Προχωράει το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου - Εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο

Προχωράει το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου - Εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο

Civiltech

Μπορεί να υπήρξε εμπλοκή με το Ελληνικό, αλλά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο.

Πρόκειται για ένα από τα ξεχασμένα ολυμπιακά ακίνητα που έχουν περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Το τελευταίο είχε επιχειρήσει και προ πενταετίες να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την 40ετή παραχώρηση του ακινήτου, ο οποίος ακυρώθηκε λόγω των εκκρεμοτήτων με την αρχαιολογία και τις χρήσεις γης.

Με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) που πήρε προ ημερών τη σφραγίδα του ΚΑΣ μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου, τμήμα του οποίου χρησιμοποιείται σήμερα από τον όμιλο του ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος ενδέχεται, αν το μοντέλο του διαγωνισμού θεωρηθεί ελκυστικό, να ενδιαφερθεί στον σχετικό διαγωνισμό καθώς επιχειρεί να αναστήσει τις ιπποδρομίες. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η υπογραφή της βελτιωμένης σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΠΑΠ εκκρεμεί.

Η απόφαση του ΚΑΣ, με την οποία εγκρίνεται το ΕΣΧΑΔΑ για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου περιλαμβάνει προβλέψεις αντίστοιχες με το Ελληνικό, όπως για παράδειγμα η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή που θα επικρατήσει στο σχετικό διαγωνισμό. Προβλέπεται, επίσης, πως πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων και ζώνη ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, να εξασφαλίζεται η ακώλυτη πρόσβαση στις αρχαιότητες. Επιπλέον, όλες οι εκσκαφικές και λοιπές χωματουργικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου, να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν πρώτο γύρο διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Ιππικό Κέντρο. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση α) ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ 1.029.279,62 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) β) έκταση προς εκμετάλλευση 589.452,86 τ.μ., ενώ η δομημένη επιφάνεια είναι 26.100 τ.μ. Με βάση το ΕΣΧΑΔΑ, το ακίνητο θα αναπτυχθεί με επίκεντρο το ιππικό κέντρο και προβλέπονται τρεις επιμέρους ζώνες. Η πρώτη ζώνη θα έχει χρήση θεματικού πάρκου αναψυχής και συνολικής έκταση 426 στρέμματα, η δεύτερη θα είναι Ζώνη Δασικής Προστασίας (θα παραμείνει αδόμητη) με επιφάνεια περί τα 120 στρέμματα και στην Τρίτη ζώνη θα υπάρχουν εγκαταστάσεις πρόσβασης- στάθμευσης συνολικής (42 στρέμματα). Προβλέπονται, επίσης, κάποια εμπορικά καταστήματα, υποστηρικτικά του αθλητικού κέντρου, κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ιππικού κέντρου.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

euro2day.gr

B2Green
By B2Green.gr 09:28, 10/07/2019
Sto Therm
Rizakos
3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
Knauf
Calda Energy - Aermec
The Solar Future Greece 2019
Bravo Awards 2019
INVENT ICT
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL