Κ. Χατζηδάκης: Το αγκάθι της ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: Το αγκάθι της ΔΕΗ

Thermogas

Tην αναγκαιότητα να αναδειχθεί η χώρα σε διεθνή ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, ανέδειξε κατά τα σημερινή του παρέμβαση στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός, ο κ Χατζηδάκης, τόνισε ότι το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, είναι η ΔΕΗ. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει σήμερα από το συγκεκριμένο συνέδριο κάποια αναφορά.

Αντ' αυτού, κ. Χατζηδάκης προτίμησε να αναδείξει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρώτο στόχος είναι η ενεργειακή συνεργασία της με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι στις 24 και 25 Ιουλίου θα μεταβεί στο Κάιρο για το East Med Gas Forum, στο οποίο θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας με τον οποίο και θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση. Στο forum θα συμμετάσχουν οι υπουργοί ενέργειας και εκπρόσωποι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, και της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Πέραν του forum του Καΐρου, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε και σειρά επαφών με υπουργούς και πρέσβεις άλλων χωρών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στους άξονες προτεραιοτήτων της πολιτικής της κυβέρνησης στην Ενέργεια, πέραν του θέματος της ΔΕΗ και των διεθνών ενεργειακών συμμαχιών ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

Βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας: η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και παρά τις πρόσφατες προόδους στον τομέα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2011 επί υπουργίας Γ. Μανιάτη, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος.

Παρά το επαρκές επίπεδο ασφάλειας αποθεμάτων πετρελαίου, δεν υπάρχει ανάλογο επίπεδο στο φυσικό αέριο και στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν στο προσκήνιο έργα πέραν της Ρεβυθούσας όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας.

Παραμένει η προσήλωση της πολιτικής στη διεύρυνση πηγών και οδεύσεων υδρογονανθράκων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στην: ολοκλήρωση των αγωγών TAP, IGB την προώθηση του IGI Poseidon και του East Med. Παράλληλα στοχεύουμε στην επανεδραίωση της ενεργειακής συνεργασίας με παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα εγχώρια ενεργειακά τόνισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση του ρόλου των ΑΠΕ αλλά και ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών: στηρίζουμε τις διασυνδέσεις Κρήτη 1 και Κρήτη 2 και θα συζητήσουμε με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, ό,τι χρειάζεται και προφανώς θέλουμε τη σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.

Λόγω θεμάτων ενεργειακής επάρκειας είναι επείγον να κλείσει το θέμα της διασύνδεσης Κρήτη-Αθήνα, θα το συζητήσουμε υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί και υπογραμμίζω την ανάγκη να προχωρήσει το έργο, υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας.

Σταμάτης Ζησίμου

s.zisimou@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:33, 17/07/2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL