Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της Ρόδου

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της Ρόδου

Υπογράφτηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Μονάδα θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων (απορριμμάτων), με τη μέθοδο αεριοποίησης με πλάσμα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας υψηλής απόδοσης – ΣΗΘΥΑ), στην περιοχή Τσαιρι – Αγ. Βαρβάρα, της ΔΕ Καλλιθέας, Δήμου Ρόδου».

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο περιβαλλοντικό αναπτυξιακό έργο με τη προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία της αεριοποίησης πλάσματος , η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η τεχνολογία αυτή δεν αφήνει στερεά κατάλοιπα και αέριους ρύπους και δεν είναι καύση από την οποία διαφέρει ριζικά. Θα επεξεργάζεται τα θαμμένα αστικά απορρίμματα του κορεσμένου κύτταρου του ΧΥΤΥ Ρόδου και τα υπολείμματα που θα μένουν έπειτα από την ανακύκλωση και τη κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων που διαφορετικά θα κατέληγαν στο ΧΥΤΥ, καθώς και διάφορα άλλα ρεύματα αποβλήτων .

Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 116. 000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 22 Mεγαβάτ και θερμική ενέργεια ισχύος 38 Μεγαβάτ, θα τροφοδοτεί 12 ξενοδοχεία με θέρμανση και ψύξη μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης και θα παράγει με την μέθοδο της θερμικής αφαλάτωσης 1.200.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού και 6.000 τόνους βιομηχανικό αλάτι ετησίως. Υπολογίζεται ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της θα επαναφέρει υπό μορφή ενέργειας στην κυκλική οικονομία 1.300.000 τόνους θαμμένο σκουπίδι και 1.200.000 τόνους υπολείμματα ενώ θα υποκαταστήσει πάνω από 2.000.000 τόνους ορυκτών καυσίμων και τους αντίστοιχους αέριους ρύπους του δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξοικονομώντας για την ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα.

Η μονάδα αυτή που θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 55 στρεμμάτων δίπλα στο κορεσμένο ΧΥΤΥ της Β. Ρόδου, στη θέση Τσαΐρι- Αγία Βαρβάρα της Τοπικής Κοινότητας Κοσκινού του Δήμου Ρόδου, θα εξυγιάνει πλήρως το κορεσμένο ΧΥΤΥ, δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με 100 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο με θετικότατες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία που δεν θα βαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας 

dimokratiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:37, 08/07/2019

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL