Προς κύρωση οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Προς κύρωση οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Την κύρωση εντός του Σεπτεμβρίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης προανήγγειλε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Την εν λόγω δέσμευση ανέλαβε ο Ελληνας υπουργός παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι δύο άνδρες. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε τον κ. Φάνον πως θα καταθέσει εντός του Σεπτεμβρίου προς κύρωση στη Βουλή τις εν λόγω συμβάσεις «για να δείξουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στον χώρο της ενέργειας, αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις δύο περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. Αν και είχαν κατακυρωθεί στις παραπάνω εταιρείες από το περασμένο καλοκαίρι, μόλις τον Ιούνιο εκδόθηκαν οι θετικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση των δύο συμβάσεων και οι σχετικές υπογραφές με την ελληνική κυβέρνηση έπεσαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις συζητήσεις, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να έχει δηλαδή διαφορετικές ενεργειακές πηγές, να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, και να είναι ένα σταυροδρόμι για τις αγορές προς όλες τις κατευθύνσεις». Αναφερόμενος, δε, στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και στη συμμετοχή τους στα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και διαφάνειας, οι εταιρείες των ΗΠΑ θα βρίσκονται στην κορυφή των διαδικασιών επιλογής».

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο κ. Φρ. Φάνον, ενώ την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Φάνον συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria) καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med), καθώς και ο σταθμός αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Συζήτησαν, επίσης, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη τετραμερής ενεργειακή υπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 12:11, 07/08/2019

Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL