Απαξίωση επαγγέλματος μηχανικού • Ψήφισμα προς ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ, ΥΠΕΝ κλπ • Κάλεσμα μηχανικών

Civiltech

Με ψήφισμα που προετοιμάστηκε από τους "Μαχόμενους Ελεύθερους Μηχανικούς", υπογράφεται μαζικά από πλήθος μηχανικών και αποστέλλεται προς ΥΠΕΝ, ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ, Σύλλογους συμβολαιογράφων & δικηγόρων καθώς και τους ιδους τους μηχανικούς γενικότερα, επιχειρείται παρέμβαση για την απαξίωση του επαγγέλματος του μηχανικού.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Μετά από οκτώ χρόνια με πέντε νόμους αυθαιρέτων (Ν.3775/2009, Ν.3843/10, Ν.4014/11,Ν.4178/13, Ν.4495/17), εκ των οποίων ο ένας κρίθηκε αντισυνταγματικός (Ν.4014/11), μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών , τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης δημοσίων έργων, την συνεχόμενη καθίζηση της Ελληνικής Οικονομίας και ως ΑΦΟΡΜΗ την έκδοση της διευκρινιστικής ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 2 του  Ν.4495/17 (1,5 χρόνο μετά την έκδοση του νόμου και λίγους μήνες πριν την επίσημη λήξη του.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην απαξίωση στην οποία οδηγήθηκε το επάγγελμα του μηχανικού και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ τα εξής

1- Αποσαφήνιση με κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας. Η δουλειά του μηχανικού να βασίζεται σε μια επιστημονικά αποδεκτήξεκάθαρη και εφαρμοστέα νομοθεσία, χωρίς κενά και περιθώρια παρερμηνείας ενώ σε περίπτωση τυχόν ασαφειών πρέπει να είναι άμεση η συνδρομή των υπηρεσιών για διευκρινήσεις με καθολική ισχύ.

2- Σύσταση μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης τηςΠολεοδομικής Νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει εκτός από θεσμικούς εκπροσώπους ελεύθερους και έμπειρους επαγγελματίες μηχανικούς. Στόχος της Επιτροπής είναι η κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η παρακολούθηση της εφαρμογής της, η επισήμανση των προβλημάτων και η εισήγηση βελτιώσεων. Η συμμετοχή στην Επιτροπή ελεύθερων επαγγελματιών είναι απαραίτητη καθώς αυτοί εφαρμόζουν στην πράξη την νομοθεσία.
Η δημιουργία της Επιτροπής είναι απαραίτητη καθώς δίνει την ευκαιρία της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του νομοθέτη και των ανθρώπων που εφαρμόζουν τον νόμο, με σκοπό τον εξορθολογισμό και αναπροσαρμογές της νομοθεσίας με προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον και τη δημιουργία ενός δομημένου περιβάλλοντος, ικανό να αναβαθμίσει  την ποιότητα ζωής.

3- Ο έλεγχος και η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος να μην μετατρέπει τον Μηχανικό σε εισπρακτικό γραφειοκράτη. Η συνεχής μεταβολή της νομοθεσίας των αυθαιρέτων καθώς και η εμπλοκή των τεχνικών θεμάτων με τα νομικά μας οδηγεί σε αδυναμία διεκπεραίωσης των υποθέσεων μας, καθώς και σε σύγκρουση με άλλους κλάδους (νομικοί, συμβολαιογράφοι). Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο παράλογης άσκησης ποινών εναντίον Μηχανικών ενώ ταυτόχρονα μας εκθέτουν ως επαγγελματίες στους πελάτες-ιδιοκτήτες οι οποίοι μας θεωρούν ανακόλουθους ή μη γνώστες του αντικειμένου.

4- Άμεση  επαναφορά των εξετάσεων στους ελεγκτές δόμησης και δημιουργία τμήματος νομικής προστασίας αυτών. Ο έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης, είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και με την κατάργηση των εξετάσεων οδηγείται σε αποτυχία. Δεν είναι αυτονόητη η γνώση της νομοθεσίας ή ο έλεγχος κατασκευών την οποία καλούνται να ελέγξουν οι ελεγκτές δόμησης απλά και μόνο από την κατοχή του τίτλου σπουδών.
Απαιτείται σαφέστατα προϋπηρεσία (τουλάχιστον 3ετής).
Η διαφορά μεταξύ της κατάργησης των εξετάσεων των Ενεργειακών Επιθεωρητών (οι οποίοι έχουν αποκτήσει βάσεις λόγω των υποχρεωτικών σεμιναρίων) από αυτή των Ελεγκτών Δόμησης είναι χαοτική.
Θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ την κατάργηση των εξετάσεων των ελεγκτών δόμησης.

5- Δημιουργία εύχρηστων ηλεκτρονικών συστημάτων
Επιγραμματικά σας αναφέρουμε πως μόνο εύχρηστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία μας παρέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καθώς περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο να ασχοληθούμε με το σύστημα παρά στο να εκπονήσουμε την οποιαδήποτε μελέτη του αντικειμένου μας .

6- Πίεση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε η ανάθεση των Δημοσίων Έργων σε αναδόχους να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της μεγαλύτερης έκπτωσης αλλά και άλλων προϋποθέσεων ώστε να εκτελούνται άρτια έργα.

Με οδηγό τα προαναφερόμενα
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τους συλλόγους και τα επιμελητήρια να ορθώσουν το ανάστημα τους προς υπεράσπιση των ελεύθερων επαγγελματιών μελών τους. Να αποβάλλουν τις αγκυλώσεις που τους διακατέχουν μέχρι σήμερα στο να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων ή του οπουδήποτε πολιτικού κόμματος.

Έχουμε οδηγηθεί σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ και πλέον η εργασία μας είναι γραφειοκρατικού διεκπεραιωτικού τύπου νομικής φύσεως πάρα Μηχανικού, καθώς καλούμαστε να επιλύσουμε τα συμβολαιογραφικά ή νομικά κωλύματα. Σε ένα ανοιχτό επάγγελμα με αμοιβές που πλησιάζουν τα όρια της ανέχειας και με μια νομοθεσία που παλινωδεί ασταμάτητα το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν τα συλλογικά όργανα είναι να ΣΤΑΘΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον ανταπόκρισης από τους αρμόδιους φορείς, θα μελετηθεί πολύ σοβαρά η κίνηση Πανελλαδικής Αποχής ως τελευταίο μέσο να προστατευθεί η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και η εργασία που μας βιοπορίζει.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ.

Μπορε'ιτε να διαβάσετε και να συνυπογράψετε το ψήφισμα, εδώ

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:28, 23/06/2019
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ