Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΤΑΙΠΕΔ προς Λάρκο: Μην τολμήσετε να υπογράψετε τη σύμβαση-πρόκληση

ΤΑΙΠΕΔ προς Λάρκο: Μην τολμήσετε να υπογράψετε τη σύμβαση-πρόκληση

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

Αμετανόητη και απτόητη η κομματικά διορισμένη διοίκηση της Λάρκο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα προγραμματίζοντας για αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου, διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προκειμένου να υπογράψει τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας τριετούς διάρκειας.

Όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr η προωθούμενη ΕΣΣΕ περιλαμβάνει πλήθος προνομίων, επιδομάτων και αδικαιολόγητα υψηλών αμοιβών για μια χρεοκοπημένη εταιρεία που αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία 3 χρόνια.

Και ενώ η διοίκηση της Λάρκο επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, υπογράφοντας συμφωνία με τους εργαζόμενους με τριετή ισχύ το Capital.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας επιστολή - τεκμήριο που δείχνει ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας, παραπλάνησαν τους μετόχους της εταιρείας παρέχοντας ρητές διαβεβαιώσεις ότι η προωθούμενη ΕΣΣΕ μειώνει τα κόστη μισθοδοσίας.

Υπό το φως των αποκαλύψεων του περιεχομένου της συλλογικής σύμβασης, ωστόσο, ο βασικός μέτοχος της Λάρκο, το ΤΑΙΠΕΔ επανέρχεται και ζητεί να μην βάλει την υπογραφή της η διοίκηση στην εν λόγω συμφωνία.

Αυτό ζητεί με επιστολή που απέστειλε χθες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Λάρκο σε αυστηρό ύφος ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος.

Η επιστολή-εμπαιγμός

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα δημοσιεύματα περί συζητήσεων της διοίκησης της Λάρκο με το σωματείο των εργαζομένων, για τη σύναψη νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, είδαν το φως στα μέσα Ιουνίου. Τότε λοιπόν είχε απευθυνθεί το ΤΑΙΠΕΔ προς τη διοίκηση της Λάρκο ζητώντας εξηγήσεις, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ΕΣΣΕ που διαπραγματευόταν η διοίκηση της Λάρκο περιλάμβανε ευνοϊκούς όρους και αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται από την δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Στις 13 Ιουνίου λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ στέλνει επιστολή προς τη Λάρκο ζητώντας διευκρινίσεις. Μια μέρα μετά στις 14 Ιουνίου, επιστολή της διοίκησης της Λάρκο προς τους μετόχους της εταιρείας που φέρνει στο φως σήμερα το Capital.gr και υπογράφεται από τον πρόεδρο της εταιρείας Μιχάλη Ρένεση και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ευάγγελο Κουτσλιωτάκη αναφέρει τα εξής:

"Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη νέα σύμβαση εργασίας σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Είχαμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το σωματείο του εργοστασίου για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι οποίες τελικά απέβησαν άκαρπες...

Στόχος μας ήταν και παραμένει η νέα σύμβαση να αποτελέσει στοιχείο εξορθολογισμού και περιορισμού του λειτουργικού μας κόστους"

Δηλαδή στις 14 Ιουνίου, η διοίκηση της Λάρκο διαβεβαίωνε τους μετόχους, μεταξύ των οποίων και το ΤΑΙΠΕΔ ότι συζητά όχι για αυξήσεις αλλά για ΕΣΣΕ που θα εξορθολογίζει και θα περιορίζει το λειτουργικό κόστος.

Σταματήστε τώρα!

Το χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr ωστόσο αποκάλυψε το περιεχόμενο της ΕΣΣΕ και το υψηλό κόστος που θα προκαλέσει στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα η νέα ΕΣΣΕ που επιχειρείται να υπογραφεί προβλέπει όρους και παροχές που αυξάνουν το μισθολογικό κόστος της Λάρκο κατά 3 εκατ. ευρώ ετησίως και συγκεκριμένα: υψηλούς πρώτους μισθούς για τους ανειδίκευτους εργάτες που αυξάνονται ανάλογα με την ειδικότητα, την προϋπηρεσία κλπ, 23 διαφορετικά επιδόματα, παροχές όπως ενίσχυση γαλοπούλας τα Χριστούγεννα και αρνιού το Πάσχα, ακόμη και επιδότηση από το ταμείο της εταιρείας χοροεσπερίδων των συνδικαλιστών.

Και βέβαια την ώρα που εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής το 2018 η Λάρκο έγραφε ζημιές 3642 δολάρια ανά τόνο παραγωγής, η ΕΣΣΕ προβλέπει υψηλότατα πριμ παραγωγικότητας:

Οι αποκαλύψεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι χθες ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος με επιστολή του αφενός υπενθυμίζει τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης περί εξορθολογισμού και περιορισμού του λειτουργικού κόστους και αφετέρου εκφράζει την έκπληξή της για το περιεχόμενο της ΕΣΣΕ που προωθείται.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ξενόφος ζητεί μέσω της επιστολής του να μην προχωρήσει το ΔΣ στην υπογραφή της ΕΣΣΕ. Συγκεκριμένα ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν νέες μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα ήδη ιδιαιτέρως βεβαρημένα οικονομικά της εταιρείας και υπογραμμίζει ότι με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία για να τα διαχειρίζεται, η διοίκηση θα πρέπει να αποφύγει πράξεις, ενέργειες και αποφάσεις που δύνανται να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Διαβάστε παρακάτω την αποστολή:

Των Γιώργου Κράλογλου και Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:17, 02/07/2019