Κατακυρώθηκε η μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου Ροδόπης

Κατακυρώθηκε η μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου Ροδόπης

Thermogas

Εμβληματικό καθότι καθοριστικό για τον πρωτογενή τομέα είναι το φράγμα Ιασίου για τον Nομό Ροδόπης, το θρακιώτικο «γεφύρι της Άρτας», με προμελέτη από το 1996 και έτος έγκρισης το 1999. Το νερό του φράγματος θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση γεωργικής δεσπόζουσας έκτασης περίπου 26.000 στρεμμάτων που αντιστοιχεί σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 21.500 στρ. (έργα α΄ φάσης) για αγροτεμάχια των δήμων Αρριανών και Μαρώνειας – Σαπών της ΠΕ Ροδόπης.

Η κατασκευή τους θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και κερδοφόρων καλλιεργειών, με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή που θα αρδεύσει. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που είναι ο κύριος του έργου, ενέκρινε την κατακύρωση της σύμβασης στον οικονομικό φορέα για την «Οριστική Μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» που περιλαμβάνει την υδραυλική μελέτη, καθώς και τις απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες για τον οριστικό σχεδιασμό των δικτύων διανομής νερού.

Με παρελθόν

Ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της ΠΑΜ-Θ, Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στην περιφέρεια, μιλώντας στην «ΥΧ», αποδίδει την 20χρονη διαδρομή του έργου στην κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης, ξεκινώντας από την ανάθεση της μελέτης, στη συνέχεια τη δημοπρασία του έργου και τη σταδιακή εκκίνησή του την περίοδο 2004-2005. Το 2010, το έργο βρισκόταν στη «στέψη» (το ανώτατο τμήμα), αλλά το εναπομείναν ποσό των 3-4 εκατ. ευρώ δεν είχε δοθεί από το τότε ΥΠΑΑΤ, γιατί δεν είχαν δημιουργηθεί τα δίκτυα άρδευσης και επιπλέον δεν είχαν προηγηθεί αναδασμοί.

«Αυτήν τη στιγμή, θα μελετηθεί το 50% της δυνάμενης έκτασης προς άρδευση, ήτοι περίπου 21.500 στρέμματα». Το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση χρημάτων για την υλοποίηση των δικτύων διανομής νερού, όπως και αποπεράτωσης του έργου που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Ο κ. Κατσιμίγας εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία θα διαρκέσει δώδεκα μήνες, η περιφέρεια μπορεί να έχει ανάδοχο που θα προκύψει μέσα από δημοπρασία. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα δίκτυα άρδευσης μπορούν να λειτουργήσουν σταδιακά πριν να ολοκληρωθεί το έργο.

«Μπορεί να κατασκευαστεί ένα κομμάτι 5.000 στρεμμάτων και το φράγμα να αρχίσει να ποτίζει μέσα στην τετραετία» ενημερώνει, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση των κατοίκων και να μην παρουσιαστούν ενστάσεις. Θέτει, τέλος, το ερώτημα αν η μελέτη προβλέπει άρδευση με ανοιχτά κανάλια ή κλειστούς αγωγούς, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα συστήματα.

Μαρία Αμπατζή

ypaithros.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 17:16, 13/08/2019

Bravo Awards 2019
ΕΛΙΠΥΚΑ - 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL