Σε έναν χρόνο η διασύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας

Σε έναν χρόνο η διασύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας

Τον Ιούλιο του 2020 πρόκειται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βάσει των σχεδίων και την πορεία εκτέλεσης των εργασιών από τον ΑΔΜΗΕ, επισήμανε η διευθύντρια Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΔΕΔΔΗΕ), Ειρήνη Σταυροπούλου.

«Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν και την πορεία των εργασιών του ΑΔΜΗΕ για το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, είναι σίγουρο κατά 99%, καθώς πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας, η μικρή διασύνδεση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2020», είπε χαρακτηριστικά η κα Σταυροπούλου, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Ενέργειας και Ενσωμάτωση στο Δίκτυο».

Πρόσθεσε δε ότι αρχές του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το μεγάλο έργο της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, από τα Χανιά προς την Αττική, λέγοντας χαρακτηριστικά «η μεγάλη διασύνδεση φαίνεται ότι προχωρά καλά και το έργο ελπίζουμε όλοι ότι θα υλοποιηθεί με βάση τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ και θα παραδοθεί το αργότερο αρχές του 2023».

Σχετικά με τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η κα Σταυροπούλου, υπενθυμίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση που αφορούσε τη διασύνδεση της Πάρου με την Μύκονο και τη Νάξο με μονό καλώδιο, επισήμανε ότι ήδη προχωρούν ταυτόχρονα η δεύτερη και τρίτη φάση και στόχος είναι να ολοκληρωθούν εντός του 2021. Υπογράμμισε ότι η δεύτερη φάση αφορά στο να κλείσει ο βρόγχος από την κάτω μεριά μεταξύ των νησιών Πάρου και Νάξου και η τρίτη την διασύνδεση της Σύρος με Λαύριο «και έτσι να διασφαλιστεί η 100% διασύνδεση των νησιών».

Προανήγγειλε δε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη εγκρίνει και την τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, που όπως τόνισε αφορά «τη διασύνδεση και των νότιων νησιών των Κυκλάδων, όπως είναι η Σαντορίνη».

Μεταξύ άλλων, η κα Σταυροπούλου εκτίμησε ότι, τελικά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν θα γίνει εντός του 2019 η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη μετατροπή των νησιών Σύμης, Αστυπάλαιας και Μεγίστης/Καστελλόριζου σε «έξυπνα νησιά», διευκρινίζοντας ότι για να τρέξει απαιτούνται δύο υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθύμισε ότι η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης έκαστου από τα προαναφερόμενα έργα είναι 12 μήνες.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Έξυπνα Νησιά», η κα Σταυροπούλου τόνισε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 55%-60%. Υπενθύμισε ότι από την ημερομηνία προκήρυξης των διαγωνισμών από τη ΡΑΕ, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ και αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός εννέα μηνών από την προκήρυξή τους.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 20:11, 25/06/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL