Με το αριστερό μπήκε το καλοκαίρι για την αγορά καυσίμων

Με το αριστερό μπήκε το καλοκαίρι για την αγορά καυσίμων

Τα μειωμένα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού και το γεγονός ότι οι εκλογές μετέθεσαν για το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου τις διακοπές των Ελλήνων, έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η καλοκαιρινή σεζόν να μπει με αρνητικό πρόσημο για την αγορά καυσίμων.

Αυτό του τουλάχιστον μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου ενέργειας, βάσει των οποίων το μήνα Ιούνιο οι πωλήσεις βενζίνης συνέχισαν την υποχώρησή τους, σε ποσοστό 1,4% την ίδια στιγμή που το diesel που κρατά σταθερά πλέον τα ηνία στα καύσιμα κίνησης εμφάνισε υποτονική αύξηση της τάξης του 0,4%.

Συνολικά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, η αγορά καυσίμων έχασε 2462 κυβικά πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης, από τις 563.147 κυβικά τον Ιούνιο του 2018 στα 560.685 κυβικά φέτος τον Ιούνιο.

Σε επίπεδο εξαμήνου, που περιλαμβάνει και τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης που φέτος κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξης του 24,8%, η αγορά καυσίμων εμφανίζει θετικό πρόσημο (3,9%) έχοντας πουλήσει 140.346 κυβικά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (από τα 3,588 στα 3,728 εκατ. κυβικά).

Εκτός από το θέρμανσης όπου είχαμε αύξηση 151 χιλιάδων κυβικών, που κράτησε την αγορά σε θετικό έδαφος, τα καύσιμα κίνησης σε ορίζοντα εξαμήνου έχασαν 12.103 κυβικά, καθώς οι πωλήσεις βενζίνης υποχώρησαν κατά 30003 κυβικά ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 17900 κυβικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική τάση της αγοράς τα τελευταία χρόνια δείχνει σταθερή υποχώρηση της βενζίνης, η οποία έχει παραδώσει την πρωτοκαθεδρία των καυσίμων κίνησης στο diesel. Ωστόσο η αγορά των καυσίμων κίνησης καταγράφει μείωση σε απόλυτα μεγέθη καθώς στην αγορά μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το συνολικό ισοζύγιο του κλάδου ωστόσο διαφοροποιείται ανάλογα με τη σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο και αυτό πάντως δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από το φυσικό αέριο.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 18:44, 04/08/2019

Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL