Το «γάντι» στην αντιπολίτευση πετά το Μαξίμου για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Το «γάντι» στην αντιπολίτευση πετά το Μαξίμου για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Να στριμώξει πολιτικά την αντιπολίτευση -και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ- με το σχέδιο νόμου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις,επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη στρατηγική, έχοντας ως βάση τη θέση ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί -τουλάχιστον θεωρητικά- να τοποθετηθεί εναντίον της μείωσης της φορολογίας, ουσιαστικά στοχεύει να «σύρει» τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά πίσω από την κυβερνητική πρόταση, υπερψηφίζοντάς την. Πολύ μικρότερες πιθανότητες θεωρεί το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει θετικά η αντιπολίτευση στις δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κάτι που, εφόσον συμβεί, αποτελεί από μόνο του επιχείρημα για έντονη κριτική εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς.   

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτης του πρωθυπουργού υπενθυμίζει τη στάση τα προηγούμενα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε τη χώρα και αναρωτιέται για την θέση του στη Βουλή, κατά την αυριανή ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου: «Όλο το παιχνίδι που έπαιζαν από το 2015 μέχρι και τώρα, τους γυρνάει ανάποδα πλέον.Θεωρούσαν ότι μας έβαζαν με την… πλάτη στον τοίχο για το αν θα ψηφίσουμε ή όχι τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα που έφερναν. Πλέον, καλούνται οι ίδιοι να στηρίξουν την φιλολαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση. Τι θα κάνουν άραγε;», διερωτάται η εν λόγω  πηγή.

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χαρίζει πολλά σε λίγους(μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και των ακινήτων αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατομμυρίου ευρώ) και λίγα σε πολλούς, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως οι ίδιοι οι αριθμοί δίνουν από μόνοι τους την απάντηση. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι πολίτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα.

Μειώσεις στα εκκαθαριστικά

Ειδικότερα, ο φόρος για τις μικρές ιδιοκτησίες θα είναι μειωμένος κατά 30%, για τις μεσαίες ιδιοκτησίες  κατά 20% και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, με αξία άνω του 1 εκατομμυρίου, κατά 10%. Εν προκειμένω, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 ή αλλιώς το 5% του συνόλου των πολιτών.

Σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης πλειοψηφίας, λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, περίπου 3,9 εκατ.  φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, την ίδια ώρα που θα περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα και 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, τους οποίους εξαιρούσε το προηγούμενο σχέδιο. «Ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανακούφιση για τους ιδιοκτήτες μεσαίας περιουσίας θα είναι ίδια με εκείνη που πρόβλεπε η δική τους πρόταση, είναι ψευδείς», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την επικράτηση της ΝΔ. Προορισμός του θα είναι η Κύπρος, ως είθισται για την πρώτη επίσκεψη κάθε νεοεκλεγμένου πρωθυπουργού, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου.  Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη συγκυρία όσον αφορά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να εκπέμψει νέο αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:08, 29/07/2019
Sto Therm

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL