ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα

Thermogas

Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την αξιοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ, προσδιορίζοντας την ημερομηνία υποβολή προσφορών έως τις 28 Αυγούστου. Η προετοιμασία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης συμπίπτει και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για την στήριξη όλου του σχεδιασμού δημοσίων και ιδιωτικών έργων φυσικού αερίου.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας προχθές στο συνέδριο του Εconomist δήλωσε υποστηρικτός όσον αφορά το FSRU της Αλεξανδρούπολης που υλοποιείται από τον όμιλο Κοπελούζου αλλά και για την υπόγεια αποθήκη Φ/Α στο παλιό κοίτασμα νότια της Καβάλας.

Όπως ανέφερε «το επίπεδο προετοιμασίας μας για το φυσικό αέριο χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης και πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις αποθηκευτικές δυνατότητες του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα». Μέσα στα έργα που κατονόμασε είναι και η Καβάλα για την οποία όπως είπε πρέπει να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθεί.

Η ιδιωτικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου δεν ήταν μέχρι σήμερα στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρότζεκτ αναθερμαίνεται και το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού εντείνονται οι διεργασίες για την αξιοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο έχει συσταθεί ισχυρό κονσόρτσιουμ, το οποίο θα διεκδικήσει την υπόγεια αποθήκη τη Καβάλας στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Πρόκειται για την εταιρεία STORENGY η οποία ανήκει στη Γαλλική ENGIE, την εταιρεία ENERGEAN η οποία έχει και σήμερα την άδεια εκμετάλλευσης του πεδίου και τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

newmoney.gr

Θέλω νπροσφορά για θέρμανση με φυσικό αέριο!

B2Green
By B2Green.gr 10:01, 19/07/2019
ΔΕΠΑ
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL