Ξεκίνησε η κατασκευή της τρίτης δημοτικής παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης στον δήμο Αλεξανδρούπολης

Ξεκίνησε η κατασκευή της τρίτης δημοτικής παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης στον δήμο Αλεξανδρούπολης

Τέσσερις μήνες μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στη χώρα μας αποτελεί ερώτημα εάν τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθεί το γεωθερμικό δυναμικό, σε όλη την επικράτεια.

Επιστημονικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις δυνατότητες του συγκεκριμένου τομέα θεωρούν πως η χώρα μας δεν πρέπει να κωλυσιεργήσει και πως η νησιωτική χώρα έχει τα εχέγγυα να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Μένει, επομένως, να δούμε τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου.

Ήδη, πάντως, το περασμένο διάστημα είχαμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Από τη μια πλευρά ο δήμος Παγγαίου με τις κινήσεις που έχει κάνει για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμος Αλεξανδρούπολης με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου. Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή της τρίτης δημοτικής παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο γεωτρήσεις.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στα νησιά. Είναι γνωστές οι προσπάθειες στο νησί της Λέσβου. Από κει και πέρα, σύμφωνα με μελέτες σε πολλά νησιά όπως στη Νίσυρο, στη Μήλο, στη Κω ή στη Σαντορίνη θα μπορούσαμε να δούμε αντίστοιχες κινήσεις. Μόνο στη Μήλο το γεωθερμικό δυναμικό αγγίζει τα 120MW. Στο παρελθόν είχε λειτουργήσει πειραματικά για εννέα μήνες ένας σταθμός, ωστόσο κακοί χειρισμοί είχαν δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας στον κόσμο του νησιού.

Είναι γεγονός, πάντως πως η γεωθερμία ήρθε ξανά στη χώρα μας μετά την ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Σε γειτονικές χώρες βέβαια δεν χρειάστηκε αυτό, αλλά αντιθέτως είχαν γίνει βήματα τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ έχουν βάλει σημαντικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικά στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής γεωθερμικής ένωσης (UGI) η παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 2.500 MW μέχρι το 2050. Στη Γερμανία, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του γερμανικού οργανισμού γεωθερμίας, οι γεωθερμικές μονάδες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν στο μέλλον σε σημαντικό βαθμό τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με την καύση άνθρακα.

Ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με τη χρήση άνθρακα βρίσκονται σε γεωθερμικές περιοχές της Βόρειας Γερμανίας. Ήδη, πολλές περιφέρειες της χώρας διαθέτουν ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή γεωθερμικής θερμότητας.

evros24.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:34, 19/07/2019

ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
The Solar Future Greece 2019
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL