Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Πώς το 5G κάνει τις πόλεις πιο έξυπνες

Πώς το 5G κάνει τις πόλεις πιο έξυπνες

Civiltech

Αυτόνομα αυτοκίνητα, νέα είδη μέσων μαζικής μεταφοράς, ασφαλέστεροι δημόσιοι χώροι, καλύτερη χρήση πόρων και λιγότερες εκπομπές ρύπων. Αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παροχής νερού και διάθεσης αποβλήτων και πιο αποτελεσματικοί τρόποι φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Σπίτια που δεν θα παρέχουν απλά μια στέγη για τους ενοίκους τους αλλά θα απλοποιούν τις καθημερινές λειτουργίες μέσω της τεχνολογίας Internet Of Things.

Όλα τα πιο πάνω δίνουν μια συνοπτική περιγραφή και μια πρώτη ιδέα για το μελλοντικό προφίλ μιας έξυπνης πόλης. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι απλά η επόμενη μέρα η οποία είναι καθοδόν. Υπάρχουν επίσης στοιχεία και έρευνες παγκόσμιων οργανισμών, τα οποία είναι ενδεικτικά για το πόσο κοντά είναι αυτή η νέα πραγματικότητα. Αξίζει απλώς να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει σήμερα σε αστικές περιοχές ενώ ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 50% από το 2045. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2050, το 70% του πληθυσμού θα ζει σε έξυπνες πόλεις.

Η πιο κοντινή μας περίπτωση αυτή των Τρικάλων στην Ελλάδα, πόλη η οποία μέσω της τεχνολογίας έχει απλοποιήσει την ζωή των κατοίκων της, ενώ έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατομμύρια ευρώ. Δεδομένο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι έξυπνες πόλεις είναι αλληλένδετες με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον, πολιτών, αρχών, επιχειρήσεων και δημόσιου τομέα η μετατροπή μιας απλής πόλης, σε έξυπνη. Εξάλλου και οι πόλεις θα πρέπει να συνάδουν με τον τρόπο ζωής των δημοτών της. Κυρίως της τελευταίας γενιάς των post millenials γνωστή ως γενιά Ζ (1995-2010), η οποία είναι ταυτισμένη με την τεχνολογία.

Τα θεμέλια

Τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας τέτοιας πόλης απέχουν πολύ από τους μέχρι σήμερα συμβατικούς τρόπους. Οι έξυπνες πόλεις δεν θα αποτελούνται από κολόνες και πηλό. Τα θεμέλια για τέτοιες πόλεις είναι τα δίκτυα τελευταίας γενιάς. Όπως είναι το 5G και οι απίστευτα ψηλές ταχύτητες που προσφέρει. Πρόκειται για νέας γενιάς τεχνολογία ασύρματου δικτύου, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσής κατά δέκα φορές σε σχέση με το 4G. Θα διαθέτει επιπλέον χωρητικότητα, και θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο. Αυτά όσον αφορά τα έξυπνα τηλέφωνα. Αλλά οι δυνατότητες του δικτύου 5G δεν περιορίζονται εδώ. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το 5G θα μηδενίσει τη χρονοκαθυστέρηση μεταξύ των συσκευών και του διακομιστή που επικοινωνεί. Για παράδειγμα, αυτοκίνητα που οδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ του οχήματος, των άλλων οχημάτων, των κέντρων δεδομένων και των εξωτερικών αισθητήρων.

Τι γίνεται στην Κύπρο;

Είναι λοιπόν κατανοητό το πώς ένα τέτοιο δίκτυο θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα και να αναπτύξει νέες υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται σε χώρες με μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα. Η αλλαγή άρχισε ήδη να συντελείται και στην Κύπρο, με την πρωτοπορία για το νέο δίκτυο 5G να ανήκει στη Cyta. Λειτουργώντας ως οργανισμός δημοσίου οφέλους και ως διαχρονικά πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εξελιγμένων δικτύων, η Cyta έχει ήδη ξεκινήσει με τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της εσωτερικής δοκιμαστικής λειτουργίας. Αναμένεται ότι ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην εμπορική εισαγωγή του δικτύου 5G με την έγκριση των συχνοτήτων του φάσματος από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κάτι που χρονικά τοποθετείται μέσα στο 2020. Με αυτά τα δεδομένα, οι πιο «έξυπνοι» ρυθμοί ζωής και στην Κύπρο, είναι πολύ πιο κοντά από όσο κανείς θα μπορούσε να φανταστεί.

kathimerini.com.cy

B2Green
By B2Green.gr 18:34, 19/06/2019