεί. Σε μια χώρα με τόσο σπουδαίο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 100% από ΑΠΕ, να μην αποτελεί μακράν την πρώτη εθνική στρατηγική επιλογή για την επόμενη 20ετία;

Μιλήστε μας λίγο για την εταιρεία σας. Ποια είναι η Jinko Solar και ποια η παρουσία της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή; Ποιοι είναι οι πελάτες σας και ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα στην αγορά;

H JinkoSolar, τα τελευταία 3 χρόνια είναι σταθερά η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φωτοβολταϊκών στον κόσμο με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 12,8% το οποίο κάθε χρόνο αυξάνεται. Επενδύουμε μεγάλα ποσά στην Έρευνα και Ανάπτυξη και θεωρούμαστε ο τεχνολογικός ηγέτης στην αγορά, καθώς ενσωματώνουμε στα πλαίσια μας την κορυφαία τεχνολογία προκειμένου να εξασφαλίσουμε την μέγιστη παραγωγή ενέργειας ανά πλάισιο.

Μέσα στο 2019 εγκαινιάσαμε τη λειτουργία του πρώτου "έξυπνου εργοστασίου” στην Κίνα, βασισμένο στο industry 4.0, που αναφέρεται ως τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε αυτοματοποιήσει πλήρως την παραγωγή με χρήση robots, με ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων παραγωγής και την χρήση Artificient Intelligent (AI), έξυπνων συστημάτων, Internet of Things και Internet of Systems που γίνονται πιο έξυπνα καθώς αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα (Big Data) και έτσι το εργοστάσιο γίνεται πιο αποδοτικό, πιο παραγωγικό και λιγότερο σπάταλο.

Παράλληλα εφαρμόζουμε τις πιο αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές τόσο στον τρόπο παραγωγής των πλαιίων, όσο και στην επιλογή των υλικών που ενσωματώνουμε στα πλαίσια μας. Για παράδειγμα έχουμε σταθερές συνεργασίες με τους κορυφαίους στον Κόσμο προμηθευτές εξαρτημάτων όπως η DuPontTM και η Staubli (MC4). Έτσι μόνο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αδιάλειπτη και αξιόπιστη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πλαισίων μας για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ακριβώς αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προτιμούν οι στρατηγικοί πελάτες μας, όπως η ΜΕΤΚΑ-EGN, Juwi, Total-Eren, EDF, ENEL κ.λπ. και μας εμπιστεύονται στα έργα που κατασκευάζουν σε όλο τον κόσμο. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις περισσότερες αγορές του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα, με δυνατές συμμαχίες με δυνατούς παίκτες όπως η ΜΕΤΚΑ-EGN και η juwi. Πιο συγκεκριμένα με την METKA-EGN έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις πρόμηθειας πλαισίων σε μεγάλα έργα που κατασκευάζει ανά τον Κόσμο, όπως 170MW στην Χιλή, 300MW στην Ισπανία (ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη), στην Τυνησία, στο Καζακστάν και φυσικά στην Ελλάδα. Ακόμη μια πολύ πετυχημένη συναργασία είναι αυτή με την εταιρία ΚΑΥΚΑΣ για την διανομή (distribution) μικρότερων ποσοτήτων φωτοβολταϊκών πλαισίων για τα έργα των 500kW, net-metering, αγροτικών και ενεργειακών κοινοτήτων.  

Πώς κινηθήκατε το 2018 και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη χρονιά που διανύουμε και το 2020;

Το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονία για την Jinko με πωλήσεις άνω των 11GW, αλλά αναμένουμε το 2019 να έχουμε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πωλήσεων.  Ήδη σταματαμε την παραγωγή των πολυκρυσταλλικών πλαισίων και έχουμε μαζική παραγωγή των πλαισίων Cheetah με τεχνολογία Mono Perc, Half Cell με ισχύ ανά πλαίσιο έως 405Wp. Ξεκινούμε επίσης την μαζική παραγωγή των πλαισίων Swan με bifacial τεχνολογία, που σημαίνει δίπλευρη παραγωγή ενέργειας. Η ηλιακή ακτινοβολία προσπίπτει στην μπροστινή πλευρά του πλαισίου και μέρος αυτής διαπερνά το πλαίσιο μέσα από μια διάφανη επιφάνεια, αντανακλά στο έδαφος  και απορροφάται από την πίσω πλευρά του πλαισίου και μετατρεπεται σε επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι μπορούμε να αυξήσουμε την ονομαστική ισχύ του πλαισίου και άρα την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από 5% έως και 25%! Αντιλαμβάνεστε τα οφέλη για έναν επενδυτή που εγκαθιστά στο φωτοβολταϊκό του πάρκο πλαίσια με τέτοια απόδοση.

Όπως σας είπα, ζούμε σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εποχές όπου η τεχνολογία ακμάζει και η JinkoSolar είναι μέρος της θετικής πλευράς της εξέλιξης, για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα για τη σωτηρία του πλανήτη μέσω του περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:00, 16/06/2019