Ανανεώσιμες: Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ανανεώσιμες: Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα

Σε 533 ανήλθαν συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2018-Μαρτίου 2019 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 6 GW (γίγαβατ), όπως επισήμανε ο συντονιστής της Ομάδας Διαγωνιστικών Διαδικασιών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, Διονύσης Παπαχρήστου, λέγοντας χαρακτηριστικά "παρατηρούμε έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στον συγκεκριμένο τομέα".

Στο περιθώριο της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Ενέργειας και Ενσωμάτωση στο Δίκτυο, ο ίδιος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "τον Δεκέμβριο του 2018 υποβλήθηκαν 260 αιτήσεις, ζητώντας 2.927 MW (μεγαβάτ) και τον Μάρτιο 273 αιτήσεις αιτούμενες 2.757 MW. Εχουμε λοιπόν πάνω από 500 αιτήσεις της τάξης των 6 GW νέων έργων ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια, εκτός από τις κορεσμένες περιοχές, δηλαδή στα νησιά, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος τους αγορά σε έργα αιολικά και φωτοβολταϊκά".

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των επενδύσεων, ο ίδιος επισήμανε ότι "για την υλοποίηση ενός αιολικού έργου το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ/MW και στα φωτοβολταϊκά σε 700.000-800.000 ευρώ/MW". Αναφορικά με τους επενδυτές, ο ίδιος είπε ότι "υπάρχουν διάφορα σχήματα και είναι και έλληνες και ξένοι".

Λέγοντας ότι εντός του Ιουλίου φέτος θα συνδεθούν στο δίκτυο έργα ισχύος 50 ΜW, επισήμανε ότι ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός της ΡΑΕ τον επόμενο μήνα αφορά στην κατηγορία 1, (έργα φωτοβολταϊκών σταθμών μέχρι 20 MW και στην κατηγορία 2 (αιολικών από 3 MW μέχρι 50 MW).

Σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο από την ΡΑΕ, μέσω βασικού ερωτηματολογίου, που διανεμήθηκε στην αγορά για την αποθήκη ενέργειας, ο κ. Παπαχρήστου επισήμανε ότι "η ΡΑΕ έχει ήδη καταλήξει στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκη ενέργειας. Πήραμε τις απόψεις της αγοράς και τις έχουμε υπό επεξεργασία, προκειμένου έτσι να ανακοινώσουμε μια συνολική πρόταση, που θα καταθέσουμε στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση. Οι βασικές αρχές και το βασικό μοντέλο της πρότασης αυτής, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι έτοιμα εντός του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου φέτος".

"Δεν πάμε να κάνουμε μόνο ένα θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας μόνο. Αυτό πρέπει να συνδεθεί, να κουμπώσει, με την εφαρμογή του Target model, που έχουμε στις τέσσερις νέες αγορές (χονδρική αγορά προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, αγορά επόμενης ημέρας, ενδοημερήσια αγορά και αγορά εξισορρόπησης) Απαιτείται χρόνος και σοβαρότητα" ξεκαθάρισε.

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε την 10ετή ανάλυση που έκανε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που αποτελεί ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της ΕΕ και ελέγχει την ΕΕ, για τα μέτρα της πολιτικής που εφήρμοσαν οι χώρες για τις ΑΠΕ και πως αυτά απέδωσαν και "ξεχώρισε η Ελλάδα ως υπόδειγμα διαφάνειας και ενίσχυσης ανταγωνισμού σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που πραγματοποιεί η ΡΑΕ".

Στη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, συμμετείχε επιχειρηματική αποστολή εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων και ειδικών.

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 20:08, 25/06/2019

Thermal Drones
NanoDomi
Kostal Solar
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL