Περιθώριο τεσσάρων μηνών για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Περιθώριο τεσσάρων μηνών για τακτοποίηση  αυθαιρέτων

Περιθώριο περίπου τεσσάρων μηνών έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για την τακτοποίησή τους με βάση τον ισχύοντα νόμο 4495/2017. Βάσει των όσων ισχύουν σήμερα ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων λήγει στις 9 Νοέμβριου. Δεν αποκλείεται, ειδικά καθώς -όπως όλα δείχνουν- από τις εθνικές εκλογές θα προκύψει νέα κυβέρνηση, να δοθεί νέα παράταση ή να αποφασιστούν αλλαγές στη νομοθεσία, αν και το τελευταίο -εφόσον δρομολογηθεί- δεν θα είναι δυνατόν να γίνει άμεσα.

Εφόσον ο νόμος ισχύσει, μετά το πέρας της προθεσμίας τα αυθαίρετα που δεν θα έχουν τακτοποιηθεί και εντοπίζονται από τους ελέγχους θα κατεδαφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως τις 3 Νοεμβρίου για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο (ν. 4178/2013) και οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ισχύοντα.

Το κόστος για την τακτοποίηση των αυθαίρετων μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%. Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη), κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 (Αττική, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο) και κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά Ιονίου). Σε όσα αυθαίρετα έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπεται μείωση των προστίμων από 30% έως 50%, ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Το ύψος των παραβόλων έχει ως εξής: Έως 100 τ.μ., 250 ευρώ. Από 100 έως 500 τ.μ., 500 ευρώ. Από 500 έως 2.000 τ.μ., 1.000 ευρώ. Από 2.000 έως 5.000 τ.μ., 4.000 ευρώ. Το παράβολο παραμένει το ίδιο (10.000 ευρώ) για αυθαίρετα μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, από τη διαδικασία έχουν εισπραχθεί συνολικά περί τα 2,4 δισ. ευρώ από περίπου 1,3 εκατ. αυθαίρετα.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:03, 27/06/2019
Sto Therm
Εκλογές ΤΕΕ 2019
ΤΜΕΔΕ
ΤΕΕ

14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL