Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Ν. Τζιρτζιλάκης: ''Μηχανικός στην Ελλάδα εν έτει 2019''

Ν. Τζιρτζιλάκης: ''Μηχανικός στην Ελλάδα εν έτει 2019''

Civiltech

Αγαπητοί φίλοι, συγγενείς, γνωστοί και αγνώστοι,

Αποφάσισα κατόπιν πολλών (μα πάρα πολλών) συζητήσεων με συναδέλφους (και όχι μόνο), αλλά και λόγω διαφόρων περιστατικών που συνέβησαν και συμβαίνουν καθημερινά, να γράψω το παρακάτω άρθρο.
Θα προσπαθήσω να σας δώσω μία εικόνα για το τι εστί να είσαι Μηχανικός στην χώρα αυτή εν έτη 2019, για να καταλάβετε ορισμένα πράγματα. Διευκρινίζω ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που ΔΕΝ είναι λαμόγια και ΔΕΝ προσπαθούν να γίνουν.

 • Μηχανικός στην Ελλάδα του 2019 σημαίνει να έχεις κοπιάσει σπουδάζοντας 4 , 5 , 6 ή και περισσότερα χρόνια, με τα (αρκετά) χρήματα των γονέων σου ή δουλεύοντας ταυτόχρονα, αφιερώνοντας ένα σημαντικό μέρος της ζωής σου.
 • Μηχανικός στην Ελλάδα του 2019 (και των προηγούμενων ετών) σημαίνει να δουλεύεις 6 και πολλές φορές 7 ημέρες την εβδομάδα, άθελά σου, προκειμένου να συμπληρώσεις το μεροκάματό σου ( πολύ πριν ανακοινώσει τα περί 7ήμερου ο Κυριάκος ).
 • Μηχανικός σημαίνει να έχεις κάθε μήνα ως πάγια έξοδα το ενοίκιο του σπιτιού σου και του γραφείου σου, τους λογαριασμούς νερού, Internet και ρεύματος του σπιτιού σου και του γραφείου σου, τις βενζίνες για να πηγαίνεις εκεί που θέλουν οι πελάτες σου και τις ασφάλειές σου, δηλαδή να έχεις πάγια έξοδα περίπου όσο 2 ή 3 βασικοί μισθοί στην Ελλάδα, ΧΩΡΙΣ να απασχολείς κάποιον υπάλληλο.
 • Μηχανικός σημαίνει να δουλεύεις ανεξέλεγκτα ωράρια και να σηκώνεις το τηλέφωνό σου από τις 7 το πρωί έως τις 12 το βράδυ ανελλιπώς (γιατί σύμφωνα με κάποιους πελάτες σου είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις στις 7 το πρωί , στις 4 το μεσημέρι, στις 23.30 το βράδυ και όποτε άλλοτε τους καπνίσει). Να κάθεσαι ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή για να βγει η δουλειά που πρέπει , να μετράς και να σημαδεύεις οικοδομές με βροχή, κρύο ή με 40 βαθμούς κελσίου, διότι αν δεν το κάνεις έγκαιρα, δεν θα πληρωθείς.
 • Μηχανικός σημαίνει να παλεύεις καθημερινά με το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας, να διαβάζεις ατελείωτες ώρες τους νόμους που αλλάζουν κάθε 15 , 30 ή 60 ημέρες, να είσαι ενημερωμένος για το καθετί από τα χιλιάδες πράγματα που μπορεί να σε ρωτήσει ένας πελάτης για να μπορείς να θεωρείσαι αξιόλογος επαγγελματίας. Να προσπαθείς να μην τσακωθείς στις δημόσιες υπηρεσίες και να κάνεις ευγενικά την δουλειά σου, παρόλο που υπολειτουργούν και οι μισοί τους υπάλληλοι βρίσκονται εκεί από λάθος.
 • Μηχανικός σημαίνει να κοιμάσαι το βράδυ με υπερένταση και άγχος από την ημέρα που έφυγε, καταβάλλοντας πολύ μεγάλη προσπάθεια να το ελέγξεις (χωρίς μεγάλη επιτυχία) , και να ξυπνάς με ακόμα μεγαλύτερο άγχος για την υποχρέωσή σου να τελειώσεις έγκαιρα τις δουλειές σου (αν είσαι από τους άξιους και τυχερούς και έχεις δουλειές).
 • Μηχανικός σημαίνει να έχεις 1, 2 , 3 ή περισσότερα παιδιά και να τα λαχταράς όλες τις ατελείωτες εργατοώρες που δουλεύεις. Να τους κλέβεις τον πολύτιμο χρόνο με τον γονέα τους για να αποκτήσεις λίγα χρήματα που θα καλύψουν τις ανάγκες τους. Να μην έχεις αρκετό δημιουργικό χρόνο μαζί τους, γιατί από τις 2, 3 ή 4 ώρες που δεν δουλεύεις , χρειάζεσαι τουλάχιστον τον μισό για να επανέλθεις στην πραγματικότητα.
 • Μηχανικός στην Ελλάδα σημαίνει να έχεις κάποιους φίλους, συγγενείς , κολλητούς και γνωστούς ή και γνωστούς των γνωστών, που νομίζουν ότι μπορείς να εργαστείς για αυτούς δωρεάν ή με χρήματα που αντιστοιχούν στο 1/10 της (πρώην) νόμιμης αμοιβής σου. Που σε πιάνουν στο φιλότιμο (ή σε πιάνει από μόνο του, χωρίς να σε πιάσουν αυτοί) και βάζεις τις δικές τους δουλειές σε προτεραιότητα , αφήνοντας πίσω πολλά άλλα πράγματα που θα σου απέφεραν μεγαλύτερο κέρδος σε μικρότερο χρόνο, που σκίζεσαι να τους εξυπηρετήσεις, και που όταν ζητήσεις τα χρήματα του κόπου σου (μειωμένα λόγω φιλότιμου), τους φαίνεται παράξενο που είναι τόσα. Τους φαίνεται παράξενο και που τα ζητάς ακόμα.
 • Μηχανικός σημαίνει να είσαι αυτός που προσπαθεί να βοηθήσει τον πελάτη του να υλοποιήσει τις ιδέες του, να τον συμβουλέψεις, να διορθώσεις τα σφάλματα του παρελθόντος (βλ. αυθαίρετα κλπ) για να μπορεί να πωλήσει ή να μεταβιβάσει την περιουσία του στα παιδιά του, να βάλεις τα δυνατά σου και να κάνεις ότι μπορείς γι' αυτόν (ο οποίος προφανώς είναι υποχρεωμένος να σε ανταμείψει για τις γνώσεις, τον χρόνο και τον κόπο σου).
 • Μηχανικός στην Ελλάδα του 2019 σημαίνει ότι η φορολογία σου είναι τόσο εξωφρενική, που για να επιβιώσεις απλά αξιοπρεπώς όντας νομοταγής πολίτης, θα πρέπει τα έσοδά σου μηνιαίως να αντιστοιχούν σε μισό, ή καμιά φορά και σε ολόκληρο μισθό βουλευτή (βλ. την εικόνα παρακάτω από άρθρο της Ναυτεμπορικής του 2019).
 • Μηχανικός στην Ελλάδα του 2019 σημαίνει να έχεις παραμελήσει , ή για να το πω καλύτερα να έχεις αφανίσει την προσωπική σου ευχαρίστηση και τις δραστηριότητές σου, τα Ραδιόφωνα, την γυμναστική , μια βόλτα στην εξοχή ή στο χωριό, έναν καφέ , ένα γλέντι ή ένα πανηγύρι, σημαίνει να μην έχεις πραγματικό χρόνο για τίποτα, γιατί αν είσαι τυχερός και έχεις δουλειά, όσο και να δουλέψεις, δεν φτάνει για να ζήσεις αξιοπρεπώς και να θρέψεις την οικογένειά σου.

Γι' αυτό αγαπητέ/ή μου που διάβασες αυτό το άρθρο, την επόμενη φορά που θα με επισκεφθείς (με την επαγγελματική μου ιδιότητα) ή θα επισκεφθείς έναν συνάδελφο που ΔΕΝ είναι λαμόγιο, συνυπολόγισε ΟΛΑ τα παραπάνω, για να είμαστε ευχαριστημένοι εγώ, εσύ και οι άλλοι γύρω μας.

Νίκος Τζιρτζιλάκης
Πτ. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Ε. Τ.Ε.

B2Green
By B2Green.gr 18:13, 12/07/2019

Δημοφιλέστερα άρθρα