Επανέρχεται το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα

B2Green avatar
17:53, 14/07/2019
Business > Green Business > Νέα

Επανέρχεται το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα

Civiltech

«Αέρα» επενδύσεων φέρνει στην Ελλάδα η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.

Η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές έτυχε θερμής υποδοχής από τους ξένους επενδυτές, καθώς έχει προκαλέσει αισιοδοξία στα στελέχη των Καταριανών για επίλυση των προβλημάτων που φρέναραν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Τα δύο γιγαντιαία projects που είχε σχεδιάσει ο κρατικός καταριανός όμιλος Al Rayyan στο Ιόνιο, ενδέχεται να «ζωντανέψει» η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρούν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καταριανοί τόσο στο νησί Οξυά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, όσο και στη Ζάκυνθο.

Hδη προγραμματίζεται συνάντηση του πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι των Καταριανών προτίθενται να συναντήσουν τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του πάμπλουτου εμιράτου στο Ιόνιο είχαν σκοντάψει τα προηγούμενα χρόνια σε «βουνό» γραφειοκρατικών προβλημάτων και δικαστικών περιπετειών, που οδήγησαν τους επενδυτές στην απόφαση να παγώσουν ό,τι σχεδίαζαν στην Ελλάδα και να επενδύσουν ποσά-μαμούθ σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Η αλλαγή στο τιμόνι της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προκάλεσε το ενδιαφέρον του καταριανού επενδυτικού ομίλου, που πλέον επανεξετάζει τη στάση του για την Ελλάδα, με γνώμονα τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να στηρίξει τις επενδύσεις στη χώρα.

Οξυά

Τον περασμένο Φεβρουάριο φάνηκε προς στιγμήν να λύνεται ένα από τα δικαστικά προβλήματα στην Οξυά που έχει βάλει φρένο στην αξιοποίηση του νησιού και στη μετατροπή του σε art island, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο.

Οι Καταριανοί κέρδισαν την πολύχρονη διαμάχη με τον γνωστό αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη, που είχε κληθεί να εκπονήσει το master plan. Το αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τις μακέτες στην εταιρία Pimara S.Α., που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του εμιράτου στην Ελλάδα το 2014, αλλά τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά, με τους επενδυτές να κατηγορούν το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο πως τους έπεισε να αγοράσουν το νησί, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, με τη διαβεβαίωση ότι θα άλλαζαν οι όροι δόμησης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Στη συνέχεια το γραφείο Αγιοστρατίτη κατέθεσε αγωγή κατά των επενδυτών αξιώνοντας για τις μακέτες αμοιβές περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, εκτός από τα 400.000 ευρώ που είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έλυσε τον γόρδιο δεσμό απορρίπτοντας την αγωγή. Το «αγκάθι» στην επένδυση ωστόσο επανήλθε, καθώς ο Στέλιος Αγιοστρατίτης κατέθεσε έφεση ζητώντας να επανεξεταστεί η αγωγή του κατά των συνεργατών του εμίρη.

Ζάκυνθος

Ακόμα πιο περίπλοκο είναι το θέμα της επένδυσης στη Ζάκυνθο, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι Καταριανοί έχουν καταγράψει μια δικαστική νίκη, αλλά χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τον Μάιο του 2018 το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.
Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνών, που διεκδικούν μέρος της έκτασης, ενώ με την αγωγή είχαν συνταχθεί ιδιώτες, ο Δήμος, η Περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο.

Οι δικαστές απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Δήμου, της Περιφέρειας, των κατοίκων της περιοχής και του Δημοσίου, δεν άναψαν ωστόσο το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή της επένδυσης, αφού σχετικά με την απαίτηση της Εκκλησίας αποφάσισαν να οριστεί πραγματογνώμονας που θα κρίνει τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης. Παρότι, όμως, έχουν περάσει 14 μήνες από τη δικαστική αυτή απόφαση, δεν έχει υποβληθεί ακόμα το πολυπόθητο πόρισμα του πραγματογνώμονα, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα κλήθηκαν στον ανακριτή, καθώς το 2016 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης είχε παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος 7 προσώπων για απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Ολοι οι εμπλεκόμενοι πάντως -που υποστήριξαν ότι ακολούθησαν απολύτως νόμιμες διαδικασίες- αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο. Το φιλόδοξο πλάνο του τότε εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, πατέρα του σημερινού εμίρη Ταμίμ, που κατέβαλε για το ακίνητο της Ζακύνθου 9 εκατ. ευρώ, περιλάμβανε συγκρότημα με πολυτελείς επαύλεις που θα νοικιάζονταν σε κροίσους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου άγγιζε τα 2 δισ. ευρώ.

in.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:53, 14/07/2019

3DR - Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτου
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL