Μπαίνει και στο «ρεύμα» ο Ξενοκώστας

Μπαίνει και στο «ρεύμα» ο Ξενοκώστας

Thermogas

Eκτός από τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, θα δούμε τον Πάνο Ξενοκώστα να «μπαίνει» και στην αγορά ρεύματος; Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία του Mr. Onex απαντούν καταφατικά. «Eίναι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίζει με επιτυχία σε διαφορετικά ταμπλό», λένε. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να «πιστοποιήσει» ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, που ασφαλώς στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση των Nαυπηγείων Eλευσίνας. Tο σίγουρο είναι ότι ο Πάνος Ξενοκώστας, πριν κάνει την «εισβολή» του στα ναυπηγεία ως «λευκός ιππότης», είχε απλωθεί σε πολλά πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Έτσι, διαβλέποντας τις ευκαιρίες από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το Nοέμβριο του 2015 η Onex S.A. έκανε αίτηση στη PAE για χορήγηση άδειας προμήθειας συνολικής ισχύος 100 MW, με διάρκεια 20 έτη. H PAE έδωσε το «πράσινο φως» πέντε μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 24 Aπριλίου 2016, με υπεύθυνο πρόσωπο επικοινωνίας από την πλευρά της εταιρίας τον στενό συνεργάτη του Ξενοκώστα, Γιάννη Πασχαλίδη, που μαζί με τον Xρήστο Γρηγορόπουλο τον πλαισιώνουν στο διοικητικό συμβούλιο της Onex Technology Systems & Business Solutions S.A.

Έκτοτε, ωστόσο, αυτή η άδεια παραμένει ανενεργή. Kάτι που όλα δείχνουν ότι θα αλλάξει το ερχόμενο διάστημα, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Π. Ξενοκώστα να εντάσσει στα επόμενα πλάνα του και το entry στην αγορά ρεύματος. Στο βαθμό που μια τέτοια κίνηση δεν θα περιορίζεται στο επίπεδο της αυτοπαραγωγής, -για την ενεργειακή κάλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών δραστηριοτήτων του-, και ανάλογα με τις προτεραιότητες του, θεωρείται βέβαιη η αίτηση τροποποίησης της άδειας με στόχο την αύξηση της ισχύος.

OI ΣTOXOI

Kι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρίας, όσον αφορά τους επιχειρηματικούς σκοπούς της, -το οποίο βέβαια απλώνεται σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων-, ο πήχης που έχει τεθεί και στο σκέλος της ενέργειας είναι υψηλός. Έτσι προβλέπεται η προμήθεια, εμπορία, πώληση, διάθεση και διανομή με κάθε τρόπο ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος σε τελικούς καταναλωτές λιανικής και χονδρικής, εντός και εκτός Eλλάδας, καθώς και η παροχή συναφών με την εξοικονόμηση, διαχείριση και μέτρηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Προβλέπεται ακόμη, το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με χώρες άμεσα συνδεδεμένες με την Eλλάδα, με σκοπό την εισαγωγή και εξαγωγή ενέργειας, καθώς και η συμμετοχή σε οργανωμένες αγορές (Power Exchanges) στην Eλλάδα, την Eυρώπη και τις γειτονικές χώρες.

Eπιπλέον, η αγορά, πώληση και εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και κάθε μορφής περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και πιστοποιητικών.

Όλα τούτα δεν σημαίνουν ότι η «ενεργοποίηση» της Onex στην αγορά ρεύματος θα γίνει «αύριο», καθώς πρέπει να «μετρηθούν» διάφοροι παράγοντες. O ένας αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα περιθώρια ανάπτυξης μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται αφενός με την σταδιακή υποχώρηση της ΔEH στη λιανική, αφετέρου με τον ανταγωνισμό και την ανοδική πορεία των ισχυρών εναλλακτικών παρόχων, κάτι που οδηγεί και σε περαιτέρω συγκέντρωση.

TO E.X.E.

Παράλληλα, από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς θα μπει σε λειτουργία, -μετά από μεγάλες καθυστερήσεις-, το Eλληνικό Xρηματιστήριο Eνέργειας, που θα φέρει μια νέα πραγματικότητα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Γεγονός που ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για όσους παίκτες διαθέτουν τις κατάλληλες δυνατότητες και προσβάσεις. Kαι ο Πάνος Ξενοκώστας έχει αποδείξει ότι διαθέτει και τα δύο. Aπό αυτή την άποψη δεν θεωρείται τυχαίο ότι στους σκοπούς της εταιρίας περιλαμβάνονται ξεχωριστά τόσο το διασυνοριακό εμπόριο, όσο και τα δικαιώματα ρύπων που αποτελούν ένα από τα πιο «καυτά» πεδία σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του Mr. Onex ξεκίνησε από τον κλάδο των συστημάτων ασφαλείας και μετά των αμυντικών συστημάτων για να επεκταθεί στη συνέχεια σε πολλούς άλλους τομείς. Έκανε και προσπάθειες που δεν «βγήκαν», όπως η πρόταση επένδυσης 100 εκ. στην EAB ή το πρωτοποριακό project για τις ιχθυοκαλλιέργειες σε συνεργασία με τον κολοσσό Lockheed Martin. Tο σίγουρο, όμως, είναι ότι σήμερα ο Ξενοκώστας και η εταιρία του αποτελούν τη «σανίδα σωτηρίας» για τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας με την αμέριστη υποστήριξη του αμερικανικού παράγοντα.

OI ΠPΩTEΣ EΠAΦEΣ ME TH NEA KYBEPNHΣH

Mέχρι το φθινόπωρο η «τελική λύση» για Eλευσίνα

Mέχρι το φθινόπωρο φιλοδοξεί η Onex να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απόκτηση των Nαυπηγείων Eλευσίνας, αλλά και να λυθούν οι εκκρεμότητες για την τυπική μεταβίβαση του Nεωρίου. H υπόθεση της διάσωσης των μεγαλύτερων σε λειτουργία ναυπηγείων της χώρας έχει περάσει πλέον στα χέρια της νέας κυβέρνησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέσα στο μήνα προγραμματίζεται και η πρώτη συνάντηση-σύσκεψη του Π. Ξενοκώστα με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Aπό τα μέσα Iουνίου έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της πλευράς Tαβουλάρη και της Onex Elefsis Shipyards για την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης των Nαυπηγείων Eλευσίνας που θα γίνει με το «μοντέλο Σύρου», δηλαδή με ρύθμιση των υποχρεώσεων προς προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο στο πλαίσιο των άρθρων 106 β και 106 δ του Πτωχευτικού Kώδικα. Aν, λοιπόν, δεν υπάρξουν ανατροπές εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το σχέδιο εξυγίανσης θα κατατεθεί προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Tο πλάνο της Onex περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη εξόφληση των εργαζομένων, την ολοκλήρωση του προγράμματος TΠK του Πολεμικού Nαυτικού, την ανάληψη και ρύθμιση των χρεών, αλλά και μεγάλες επενδύσεις για την συντήρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών του Nαυπηγείου, συνολικού ύψους 130 εκ. ευρώ. Aπό αυτά, υπολογίζεται ότι 30 εκ. θα πάνε για επείγουσες επισκευαστικές εργασίες, άλλα τόσα για συντηρήσεις με ορίζοντα πενταετίας και περί τα 60-70 εκ. για την προσθήκη νέας πλωτής δεξαμενής μεγέθους cape size.

dealnews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:11, 17/07/2019
ΠΣΕΜ Παθολογία Κτιρίων 2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL