Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης φλέγεται, οι κλιματολόγοι προειδοποιούν

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης φλέγεται, οι κλιματολόγοι προειδοποιούν

Στις βόρειες περιοχές του πλανήτη καταγράφονται το ένα μετά το άλλο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για πρωτοφανή και ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα, τα οποία αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Την περασμένη Κυριακή, 14 Ιουλίου, στο Αλέρτ, το βορειότερο κατοικημένο μέρος στον πλανήτη, το θερμόμετρο ανέβηκε στους 21 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που η καναδική μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτήρισε ως «απόλυτο ρεκόρ» ζέστης.

Ο Αρμέλ Καστεγιάν, μετεωρολόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο και συμπεριλαμβάνεται στα εκατοντάδες ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οπως τόνισε ο μετεωρολόγος η θερμοκρασία αυτή δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο στο Αλέρτ είναι 3,4 βαθμοί Κελσίου και η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 6,1 βαθμοί.

«Πυρετός» και στην Αλάσκα

Στις 5 Ιουλίου στο Ανκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή από τότε που άρχισαν να γίνονται μετρήσεις και να κρατούνται αρχεία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝWS).

Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η Αλάσκα υπερθερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο διάστημα από το 1901 μέχρι το 2016 η μέση θερμοκρασία στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου, ενώ στην Αλάσκα κατά 2,6 βαθμούς, όπως δήλωσε ο Ρικ Τόμαν, ειδικός στο Κέντρο Εκτίμησης και Πολιτικής Κλίματος της Αλάσκας.

«Η κλιματική αλλαγή έχει σαφώς μια πολύ έμμεση ή άμεση επιρροή» σε αυτό το ρεκόρ, ιδιαίτερα καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη, τόνισε ο Καστεγιάν, θεωρώντας ότι το γεγονός αποτελεί ακόμη μια ακόμη απόδειξη της επείγουσας ανάγκης να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα αίτια της υπερθέρμανσης

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται συχνότερα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ευθύνεται για το 63% της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται σ' αυτές τις δραστηριότητες. Η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα κατά 40% υψηλότερη από ό,τι κατά την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης.

Αλλα αέρια του θερμοκηπίου εκλύονται σε μικρότερες ποσότητες αλλά παγιδεύουν τη θερμότητα πολύ περισσότερο από το CO2, και σε μερικές περιπτώσεις είναι κατά πολύ ισχυρότερα.

Το μεθάνιο ευθύνεται για το 19% της υπερθέρμανσης του πλανήτη από ανθρωπογενείς αιτίες και το υποξείδιο του αζώτου για το 6%.

Η σημερινή μέση θερμοκρασία της Γης είναι κατά 0,85oC υψηλότερη από ό,τι στο τέλος του 19ου αιώνα. Καθεμία από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν θερμότερη από την προηγούμενή της, από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων το 1850.

Οι επιφανέστεροι κλιματολόγοι του κόσμου θεωρούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σχεδόν σίγουρα η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης που παρατηρείται από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή θεωρείται από τους επιστήμονες ως το όριο πέραν του οποίου θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για επικίνδυνες και πιθανώς καταστροφικές αλλαγές στο περιβάλλον του πλανήτη. Για τον λόγο αυτόν, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2°C.

tovima.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:37, 18/07/2019
Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής 2019
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL