''Εθνική'' η διεθνής ενεργειακή πολιτική

''Εθνική'' η διεθνής ενεργειακή πολιτική

Thermogas

Στο Κάιρο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του East Med Gas Forum, της πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί με στόχο τη σύσφιξη των χωρών της Αν. Μεσογείου με άξονα την ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Εκεί ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό ενέργειας Rick Perry, που επίσης θα βρίσκεται στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.

Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις στη βουλή, ο ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την διεθνή ενεργειακή πολιτική ως κεντρική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής, με βασική επιδίωξη η Ελλάδα να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό αναμένεται να τεθούν ενεργειακά θέματα που αφορούν στην Παρευξείνια Συνεργασία, τα Κεντρικά και Δ. Βαλκάνια αλλά και την Αν. Μεσόγειο. Στόχος είναι να συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθεί με συνέπεια η χώρα την τελευταία δεκαετία, ώστε να αναδειχθεί σε διεθνή ενεργειακό παίκτη στην περιοχή αλλά και σε καταλύτη για την επίλυση προβλημάτων στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.

Ήδη ένα πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε με την επίλυση θεμάτων που υπήρχαν σε σχέση με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τα οποία αντιμετωπίστηκαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Χατζηδάκη.

Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής ο νέος υπουργός έχει υπογραμμίσει την υποστήριξή του στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, στον αγωγό TAP, τις νέες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) και την υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στην Καβάλα, τον αγωγό IGI Poseidon αλλά και τον αγωγό East Med που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Χατζηδάκης στο Κάιρο.

Παράλληλα, ακλόνητη σταθερά της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής της χώρας παραμένει η προτεραιότητα στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και η αντιμετώπιση των θεμάτων που υπάρχουν σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου, με γνώμονα την ταχεία υλοποίησή της (ειδικά για το σκέλος Αττική - Κρήτη).

Και φυσικά παραμένει ισχυρή η συνεργασία με άξονα το φυσικό αέριο με Κύπρο Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και Αίγυπτο, η οποία έχει ενισχύσει γεωστρατηγικά και οικονομικά τη θέση της χώρας.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας εκτός από την Αίγυπτο θα επισκεφθεί και το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζουν το East Med Gas Forum καθώς εκτιμάται ότι προάγεται η ενεργειακή συνεργασία και η ανάπτυξη στην περιοχή μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:24, 24/07/2019
Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL