Πόλεμος για την ανακύκλωση συσκευασιών

Πόλεμος για την ανακύκλωση συσκευασιών

Thermogas

Σε ανοικτό πόλεμο φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση συσκευασιών προϊόντων, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης (η ΕΕΑΑ που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους) και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση (διαχειρίζεται τα σπιτάκια ανακύκλωσης που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας). Η ΕΕΑΑ ελέγχει γύρω στο 85% της ανακύκλωσης συσκευασιών και η δεύτερη το 15% με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η διοίκηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είχε προχωρήσει και την προηγούμενη εβδομάδα σε παρέμβαση ώστε να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΝ για την παρουσίαση, συζήτηση και αξιολόγηση του νέου 6ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου της εταιρείας. Ζητούσε, μάλιστα, την εξαίρεση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. από τη συνεδρίαση που υποστήριζε πως έχουν σχέση με την ΕΕΑΑ.

Αλλά και η σημερινή συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΑΝ, «διακόπηκε βίαια με την είσοδο αστυνομικών οργάνων, μετά από καταγγελία στην ΓΑΔΑ ότι υπήρχε σε εξέλιξη συμβάν στην έδρα του ΕΟΑΝ επί της οδού Πατησίων». Οπως υποστηρίζουν στον ΕΟΑΝ «παράλληλα με την εμφάνιση των αστυνομικών οργάνων, ο Γενικός Διευθυντής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης υπεδείκνυε ονομαστικά στους αστυνομικούς μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ για να προσαχθούν ενόψει μιας μήνυσης που θα έκανε». Τελικά «καμία προσαγωγή δεν πραγματοποιήθηκε και οι αστυνομικές δυνάμεις απεχώρησαν» αλλά ως αποτέλεσμα διεκόπη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η πλευρά της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης υποστηρίζει, με δημόσια επιστολή της, πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δείχνει σπουδή «να τελειώνει πριν από τις εκλογές με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Στον ΕΟΑΝ αναρωτιούνται, από την πλευρά τους, αν «υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν τη συζήτηση για τα αποτελέσματα και τον σχεδιασμό της ανακύκλωσης; Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν για τη συζήτηση σχετικά με την διαφάνεια στον τρόπο που διανέμεται ο κοινωνικός πόρος της ανακύκλωσης;».

Στην ανακοίνωση του οργανισμού επισημαίνεται πως «είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης και δε θα είναι εκτεθειμένη σε οικονομικές κυρώσεις και ταυτόχρονα ότι οι πολίτες απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο ανακύκλωσης με ισχυρό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα». 

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 19:59, 26/06/2019
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL