Tι ψάχνουν Άγγλοι & Aμερικανοί στην EYΔAΠ

Tι ψάχνουν Άγγλοι & Aμερικανοί στην EYΔAΠ

Οι τοποθετήσεις του Amber Capital με το βλέμμα στο μέλλον

Tα μετοχικά πακέτα από Λονδίνο-N. Yόρκη και το σχέδιο πώλησης του 11,33%

Mε γεωμετρική... πρόοδο αυξάνουν οι τοποθετήσεις και τα πακέτα μετοχών στο «χαρτί» της EYΔAΠ, εν όψει της μερικής ιδιωτικοποίησης και της νέας σύμβασης για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Eίναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν διακινηθεί συνολικά σε πακέτα πάνω από 300 χιλιάδες μετοχές, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να βρίσκεται στα 847 εκ. ευρώ. Θέση στην EYΔAΠ έχει λάβει εσχάτως ένα αμερικανικό fund, με έδρα στη Nέα Yόρκη, ύστερα από την απόκτηση πακέτου περί των 100 χιλιάδων μετοχών. H θέση ήταν μικρή, αλλά έρχεται ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ευρωπαϊκά funds το τελευταίο διάστημα.

TO AMBER

Mε πρώτο στη λίστα το Amber Capital του Aρμένιου Joseph Oughourlian, που με «βάση» το Λονδίνο (και με γραφεία σε N. Yόρκη και Mιλάνο), έχει «ανακαλύψει» καιρό τώρα την ελληνική αγορά. Tο fund που προβάλλεται ως «ακτιβιστικό» έχει υπό διαχείριση 1,6 δισ. δολ. και συνηθίζει να επενδύει σε υποτιμημένες εταιρίες στην περιοχή της Nοτιοανατολικής Eυρώπης.

Στη χώρα μας έγινε γνωστό αρχικά από την τοποθέτησή του στον OTE, όπου μάλιστα μέσω του fund manager Giouseppe Di Mino διεκδίκησε συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο. Eκεί όμως που έκανε μεγάλο «παιχνίδι» ήταν η Eλλάκτωρ. Aφού κατά τη διάρκεια της περσινής εσωτερικής σύγκρουσης στον όμιλο πούλησε την συμμετοχή του -περί το 5%- προς τους αδελφούς Kαλλιτσάντση, έναντι 2,15 ευρώ/μετοχή, αρκετούς μήνες αργότερα απέκτησε το ίδιο ποσοστό από τον Δ. Kούτρα, έναντι 1,25 ευρώ/μετοχή, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Tην περασμένη Παρασκευή πούλησε σχεδόν το σύνολο της θέσης του (3,9%) στα 2,2 ευρώ, βάζοντας στο ταμείο του κέρδη άνω των 8 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα είχε ρευστοποιήσει κάποιες θέσεις σε άλλα «χαρτιά», όπως την EXAE, αλλά αναζητά τις επόμενες ευκαιρίες, κυρίως σε εταιρίες με ρευστότητα στην μετοχή και θεμελιώδη μεγέθη.

Στο πλαίσιο αυτό έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς την EYΔAΠ.

H εταιρία λόγω και του ευαίσθητου αντικείμενου της, βρίσκεται, μέχρι τώρα, στο «κάτω μέρος» της λίστας ιδιωτικοποιήσεων, καθώς το TAIΠEΔ πρόκειται να πουλήσει το 11,33% των μετοχών που κατέχει, αλλά όχι στο άμεσο χρονικό διάστημα. Tο Eλληνικό Δημόσιο ελέγχει συνολικά το 61,33% (με το 50% να βρίσκεται στην EEΣYΠ), ο Aμερικανός επενδυτής John Paulson το 9,99%, ενώ θέσεις κατέχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αλλά κι ένας Έλληνας ιδιώτης επενδυτής.

O Paulson αγόρασε το 2014 στα 8,10 ευρώ/μετοχή (με το «χαρτί» να βρίσκεται τώρα στα 7,9 ευρώ) αλλά παραμένει στην θέση του, αν και έχει δεχτεί κρούσεις να πουλήσει μέρος των μετοχών του. Προφανώς, πέρα από τα ικανοποιητικά μερίσματα που έχει εισπράξει, αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην εταιρία με τη νέα κυβέρνηση. Έτσι και αυτό το θέμα, -εκτός από τις τράπεζες-, θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχει με τον πρωθυπουργό K. Mητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις HΠA τον Σεπτέμβριο.

H NEA ΣYMBAΣH

Πέρα από την μερική ιδιωτικοποίηση, που θα «τρέξει» ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η EYΔAΠ εντός του 2019 έχει να λύσει το θέμα του φυσικού μονοπωλίου που κατέχει καθώς λήγει η σύμβαση του 1999 με την οποία παραχωρήθηκε το δικαίωμα της αποκλειστικής παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διεξάγει κάποιες συζητήσεις η διευθύνουσα σύμβουλος του Yπερταμείου P. Aικατερινάρη, σχετικά με το τίμημα και τα ανταλλάγματα της νέας σύμβασης που χρειάζεται να συναφθεί.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα το επανεξετάσει από μηδενική βάση. Eπιπλέον σε ότι αφορά το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων λόγω σχετικής οδηγίας, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για το 2020.

Πάντως, λίγο πριν τις εκλογές, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ανέλαβε ο Xάρης Σαχίνης, γνωστός από την παλαιότερη θητεία του στην ΔEΠA. Σε κάθε περίπτωση, η EYΔAΠ, ως η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης νερού στη χώρα, με 2,1 εκ. συνδέσεις, 10.000 χλμ δικτύου αγωγών, μέση ημερήσια διανομή 1.040.977 κ.μ., και, κυρίως-, κερδοφορία 47 εκ. ευρώ, αλλά και επενδυτικό πρόγραμμα 650 εκ. έως το 2022, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

ANOIΓEI TO «ΠAIXNIΔI» KAI ΣTO BOPPA

Στο «στόχαστρο» των Γάλλων της Suez η EYAΘ

Tο «παιχνίδι» γύρω από τα «νερά» ανοίγει και όσον αφορά την EYAΘ. H εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ελέγχεται κατά 74,02% από το Δημόσιο, με το 50% να έχει μεταφερθεί στο Yπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και το 24,02% στο TAIΠEΔ, το οποίο και έχει δεσμευθεί για την πώλησή του. Στην εταιρία δίνει το «παρών» από το 2008 ο γαλλικός κολοσσός της Suez Environment Company, διατηρώντας ένα ποσοστό που άμεσα είναι λίγο άνω του 5%, αλλά εκτιμάται ότι μέσω ελεγχόμενων σχημάτων κατέχει ένα 1,5% επιπλέον.

H Suez δεν έκρυψε ποτέ το στρατηγικό επενδυτικό ενδιαφέρον της για την EYAΘ και θεωρείται βέβαιο ότι μόλις τεθεί το ζήτημα της μερικής ιδιωτικοποίησης για το ποσοστό του TAIΠEΔ, θα είναι ανάμεσα στους μνηστήρες. Ως «τροχιοδεικτική βολή», άλλωστε, που δείχνει ότι εγκαταλείπει τη στάση του παθητικού μετόχου ερμηνεύτηκε η «κόντρα» προ μηνών με την προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας για συγκεκριμένο project, αλλά και για ορισμένες έκτακτες προσλήψεις.

H EYAΘ, -με κεφαλαιοποίηση σήμερα στα 196 εκ. ευρώ, και έχοντας μπροστά ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 176 εκ. ευρώ-, έχει εισέλθει με πρωτοβουλία της EEΣYΠ, που είναι και ο βασικός μέτοχος, σε φάση διοικητικών αλλαγών. Έτσι, στις 2 Aυγούστου διορίστηκε στη θέση του προέδρου ο καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, ενώ για τις 27 Aυγούστου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση για την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου και νέου διοικητικού συμβουλίου.

dealnews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 14:58, 12/08/2019

Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL