Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Γ. Περιστέρης: Η επενδυτική στρατηγική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γ. Περιστέρης: Η επενδυτική στρατηγική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

«Οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία, που πρέπει να μειωθεί», υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως συνεχίζεται η στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως οι παραχωρήσεις και η ενέργεια. Υπενθύμισε πως η διοίκηση προωθεί σχέδιο για τη σύσταση ξεχωριστής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις. Επανέλαβε πως ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον οι 2.000 MW, ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή, «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα».

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στην οποία παρέστη και ο Henry M. Holterman, διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh Invest που ελέγχει πλέον περί το 28% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ΔEH, επισημαίνοντας πως ο όμιλος δεν έχει ενεργοποιήσει συμβατικές ρήτρες παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρόσθεσε πως «από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά, λέμε πως η ΔEΗ πρέπει να υποστηριχθεί για να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς. Πιστεύω πως η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει ως πρώτη προτεραιότητα, γιατί ορισμένα πράγματα έχουν καθυστερήσει».

Για το θέμα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο Γ. Περιστέρης ήταν διπλωματικός αλλά επισήμανε πως «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009, όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ». Πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο».

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως η δεκαετία της κρίσης ήταν πολύ δύσκολη αλλά πως «κρατήσαμε την εταιρεία όρθια και τη φέραμε στη σημερινή κατάσταση, όπου είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της ενώ βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης». Πρόσθεσε πως «με τη δραστηριότητά μας βοηθήσαμε ουσιαστικά τη χώρα μας. Από την αρχή της κρίσης μιλάω για επενδυτικό σοκ, επενδυτικό πατριωτισμό και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες. Μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης, επενδύσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ, διατηρήσαμε αδιαλείπτως το σύνολο των ταμειακών διαθεσιμών στις ελληνικές τράπεζες, ιδίως την εποχή που ήταν οξυγόνο εν ανεπαρκεία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μας εμπιστεύθηκαν σοβαροί επενδυτικοί οίκοι με τελευταία τη Reggeborgh Invest».

Οπως είπε, πέρυσι τα έσοδα του ομίλου ήταν άνω του 1,4 δισεκατομμυρίου, ενώ το 2008 ήταν μόλις 650 εκατ. Επιπλέον, «έχουμε εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή 1.500 MW ενώ το 2008 μετά βίας είχαμε 150 MW. Στον τομέα των υποδομών διατηρούμε σοβαρό ανεκτέλεστο και προσπαθούμε να είναι κερδοφόρο. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο στον κλάδο. Επίσης, είμαστε 100% ιδιοκτήτες δύο σημαντικών παραχωρήσεων στην Ελλάδα και με 17% σε άλλη μία παραχώρηση ενώ έχουμε επεκταθεί στα ΣΔΙΤ σε διαχείριση απορριμμάτων και σε έργα όπως η διαχείριση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Τέλος, «έχουμε εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή της τάξης των 650 MW, με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους».

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είπε, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια «εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία μας και καθορίσαμε υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Τα ανεξάρτητα μέλη που μας τιμούν με συμμετοχή στο Δ.Σ. έχουν αφοσίωση στην εταιρεία και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να συνδράμουν με τη γνώση και την εμπειρία τους. Το λέω αυτό γιατί εμείς τα κάνουμε εδώ και χρόνια, χωρίς να τα διαφημίζουμε». Επιπλέον η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε 13 μέλη, με βάση και τις συστάσεις του Χρηματιστηρίου. Εγκρίθηκε, επίσης, η αλλαγή καταστατικού με δυνατότητα εκλογής ενός ή δύο εντεταλμένων συμβούλων.

Για το γνωστό θέμα της αντλησιοταμίευσης, ο Γ. Περιστέρης τόνισε πως «τώρα είναι απαραίτητη γιατί θα αλλάξει τη μορφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ». Εξήγησε πως «έχοντας προβλέψει αυτή την ανάγκη προσπαθούμε να επενδύσουμε σε συστήματα αποθήκευσης με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναπτύσσουμε ως αντλησιοταμίευση ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο ποταμό, ισχύος 680 MW, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλες τις άδειες. Λείπει ό,τι αφορά την αποθήκευση από το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδικά για την Κρήτη, είναι διαπιστωμένο από το 2016 πως το 2019 θα εμφανίζονταν σημαντική αύξηση ισχύος. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, καμία πρόσκληση και αιφνιδίως παρουσιάστηκε ως έκπληξη. Αν το υβριδικό έργο του Αμαρίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ολοκληρωθεί, αυτή η έλλειψη σήμερα δεν θα υπήρχε. Ειδικά για την Κρήτη, η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα θα εντάσσονταν στην ενεργειακή αγορά. Αιφνιδίως, αρχές του 2018, το υπουργείο Ενέργειας έβγαλε ένα νόμο που απαγόρευσε σε εμάς να προχωρήσουμε στην επένδυση, αφήνοντας το δικαίωμα μόνο στη ΔEH. Στα άλλα έργα ζητούμε συνεχώς την έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων καθώς υπάρχει υποχρέωση νομική της Ελλάδας να τις εκδώσει, γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως 'Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος'».

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:09, 26/06/2019