Αιολικά πάρκα, ο μεγάλος «σύμμαχος» κατά των πυρκαγιών

Αιολικά πάρκα, ο μεγάλος «σύμμαχος» κατά των πυρκαγιών

Τις τελευταίες ημέρες, όπως συμβαίνει δυστυχώς κάθε καλοκαίρι, γινόμαστε μάρτυρες των μεγάλων καταστροφών που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές. Κάθε σημείο της Ελλάδας που υπάρχει πράσινο είναι μια εν δυνάμει εστία φωτιάς.

Στην Ελαφόνησο, στη Θήβα, στην Εύβοια, οι καταστροφές που άφησαν οι τελευταίες πυρκαγιές, ήταν μεγάλες. Μεγάλο ήταν και το πλήγμα για το περιβάλλον. Πλήγμα και για την ποιότητα της ζωής μας. Στην καταστροφική φωτιά της Εύβοιας, μάλιστα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο συντονιστικό κέντρο και ενημερώθηκε για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης του πύρινου μετώπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους απέναντι στον άνισο εχθρό έχουν έναν απρόσμενο «σύμμαχο». Έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί η σημασία και ο ρόλος που παίζουν τα αιολικά πάρκα εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων προϋποθέτει την κατασκευή οδοποιίας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι που ανοίγονται, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών από τα δασαρχεία, είναι κατ' ουσία αυτοί που θα επιτρέψουν τη γρήγορη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αποτελώντας παράλληλα και τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες προστασίας.

Επιπλέον, τα αιολικά πάρκα συντηρούνται και φυλάσσονται από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως υπάρχουν σε 24ωρη βάση φύλακες στις περιοχές. Πρώτοι θα αντιληφθούν την πυρκαγιά, θα ειδοποιήσουν άμεσα. Όταν ακόμη θα είναι στο ξεκίνημά της. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάτι που όμως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία αιολικών πάρκων στα βουνά της χώρας μας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικούς παράγοντες σωτηρίας των δασών μας.

Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικοί σύλλογοι εναντιώνονται στη δημιουργία αιολικών πάρκων. Στην επιχειρηματολογία τους αναφέρουν το οπτικό του θέματος (ακόμη κι αν πρόκειται για την τεχνολογική εξέλιξη του ανεμόμυλου) αλλά και την προστασία συγκεκριμένων ειδών πτηνών. Εννοείται πως η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Όμως δείχνουν να αγνοούν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Σήμερα υπάρχουν τρόποι. Εξειδικευμένα ραντάρ δημιουργούν θορύβους απομακρύνοντας τα πτηνά. Ακόμη και άμεση διακοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών προβλέπεται. Στις εξαιρετικά ελάχιστες στατιστικά περιπτώσεις που χρειάστηκε να επιστρατευτούν αυτά τα μέσα, υπήρχαν αποτελέσματα.

Αλήθεια, πόσα ζώα, πόσα πτηνά, και πόσες φωλιές τους, έχουν χαθεί και χάνονται κάθε καλοκαίρι στις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση; Πόσα από αυτά, μαζί με τα χιλιάδες στρέμματα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν υπήρχαν οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργούνται και από τα αιολικά πάρκα; Στην Εύβοια για παράδειγμα η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική εάν υπήρχαν οι πρόσθετοι δρόμοι πυροπροστασίας από τα αιολικά πάρκα. Θα υπήρχε ένας επιπλέον «σύμμαχος».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης αλλά και οι υφυπουργοί κύριοι Γεράσιμος Θωμάς και Δημήτρης Οικονόμου, θα πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απαραίτητες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει χορηγήσει άδειες. Άδειες οι οποίες δεν προχωρούν λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, βάσει όσων έχει πει η νέα κυβέρνηση, είναι σημαντική για τη χώρα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δε μιλάμε μόνο για ανάπτυξη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με καθαρή ενέργεια. Τα αιολικά πάρκα «πολεμούν» την κλιματική αλλαγή που υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κλιματική κρίση ενδιαφέρει όλους μας και χρειάζεται μεθοδικές κινήσεις. Παράλληλα, συμβάλλουν στην πραγματική προστασία των δασών μας. Δημιουργούν δρόμους «σωτηρίας». Και φέρνουν επενδύσεις.

Τι απ' όλα τα παραπάνω δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα;

newsbeast.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 11:09, 19/08/2019

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL