Επενδυτής αναζητείται για ''ιερό'' ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας

Επενδυτής αναζητείται για ''ιερό'' ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας

Στην ισχυρή ζήτηση για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας προσβλέπει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), το οποίο προχωρά στην μακροχρόνια ενοικίαση ακινήτου του στην οδό Κολοκοτρώνη 32 στην Αθήνα.

Το ίδρυμα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 15η Οκτωβρίου και με διττό αντικείμενο. Την εκμετάλλευση δηλαδή, και αξιοποίηση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, όπως και την ανακατασκευή και ριζική ανακαίνιση του διατηρητέου ακινήτου. Το κτήριο, που βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 222 τετραγωνικών μέτρων, αποτελείται από υπόγειο 65 τ.μ., ισόγειο 78 τ.μ., πρώτο όροφο 82,5 τ.μ. και ελεύθερο χώρο 140 τ.μ. στην πίσω πλευρά του.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ιδρύματος, ο ανάδοχος – πλειοδότης θα αναλάβει την ανακατασκευή του ακινήτου, της οποίας το κόστος τοποθετείται σε 250 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με έκθεση εκτίμησης του ιδρύματος. Κατά την ίδια έκθεση, η μηνιαία μισθωτική απόδοση του ακινήτου τοποθετείται σε 3.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον διαγωνισμό οι υποψήφιοι μπορούν να πλειοδοτήσουν για:

- δεκαπενταετή διάρκεια μίσθωσης, με ελάχιστο προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα ύψους 1.700 ευρώ,

- εικοσαετή διάρκεια μίσθωσης με ελάχιστο προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα 2.000 ευρώ

Και στις δύο περιπτώσεις, το ενοίκιο θα ξεκινήσει να καταβάλλεται αμέσως μετά την πάροδο 18 μηνών, από την υπογραφή της σύμβασης, οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του ακινήτου. Ο επενδυτής στο διατηρητέο μπορεί να αναπτύξει χρήσεις γραφείων, καταστημάτων και ξενοδοχειακών υπηρεσιών διαμονής.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), όπως έχει ανακοινώσει το ίδιο, δεν διοικείται από την Εκκλησία, αλλά από κρατικό Ίδρυμα (ΠΙΙΕΤ), εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στη δεκαμελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του ΠΙΙΕΤ η Εκκλησία εκπροσωπείται μόνον από τον Μητροπολίτη Σύρου, ως πρόεδρο, ενώ τους εννέα επιτρόπους εκλέγουν οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Τήνου, η εν Αθήναις Αδελφότητα Τηνίων και ο Μητροπολίτης Σύρου ως εκπρόσωπος του κλήρου.

Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, με τροπολογία αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου, όπως αναφέρει το ΠΙΙΕΤ, και καθαίρεσε αναιτιολόγητα από τις 30.6.2018 την νομίμως εκλεγμένη (στις 10.12.2017) Επιτροπή και επέβαλε επανάληψη των αρχαιρεσιών. "Αυτό συνέφερε μια μερίδα δημοτικών αρχόντων και βουλευτών της περιοχής, που αντιλαμβάνονται τον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας όχι ως ιερό ίδρυμα και πανελλήνιο προσκύνημα, αλλά ως δημοτική επιχείρηση και χώρο ασκήσεως μικροπολιτικής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το Ιερό Ίδρυμα εκτιμάται ότι έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά "βγαίνουν" εκκλησιαστικά ακίνητα

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα σε καλές τοποθεσίες έχει ενισχύσει τη σχετική προσφορά από ιδρύματα και την Εκκλησία της Ελλάδας. Χωρίς να έχουν, ακόμη, ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, ως προς το μοντέλο αξιοποίησης που θα υιοθετηθεί, στο επίκεντρο βρίσκεται η αξιοποίηση της έκτασης 83 στρεμμάτων στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, που φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Θυλέων.

Ακόμη, ένα από τα μεγαλύτερα κτηριακά έργα, που υλοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας αφορά την αξιοποίηση του πρώην 401 στρατιωτικού νοσοκομείου που καταλαμβάνει έκταση 11 στρεμμάτων και ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αρχές Μαΐου, η εταιρεία Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ υπέγραψε με την Περιφέρεια Αττικής -που χρηματοδοτεί το έργο συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ- τη σύμβαση για την αποκατάσταση, αναδιαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης τριών, χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων μνημείων, κτηρίων.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 17:56, 15/08/2019
Sto Therm

Energy In Buildings 2019 - Ashrae Hellenic Chapter
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL