Το Bitcoin «καταβροχθίζει» περισσότερη ενέργεια από την Ελβετία

Το Bitcoin «καταβροχθίζει» περισσότερη ενέργεια από την Ελβετία

Thermogas

To Bitcoin, το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμών με ψηφιακό νόμισμα, που κάνει χρήση της κρυπτογραφίας και λειτουργεί από τους χρήστες χωρίς κεντρική αρχή και μεσάζοντες, έχει κατηγορηθεί, δικαίως ή αδίκως, για πολλά: για την αστάθεια και τη μεταβλητότητα των τιμών, για τη χρήση του σε παράνομες συναλλαγές, για κλοπές σε ανταλλαγές νομισμάτων. Ενα επιπλέον πρόβλημα το οποίο προβάλλεται όταν γίνεται συζήτηση για το Bitcoin, αφορά την καθαρή ποσότητα ενέργειας που απαιτεί.

Το πανεπιστήμιο του Cambridge έχει επινοήσει ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που υπολογίζει την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που αναλώνει το δίκτυο κρυπτογράφησης και τη συγκρίνει με άλλες καταναλώσεις ενέργειας. Σύμφωνα λοιπόν με το βρετανικό πανεπιστήμιο, το Bitcoin απορροφά 61,76 τεραβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μια ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνουν αρκετές χώρες και περίπου το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Δημοκρατία της Τσεχίας καταναλώνει περίπου 62,34 τεραβάτ, η Ελβετία 58,46 τεραβάτ, η Ελλάδα 56,89, το Ισραήλ 55 και η Ιρλανδία 25,68 τεραβάτ. Δηλαδή αν το Bitcoin ήταν χώρα, θα καταβρόχθιζε περισσότερη ενέργειας από όση αναλώνει η Ελβετία και θα ήταν το 41o πιο ενεργειακά απαιτητικό έθνος στη γη.

Ολη αυτή η δίψα για ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη του bitcoin, που είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα μηχανήματα συνδέονται με το δίκτυο για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές. Ορισμένοι «ανθρακωρύχοι» bitcoin (επεξεργάζονται συναλλαγές που χρησιμοποιούν την υπολογιστική ισχύ εξειδικευμένου hardware και κερδίζουν μια ανταμοιβή σε bitcoins για την υπηρεσία αυτή) έχουν εγκατασταθεί ακόμη και σε μέρη όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το κόστος της εξόρυξης του κρυπτονομίσματος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια εκεί είναι άφθονη, ενώ ο κρύος αέρας της Αρκτικής επιταχύνει την ψύξη.

Σύμφωνα με τη Statista, η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 20.863 τεραβάτ. Η Κίνα καταναλώνει 5.564 τεραβάτ και οι ΗΠΑ 3.902 τεραβάτ ετησίως.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:04, 10/07/2019
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL